Jag trodde väl aldrig....

….att jag skulle bli en ”sån” som aldrig går iväg på sin morgonpromenad utan en papperspåse i fickan, “ifall man skulle springa på svamp”, och dessutom kommer hem med påsen fylld gång på gång! “Vilket svampår” har ju folk uttryckt även förr, men det har liksom aldrig handlat om mig tidigare. Nog har jag gjort mina halvhjärtade försök genom åren, när jag hört ryktas om lyckan i att hitta de där “svamphaven”, men aldrig hittat något ätbart….

Men så, på en av makens och mina gemensamma skogspromenader för några veckor sedan, såg vi plötsligt något gult under gräset; KANTARELLER! Och plötsligt var även vi fast. Efter det har det blivit några påsar av skogens gula guld och jag kan numera identifiera den där totala lyckan när man hittar dem. Man kan liksom inte sluta; “Bara några steg till, kanske finns det fler därborta”

Ja då, vi har förvällt och fryst in och kommer äta med andakt när mörkret faller i vinter. Men nog är det svårslaget att steka dem färska, i mängder av smör, och äta dem på en krispig toast? Vardagslyx.

Inte trodde jag väl heller att jag skulle höra mig själv utbrista (senast när nya grannen varit över på våffelfika) “vänta så klipper jag ihop en bukett blommor till dig”. Nej, för aldrig tidigare har jag haft några blomster att knipsa ifrån. Jag har sagt det förut och jag konstaterar det igen; det där med KALLSÅDD!

Att kunna plocka sig en bukett, precis utanför köksfönstret, ända in i oktober! Alltså. Det tänker jag att jag skall fortsätta med fr.o.m nu. Jag trodde väl heller aldrig att jag skulle tänka att jag redan nu längtar efter nästa års kallsådd….

Dagen efter att jag plockat in den här till köksbordet, så kom frosten. Dax att sätta tulpanlök….

ULLKAPPOR FRÅN AGAIN AGAIN.....

Idag har jag druckit 11-kaffe i Stockholms snyggaste second hand-butik; Agape som ligger i Norra Djurgårdsstaden! Tips tips! SÅ mycket fint och SÅ snyggt stylad! Jag började genast drömma mig tillbaka till när jag själv jobbade som ansvarig för Läkarmissionens sh-butiker. Få saker är så roliga som att styla en butik med bara second hand! Du har ingen aaaning om vad som kommer in, så det är en fröjd att grunt i hyllorna och hitta de där små rariteterna. Jag brukade också göra som på Agape, utgå ifrån en kulör och sedan gå bananas och plocka ihop vitt skilda prylar. SÅ kul!!

Imorgon lördag har Agape öppet mellan kl 10-15, så då kan du dra dit och lägga vantarna på den här lilla skönheten tex. Månd-torsd är öppettiderna 12-18.

Idag var det dessa två sköna bönor, Johanna Brandström tv och Madeleine Lindvall th, som jag bestämt dejt med. På måndag kan du höra dem i mina podd, “11-kaffe med Fru Vintage”. Där berättar de bla om sitt nystartade remmare-märke Again Again. Hur de kom på idén med att designa kappor av gamla ullfiltar, om låååång vänskap och vad de drömmer om framåt! Dock ville jag redan nu tipsa om att de har sitt andra släpp av kappor på Åhléns i Stockholm torsdag 12/10 kl 17. Du behöver dock anmäla dig för att vara med på en riktigt inspirerande kväll. Hoppas att vi ses där!

Mer färg åt folket! Nu går vi in i den mörka tiden på året och vi kan verkligen behöva lysa upp vardagen med härliga kulörer, i en vild mix…..

De läckra ullkapporna är sydda i “one sice fits all” och det är coolt att se hur de passar oavsett längd eller figur. BRA jobbat Johanna & Madeleine!

En av varje tack! Det bästa med Again Again är att allt överskott går till välgörenhet. Älskar när man kan shoppa hållbart och samtidigt göra en insats för människor i behov.

Efter släppet på Åhlens City nästa vecka, så kan du köpa kapporna i butiken hos Agape (ovanför Willysbutiken i Norra Djurgårdsstaden) eller skicka DM på deras Instagram @againagainstockholm

UPPDRAGSLEKEN

Vartannat paket, från lördagens dukning på parhelgen, var litet men naggande gott! Eller ja, inte att äta direkt. Men innehållet tror jag kommer bli en väldigt fin hjälp till paren och deras fortsatta relationsbygge. När man öppnar den lilla asken, som f.ö är i en väldigt härlig kvalitet med känsla av sammet, så möts man av “Framför er har ni allt som behövs för ett fantastiskt kärleksår. I en liten ask. Gör er redo för fyrverkeri!”

Karolina Lind, socionom och parterapeut, driver sin versamhet- NÄRA relationsutveckling med onlinekurser och parterapi där UPPDRAGSLEKEN är ett utav redskapen.

Uppdragsleken i korthet

  • 52 veckouppdrag att göra för varandra

  • utgår från relationsforskning

  • använder alla fem kärleksspråk

  • råder bot på lathet och slentrian

  • för er närmare varandra

  • ger fjärilar i magen!

Uppdragsleken är framtagen för att föra par närmare varandra genom en fin utmaning. Under 52 veckor, alltså ett helt år, kommer ni att få små uppdrag att utföra.

Uppdragsleken innehåller 52 olika veckouppdrag som ni turas om att göra för varandra. När det är din tur att ta ett kort läser du ditt uppdrag utan att visa det för din partner. Du har sedan hela veckan på dig att utföra det. Några uppdrag ska ni genomföra tillsammans, dessa är markerade med en dubbel hjärtsymbol. Korten är numrerade och ordningen planerad för att ge er bästa möjliga upplevelse och resultat.

Korten är märkta från 1-52, så det är bara att bestämma vem av er som tar udda veckor och vem som kör de jämna. På varje kort står ett uppdrag, antingen något du skall göra för din partner, eller tillsammans med.


Väck fjärilarna till liv!

Det finns gott om relationsforskning som visar vad lyckliga par gör för att hålla sin kärleksrelation stark och bubblande. Även om det inte är några komplicerade saker så missas de ändå av de flesta, särskilt efter några år ihop. Då ersätts romantik, nyfikenhet och spännande samtal av slentrian, tystnad och känslan av att redan ha sagt och gjort allt. Många frågar sig om relationen fortfarande kan vara rätt när det plötsligt blivit så tyst. Valet verkar handla om att bryta upp eller att nöja sig. Men detta är en missuppfattning. I stället behövs fantasi och tajming! 

Lättare sagt än gjort inser de som försökt men inte lyckats på egen hand. Därför har jag tagit fram lösningen som gör det precis lika enkelt som det låter – Uppdragsleken!

Uppdragsleken hjälper er att kicka igång nyfikenhet och romantik i relationen igen. Allt baserat på relationsforskning och de fem kärleksspråken. Se fram emot nya fjärilar i magen!

HÄR kan du beställa Uppdragsleken! En perfekt present till bröllop och alla hjärtans dag, men kanske främst en viktig gåva att ge dig själv och din partner i vardagen.

KÄRLEKENS FEM SPRÅK

Vi fortsätter att bearbeta och njuta av minnena från helgen på Villa Strömsfors! SÅ mycket härligt att smälta….

Vi fick tillgång till villan ett par timmar innan paren började anlända. Det blev en härligt hektisk eftermiddag för båda Palmdahl och oss;) Här ser vi Katja lägga sista handen på frukostbuffén som dukades upp på den vackra vedspisen i köket. Inget som hade med förberedelserna att göra, men hann liksom inte plåta när Patrick och hon svischade runt på fredag em. Bilden visar ändå Katjas känsla för detaljer och värme i allt hon gör. Detsamma gäller för hennes make Patrick!

Mackan började med att sätta in små presentpåsar och välkomstkort på alla rum. Vi ville att paren skulle känna sig riktigt välkomnade när de kom och ställde in sina väskor.

Det bästa med villan att det går inte att få ”det sämsta rummet”. ALLA rum känns som lyxiga sviter tack vare all värme och finurlighet som lagts på detaljerna.

Själv började jag med att duka det enorma matsalsbordet. Bla var det äntligen dags att lägga ut skrivböckerna som jag pillar med ett tag. För hand har jag stämplat bokstäverna, en och en, och det tog sin lilla tid. Inte särskilt ekonomiskt hållbart, om man räknar antal timmar. Men det får man strunta i att göra. Det är en av sakerna jag gillar bäst inför ett ”event” som det här- att fnula på och fixa med de där små detaljerna….

Till frukosten på lördagen bestod dukningen bla av inslagna paket vid varje plats. Jag hade slagit in dem i vaxat papper, rivna linneband, wellpapp och eklöv från trädet utanför vårt köksfönster. På bilderna hemma testade jag med några av de sista Vita- och blå- klinten men de räckte inte till alla, så det fick bli samma löv som resten av dukningen.

I det större av de två paketen låg boken ”Kärlekens Fem Språk” skriven av författaren och äktenskapsrådgivaren Gary Chapman. Hans fantastiska bok har sålts i över 20 miljoner ex och översatts till 40 språk. Boken har dessutom legat på New Yorks bestsellerlista i veckor.

Boken bygger på den ”idé” som mejslat fram efter rådgivningssamtal med tusentals par genom åren;

”Kan det vara så att det djupt i hjärtat hos makar med sårade känslor finns en ”känslomässig kärlekstank” där bränslemätaren står på noll? Kan det vara så att det dåliga uppförandet, isoleringen, de hårda orden och den kritiska inställningen är en följd av den där tomma tanken? OM vi kunde hitta ett sätt att fylla den, skulle äktenskapet då kunna få en nystart?”

”Kärlekens Fem Språk” bygger på att vi som individer visar och tar emot kärlek på olika sätt. De fem språken som Gary Chapman talar om är Bekräftande ord, Gåvor, Tjänster, Fysisk beröring och Tid tillsammans. Den här insikten, att faktiskt ta reda på vad min partner behöver för att känna sig älskad (och på så sätt får sin kärlekstank påfylld) har revolutionerat tusentals par över hela världen.

Gary Chapman skriver även om skillnaden mellan förälskelse och kärlek, att verklig, djup kärlek är ett val mer än en känsla. ”Detta är goda nyheter för par där passionen falnat”

Vi hade själva läst boken för många år sedan och tagit hjälp av Gary Chapmans olika redskap, så när vi bestämde oss för att genomföra vår par kick Off så var det en självklarhet att boken skulle vara med. Den har hjälpt oss jättemycket och vi kan verkligen rekommendera vem som helst att läsa den!

Sjöbergs förlag säljer den bla och du hittar den här.

Vad som fanns i det lilla paketet tänkte jag avslöja imorgon. Det avslöjandet innebär även en liten tävling, så håll utkik….

I HELGEN HAR VI BÖRJAT SPRIDA EN NY SMITTA! STARTEN GICK PÅ VILLA STRÖMSFORS…

Idag fyller han 53 år! Min allra finaste och viktigaste människa. Marcus, efter Marcus Wallenberg, och Joachim efter Joakim von Anka (inget skämt. Så, ja! Fickorna fulla med guldpengar:)

Tänk att jag fått vara med och fira 40 av hans födelsedagar. Stort. Ogreppbart.

Att dessutom få skapa helgen på Villa Strömsfors tillsammans med dig! Att få fira våra 40 år tillsammans med att sprida det största och viktigaste KÄRLEKEN, till fantastiska människor som vi vet i sin tur vill sprida den vidare.

På bilderna ovan plockar vi Dahlior på Björnhyltans Trädgård, 10 min från Villa Strömsfors, där vi avslutade vår allra första par-kick-off igår!

Jag hade fått tipset av min vän Anna Starrèn som bor i krokarna- “ta kontakt med Lotta och på Björnhyltans trädgård, de har jättefina blommor och grönsaker” Sagt och gjort! Det blev ett oväntat fint möte, när det visade sig att vi faktiskt är släkt. Men det får bli ett alldeles eget inlägg……

Förra hösten, 2022, slängde jag ut idéen om en parhelg på min Instagram med frågan; “när åkte du på kick off med din partner senast?” Frågan jag ställde var om det skulle finnas ett intresse att inta Villa Strömsfors med oss för att tillsammans investera i våra parrelationer. Det blev ett enormt positivt gensvar och många skrev att de ville hänga på!

Någon dag senare fick jag ett DM från Katja Palmdahl “Patrick och jag kommer gärna och lagar maten om vi får”.

Det blev signalen- VI KÖR! Vi bjuder in andra par att fira kärleken och investera i sina relationer! Sagt och gjort…..

De här två har lagat vackert dekorerad, förstklassig och SUPERGOOOOD mat till oss hela helgen! Men ännu mer har de bidragit genom att sprida sin värme, kärlek och klokskap i samtalen kring det enorma middagsbordet. Det har varit en ynnest att få ta del av era erfarenheter genom livet, mitt i en tuff kockbransch. TACK bästa Katja & Patrick för att ni är så genuina och äkta. Utan er hade helgen inte blivit den succé den blev!

Helgen började i fredags eftermiddag. Mellan kl 15-16.30 kunde paren ramla in och njuta av matigt gofika på glasverandan. Patrick & Katja hade dukat upp så vackert på den gamla flygeln. Nybakat bröd, en himmelsk räkröra, goda ostar, frukt, kex och en magisk kardemummakaka. En perfekt inledning på en superlyckad helg. Det var så mysigt att hälsa par efter par välkomna och se dem börja lära känna varandra kring kaffeborden.

Några av dem hängde på låset redan före kl 15, för att få välja först bland de vackra rummen. “Men ÅHHH”, “Wooooow” var återkommande kommentarer, inte minst från dem som besökte Villa Strömsfors för första gången! “Det är så otroligt genomtänkt allting! vart man än vänder sig så finns det nya detaljer att titta på”.

Kl 17.30 var det dags att öppna upp pardörrarna till den vackra matsalen, där vi dukat bordet med linneservetter, skuggväv och Hortensia från Björnhulta Trädgård. Varje kuvert fick en skrivbok med texten STÖRST ÄR KÄRLEKEN, som även fungerade som placeringskort.

Sedan har helgen förlöpt under parollen “Det som sägs i Villan stannar i Villan”. Så mycket kan jag dock avslöja att vi berättat vår story och delat med oss av hemligheter och nycklar genom våra 33 år som gifta. Det har skrattats och gråtits, getts nya insikter och delats igenkännande leenden.

Forskning visar att skilsmässor smittar, om man inte är uppmärksam. Om dina närmsta vänner skiljer sig är risken 75 % att du och din partner går samma väg. I helgen har vi startat en ny smitta; ”livslång kärlek” heter den!

Att återge de här dagarna rättvist är faktiskt stört omöjligt. Hur beskriver man mötet med människor, där samtalen gick på djupet rendan första kvällen? Skratt blandat med gråt, nya uppenbarelser blandat med igenkänning. Glädje och djup sorg. Samtalen kring det här bordet i helgen kommer jag bära med mig för evigt.

Att få hänga en hel helg, med andra par som också har en önskan om att bygga livslånga relationer, var verkligen en ren ynnest! Unikt och speciellt. Vi kunde liksom gå förbi väder-och vindsnacket och dyka ner i det viktiga på en gång. SÅ fint!

TACK till var och en av er som kom! TACK för att ni trodde på vår idé, att vi är många som tror på livslång kärlek och vill investera i att bygga starka familjer! TACK för att ni delade med er så öppet och generöst! TACK för att ni i hemlighet kommer bevara bilderna ni fick när Mackan läste ur sin dagbok;) Och TACK FÖR den värme och positiva energi ni spred, som jag aldrig kommer glömma! TACK TACK TACK!

Jag ser SÅ mycket fram emot vår återträff på Lofoten:)

PAR-KICK-OFF PÅ VILLA STRÖMSFORS

”Ibland ser jag äldre par som håller hand när de är ute och promenerar eller sitter och håller om varandra. Då brukar jag alltid tänka att dessa personer förmodligen är änkor eller änklingar som funnit varandra på äldre dagar och som nu är nyförälskade. För så där håller väl inte par som varit tillsammans länge på? Jag tvivlar inte på att det går att tycka om en person hela livet och kanske stå ut med vederbörande tills döden skiljer oss åt.

Men kan verkligen förälskelse eller passionerad kärlek, som får oss att ständigt vilja ha kroppskontakt, bestå hela livet?”

Detta skriver forskaren Emma Frans i en artikel i Svenska Dagbladet.

Studier, Bla från Harvard Univeritetet, visar att fler människor längtar efter att leva i en livslång relation, än antal människor som söker ”one Night stands” eller kortare förbindelser.

Och vi är helt säkra på att det går! Men det kräver sitt jobb såklart. Inget som sköter sig självt.

Vi har dock, efter 40 år som par, märkt att det är SÅ värt ”slitet”. Att få åldras tillsammans och fortsätta ge barnen en trygg och fast plats, även när de växt upp och blivit vuxna. Att få ta emot barnbarn och se familjen växa, det är värt ALLT!

Hur gör man då!? Hur får man sin relation att inte bara ”överleva” småbarnsår med eviga blöjbyten, magsjuka och växande tvättberg, utan faktiskt fortsätta leva i ett passionerat förhållande!?

Vi är inga proffs, och har såklart inte svar på alla frågor, men vi vill gärna dela med oss av våra nycklar. Dessutom tror vi att vi alla har erfarenheter att bidra med för att lyckas!

Därför har vi bjudit in till vår allra första par kick Off på Villa Strömsfors, sista helgen i denna månad.

9 par kommer att mysa runt i Villan en hel helg, äta god mat lagad av mästerkockarna Katja och Patrick Palmdahl och samtidigt investera tid i våra relationer.

Helgen blev snabbt fullbokad! Dock har ett av paren tvingats avboka pga av att man fått operationstid för sitt barn på kort varsel.

SÅ, trumvirvel, nu har vi plats för ett par till!! Vi startar fredag 29/9 och avslutar söndag 1/10.

Mejla mig på marlene@fruvintage.com för pris och mer info. SKYNDA SKYNDA!!

NPF-DIAGNOS, SVAMPPLOCK OCH PALLANDE AV ÄPPLEN….

En av mina vanliga morgonrundor går på en stig genom två åkrar. Älskar att möta årets olika väder och årstider där. Se hur allt skiftar och förändras. Såhär i början på hösten stoltserar de fyra äppelträden med massor av frukt som ingen plockar. Jo ibland, om jag går riktigt tidigt, skrämmer jag en råddjursfamilj som äter sin frukost där. Varenda gång jag går förbi tänker jag att jag skall ta med mig något att bära i nästa gång, och plocka av lite av den fantastiska frukten. Sagt och gjort härom morgonen. Regnet hängde tungt i luften när jag sprang hem för att hämta min loppis-fyndade-korg.

Tidig morgon och jag njöt, som alltid, av känslan att ha det där försprånget på alla dem som ligger kvar i sina sängar. Tystnad. Lugn. Och ett fantastiskt ljus. När jag plockat så mycket jag orkade bära, och började gå hemåt, så kom det utlovade regnet.

Så vackert med nedfallna äpplen som en långt pärlband på stigen.

Jag vet inte om det är åldern eller rådande läge, med stigande räntor i höst igen, som gör att jag plötsligt känner att jag måste fylla matförråden. Det är ju skam egentligen att vi låter så mycket frukt och bär ruttna bort i skogar, på fält och i trädgårdar. Idag hade jag tänkt göra om rundan och palla äpplen, men jag tog en annan runda så det blev några liter blåbär och en papperspåse med kantareller istället. Inte fy skam det heller. Särskilt när man börjar räkna ihop vad det skulle ha kostat i affären. Hallå. Ut i skog och mark och plocka dessa skatter gratis!

Väl hemma skyndade jag mig att plocka av en bukett från pallkragarna, eftersom vi skulle på middag till vänner på kvällen. Tillfredställelsen. Kan fortfarande inte ta in att jag kallsått. Allt tack vare fröföretaget Florea. Tack för fröer och inspiration!

Idag blev det inget äppelpallande som jag tänkt. Jag har istället legat i kaffehuset och läst en ny bok som jag fick på posten häromdagen “Trots Allt-När blåklockorna blommar i öknen” av och med Elisabeth Malm. Känns so en givande bok, även om jag bara precis börjat.

Så mysigt när regnet smattrar mot rutan. Somnade en stund med boken på magen. Lyxigt och så skönt. Mackan har hängt med jaktlaget.

Nåja. Jag har inte bara legat raklång. Efter att vi ätit långfrukost med tända ljus (det är ju mysigt ändå) så gav jag mig ut på min morgonpromenad med lurar i öronen. Lyssnar igenom podden som jag skall släppa på måndag. Japp! Nu drar jag igång en ny säsong av “11-kaffe med Fru Vintage”. Första avsnittet blir med min äldsta dotter Ellen. Ett fint samtal om vardagen på en hästklinik, om att bli skolförälder och framför allt om att få en NPF-diagnos som vuxen. Ett viktigt och aktuellt ämne. Hoppas att du vill lyssna på måndag!

På morgonpromenaden i skogen råkade jag se en hel del kantareller titta upp genom mossan. Det var bara att gå hem och hämta en hink och papperskasse för att återvända till de gula skatterna. Man kan ju inte lämna svampen åt sitt öde. Även idag hängde regnet i luften, men jag hann plocka en hel del innan regnet kom. Jag är rik!

F.ö ser jag Så fram emot hösten. Jag har spännande saker på gång! Nya vägar. Nya möjligheter. jag skall såklart berätta så fort jag kan. Senast i början på oktober.

Dessutom börjar det dra ihop sig för vår efterlängtade par-kick-off på Villa Strömsfors i slutet på månaden. Lite skräckblandad förtjusning ändå. Nya människor som vi aldrig träffat,blandat med välkända ansikten. Vi tror att det kommer bli en oförglömlig helg för oss alla, så mest längtar vi!

Har du något kul på gång i höst? Eller njuter du av vardag, rutiner och att allt är som vanligt. Det är ju olika säsonger det där tänker jag. Ibland längtar man efter och söker utmaningar. Ibland är vardagen lyx…..

TVÅDELAD LINNEDRESS

Jag älskar tiden som är nu, eftersom vädret är perfekt för mitt kaffehus! Under sommaren, nåja kanske inte årets, så blir det ofta för varmt att sitta där inne. I slutet på augusti, samt september och början på oktober är det däremot jätteskönt. Här tar Mackan och jag ofta vårt morgonkaffe såhär års, här spelade jag in podd igår och här sitter jag gärna och jobbar, eller ligger och läser. Min lilla oas och hjärteplats.

Förra veckan hängde jag på Formex ett par dagar. SÅ kul! Jag fick möjligheten att signera min bok i Mimous monter. Eller ja, egentligen var det ju ett café som byggde på deras fina produkter. Anna Starrèn, en helt magisk kreatör och stylist, hade fått ett uppdrag av Formex, att bygga upp ett trevligt café. Anna i sin tur involverade Cafè Mandeltårtan och Mimou, vilket (såklart) blev succé!

På torsdagen och fredagen var jag där med min bok, TACK till alla nya återförsäljare av boken, och jag är så glad för alla fina möten med ER! Så många som kom fram och berättade att ni lyssnar på och uppskattar podden. Det gör mig så otroligt glad! På måndag börjar en ny säsong och jag släpper höstens första 11-kaffe med Fru Vintage

Häromdagen så ställde jag frågan på Instagram om vilken kulör ni gillar bäst på min linnedress, kaffefärgad (ekologiskt linne färgat i kaffe) eller svart. Det visade sig att de flesta klickade på svart, med kommentaren att boken syns bäst mot svart. Så kanske var det inte att ni gillade den kulören på dressen bäst….?

Jag har fått väldigt många frågor om dressen sedan dess och vart den finns att köpa. Här kommer svar på de vanligaste frågorna;

*Många tror att det är en klänning, men i själva verket är det en tvådelad dress. En blus med vid puff-ärm och omlottknytning, samt en volangkjol som också knyts omlott.

*Designen är framtagen av mig och min kusin Jennie som är skräddare. Samma år som vår mormor Ingrid skulle ha fyllt 100 år om hon levt, tog vi fram denna dress till hennes ära. Mormor Ingrid var nämligen modedirektris och jag tror att hon hade älskat dressen. Inte minst att två av hennes barnbarn designat och tillverkat den. Jennie driver State of Weaver och du hittar henne på Instagram. Hon har sin ateljé på Öfvre Fabriken i Tollered utanför Alingsås och det är hon som sytt upp dressen. Här kan du läsa mer.

*Vart kan man köpa dressen? Vi har sålt den tidigare i min webb-shop och jag tittar på möjligheterna att göra det igen. Bara vissa detaljer som behöver lösa sig först…. Så håll ögonen öppna!

Idag och imorgon är det sista chansen att klicka hem min bok “Att följa sitt hjärta” till mitt lanseringspris på 395 kr. Fr.o.m fredag så kommer boken kosta 495 kr, både i min webbshop och hos mina återförsäljare. Här hittar du boken!

Önskar dig en fortsatt fin vecka och blir extra glad om du lämnar ett litet spår genom att klicka på hjärtat. TACK för att du tittar in här!

BLÅBÄRSKAKA OCH PAPPERSPALATS

Jag har fått dille på att plocka blåbär! Tänker att det gäller att fylla frysarna inför fattigvintern. Jamen alltså. Har ni sett hur mycket det finns!? Stora är de också, endel av dem. Ellen och jag funderar på om det kan finns olika sorter på samma plats? De ser nämligen så väldigt olika ut både i bär och ris. Någon som vet…?

Jag bakade förresten en väldigt misslyckad sockerkaka igår. I mitt huvud skulle den bli hög och fin, perfekt att dekorera med nyplockade blåbär. Jag köpte nämligen en superfin kakform från USA, på nätet, för flera år sedan. Den har stått i skåpet och ropat sig hes och nu skulle den äntligen få komma ut och visa sin förträfflighet.

Tyvärr blev den inte alls som jag sett i huvudet. Nä, den fick inte visa sin kapacitet på långa vägar, i mina händer. När skall jag bara inse att min glansdagar som bullmamma är över. Det går liksom inte….

Jag försökte rädda utseendet med en massa sockerkristyr, men den sögs liksom upp av den saftiga kakan. Då kom jag på den brillianta idén att dekorera med krasseblommor. Det lyckades dock inte alls, eller vad tycker ni? Ser den inte lite utklädd ut?

Tog bort blommorna och tyckte nog att det blev bättre….?

Eller är det rent av bäst utan blomsterpynt? Lite mer cleant. Vad tycker du? (viktiga världsfrågor)

F.ö vaknade jag 5.30 imorse, lördag och allt. Mackan och Nelly är bortresta så jag släppte ut Gunnel som sovit nere, tillsammans med Stina. Sen tog jag en tidig powerwalk i morgondimman. Det är ngt speciellt att ge sig ut när ingen annan är vaken,. (Nåja, iallafall inte ute på vägarna) Älskar att se naturen vakna och uppleva skiftningarna i ljuset!

När jag kom hem blev det ett varv Tabata innan frukost i kaffehuset. Fortfarande alldeles tyst. Njöt i min ensamhet.

Man måste ju ändå älska de tidiga morgnarna som åldern för med sig; innan kl slog 09 hade jag hunnit med långpromenad, gym, frukost samt städning av hela huset!

Resten av dagen har jag käkat ostbågar och läst det sista ur boken ”Papperspalatset” av Miranda Cowley Heller. Perfekt sommarläsning måste jag säga. Älskar hennes målande beskrivningar av personer och miljöer. Annars har det inte blivit så mkt läst i sommar som jag hade tänkt. Har du några bra boktips i för hösten? Både dem och omröstningen på kakan får du gärna skriva i kommentarerna på Instagram.

Önskar dig en fortsatt fin helg!

SKÅNELAHOLMS SLOTT

För väldigt många år sedan, när min familj och jag bodde i Bålsta norr om Stockholm, så gjorde vi en gång en utflykt till ett rosa slott. Jag kan ha varit 8-9 år och jag minns att jag tyckte det var som en dröm. Ett rosa slott liksom. Som en liten marsipantårta.

Idag var jag tillbaka till Skånelaholms slott, över 40 år senare…..

…..med mig hade jag mitt barnbarn Lille A och min äldsta dotter Ellen.

Ingen rusning direkt, denna soliga sensommardag i augusti. Ljuvligt med lugnet och tystnaden när vi klev ur bilen.Det stod bara en enda bil till på den stora parkeringen när vi kom och inne i det lilla caféet var det också alldeles tomt. Sånär som på damen i kassan och en slottsguide. Vi fick veta att det strax skulle vara visning inuti slottet, så vi köpte biljetter och hängde på.

Jag kan verkligen rekommendera att gå en guidad tur inne i slottet, som uppfördes 1639-1643. Enda sättet att komma innanför den tunga bruna porten och väl värt ett besök. Tyvärr fick man inte ta kort där inne, så gissa om det kliade i kamerafingret. Som jag hade velat plåta det platsbyggda gamla köket i källaren, alla fina byttor och kökspigans sovrum. På de övriga planen fanns makalöst vackra gamla möbler, tapeter och en hel samling gamla bruksföremål i trä.

För att inte tala om de privata samlingarna av små smyckeskrin, askar och liknande gåvor som man fått och gett genom åren. Proppfull skåp som man gärna baxat med sig om det gått;)

Skämt åsido. När vi kommit till tredje våningen och står i en av de vackra salarna får jag onda ögat av min dotter E. Jag förstår henne, för de senaste 20 minutrarna av visningen har jag messat med min faster i Ulricehamn. Hon bekräftar det jag hade på känn, någonstans långt bak i huvudet, att vi som släkt hade någonstans koppling till slottet. Och att det hade med min farfar Torsten att göra.

Mycket riktigt.

Det visar sig nämligen att min farfar Torsten är född på Skånelaholms slott! Eller nåja, kanske inte inne i själva slottet, men i krokarna. Hans far var nämligen trädgårdsmästare på detta vackra slott, med början 1916. Hur coolt!?

Nu kändes det ännu mer speciellt att gå i de nötta gamla stentrapporna, och inte minst när vi kom ut igen, och promenerade runt i den lilla parken, ner mot sjön. Med den nya vetskapen att farfar sprungit runt här som barn. Vi fick dessutom höra, av en man i sällskapet, att trädgårdsmästaren på ett slott var högt i rang på den tiden. Kan det rentav ha varit så att lille Torsten smet ner i slottsköket, med den enorma gjutjärnsspisen, och fick sig en kaka eller nybakt bröd….? I min fantasi var det absolut så.

Oavsett så blev vårt besök extra speciellt med denna vetskap, det tyckte även guiden såklart!

Faster Kerstin skickade över den suddiga bilden nedan, som visar min farfar som liten.

Vi kunde se att fönstren på bilden stämmer överens med fönstren på de två mindre flygelbyggnaderna, men svårt att veta vart bilden är tagen. Jag blir iallafall väldigt nyfiken och skulle vilja veta mer! Vart bodde farfar och hans familj? Vart låg trädgården som gammelfarfar skötte om? Hur såg det ut kring slottet i början på 1900-talet….?

Så mycket vet jag att farfar Torsten levde sina fyra första år på Skånelaholm, innan de flyttade vidare.

Efter den 45 minuter långa visningen, som Lille A tyckte var väldigt spännande, behövde vi minsann lite fika för att smälta alla intryck och ny information om släkten. Lille A konstaterade att han tyckte “fängelsehålan” var mest spännande (där kunde man bli instängd som anställd, om man snott något eller misskött sig på annat sätt) och jag föll pladask för köket i källaren. Min gissning är att Ellen fascinerades mest av alla häst-tillbehör uppe på vinden….

“En av varje tack”, ja det hade vi allt velat säga till damen i kassan. ”Damen” som jag kände så väl igen och som visade sig vara konstnärinnan Tina Calén från Sigtuna.

Så mycket gott! Vad sägs om kardemummabullar, lavendeldrömmar, svartvinbärsgrottor och chokladsnittar? Allt hembakt med biodynamiska råvaror, av Tina Calén själv. Förutom bullarna tror jag bestämt. De var bakade av andra sigtunabor. Supergott alltihop!

Vi tog fikabrickorna med oss ut i den sköna sensommarsolen, såklart, och njöt av värmen och utsikten över sjön Fysingen. Sedan fantiserade vi om lille Torsten som sprungit runt som liten, på samma plats där vi nu tog vårt 11-kaffe mer än 100 år senare. Livet.

Här kan du läsa mer om Skånelaholms slott. Jag kommer garanterat ta med mig resten av familjen och åka tillbaka. Varje helg. Vi bor ju liksom inte mer än en kvart bort, så skam att vi åker dit först nu. Jag sa till guiden att man väl borde få sig några veckor på detta unika sommarviste, när det nu visar sig att en liksom har sina rötter här. Hon höll med men det verkade inte vara något som hon kunde fixa…

Jaja. Dagens slottsbesök gjorde mig kanske inte mera kunglig. Och inte har jag blått blod heller. Men att ha en farfar som vuxit upp (i närheten av) på ett rosa slott. Det räcker gott!

KALLSÅDD OCH HÖSTPLANER…

Under en lång tid har jag funderat över min plattform och mina kanaler. Eller ja, de tankarna har väl kommit och gått sedan jag började växa i sociala medier. Det gissar jag att de gör för oss alla.

Vem är jag? Vem vill jag vara? Vad vill jag förmedla?

En person jag mötte på ett event utbrast “men åh, det är ju du med kaffet och Läkarmssionen” Absolut! jag vill gärna förknippas med både kaffe och engagemanget för Läkarmissionen. Men sen då?

Det är så otroligt lätt att dras med och göra “som alla andra”. Vad verkar funka i andras kanaler, “jamen då gör jag likadant”.

Jag tänker mig lite som bilden av två helt olika blomsterbuketter, som ovan. I en värld där mycket är just vitt, färglöst, tillrättalagt. Vill man inte vara den färgglada mixen istället? En som sticker ut och förmedlar en annan syn på saker. Är det inte lite trist när det vi gillar och för fram är precis samma, som “alla andra” gillar och förmedlar. Hur många dahliaodlingar vill vi ha i vårt flöde liksom?

Skämt åsido. Jag tänker mycket kring hur jag kan förmedla mina hjärtefrågor och syn på livet. Hur skall jag expandera och ta plats i bruset….?

I höst, med start den 1 oktober, kommer jag ta ett nytt spännande steg med min business. Jag hoppas så att du hänger kvar! Eller snarare; hänger med!

Hur ser det ut för dig?

INSPIRATIONSFÖRELÄSNING FRU VINTAGE

Snacka om att jag var nöjd med mig själv igår kväll, när jag kom in med dessa nyplockade buketter från mina pallkragar. Mackan hade hört och läst om det hemska ovädret som skulle dra in under natten och jag ville inte riskera att min lilla snittblomsodling skulle jämnas med marken av allt regn. Ni som hänger här vet att jag kallsådde för första gången i början på sommaren och jag är SÅ stolt över mina blommor! Självklart vågade jag inte riskera att förlora hela härligheten i regnet.

Nu blev det inte så farligt som jag sett framför mig. Pallkragarna framför vår entrè fortsätter att frodas och inga blommor är brutna efter natten.Men hjälp vilket regn- och åskväder det blev! Jag har aldrig upplevt något liknande! Från ca 21.30-tiden satt vi på övervåningen och “njöt” av skådespelet. Det går an att utbrista WOW, ÅHHHH, OHHHH åt den ena blixten starkare och större än den andra, när man sitter någorlunda tryggt inomhus.

Det känns som att ovädret pågick hela natten och vi var nog inte de enda som inte sov särskilt bra. Oj oj oj vilket skådespel av blixtrar och dunder. Vi han knappt börja räkna den ena blixten innan nästa kom….

När Mackan och jag tog morgonkoppen ute i kaffeshuset så hade både regn och blixtar tagit fart igen, efter en lite paus precis när vi gick upp vid 7-tiden. Det pågick någon timme, men sen slog det om och blev jättevarmt, 25 grader, och stålande sol! SÅ härligt! (men skumt med dessa snabba växlingar)

Efter kaffe och småprat med maken så passade jag på att svida om och ta lite bilder i mina fina kläder från KLco i Varberg. Eller ja, Nelly kom och tog bilderna, eftersom jag inte hittar plattan som behövs till mitt stativ för att ta bilder med självutlösaren….

Jag är glad (mycket gladare än jag ser ut;) över min smaragdgröna kjol i linne, som världens finaste Kristin döpt till MARLENE ,efter mig. Inte konstigt att man rodnar eller hur!? Här hittar du kjolen, även i kulören nougat. Visst har Kristin skrivit fint om mig! Rodnar igen.

Men nu till mitt ärende; visst vore det roligt att få ses i höst!

Jag har börjat smyga igång så smått efter semestern, även om jag kommer fortsätta ta det lite lugnt ett par veckor till, och ser så mycket fram emot att börja boka in tillfällen för min inspirationsföreläsning “Att följa sitt hjärta”! Numera kan jag ju även ta med mig min bok med samma namn!

Vill du dra ihop ditt kvinnliga nätverk för en härlig start på hösten? Ett frukost- eller lunch-event? Kanske har du en livsstilsbutik eller café som rymmer ett gäng? Eller planerar du en kick off med företaget du jobbar för? Mejla mig på marlene@fruvintage.com så tar jag med mig min föreläsning, mitt kaffe och mina böcker och kommer som ett skott!

Föreläsningen / föredraget är ett bildspel med framför allt mina egna bilder, som bla handlar om att våga gå sin egen väg. Om ljuset vid en dödsbädd, att ha sina barn högst upp på sitt CV, om nycklar till livslång kärlek och om vad forskningen visar att det viktigaste för ett långt och lyckligt liv. Plus en massa annat.

Min färdiga inspirationsföreläsning pågår i ca 1 timme, plus en bensträckare på 10 minuter mitt i, men vi kan såklart även skräddarsy utifrån vad du/ ni önskar. Som sagt; mejla mig på marlene@fruvintage.com så hittar vi på något kul ihop!

Önskar dig en fin vecka och fortsättning på sommaren!

”Din bok är en lisa för själen…”

“Stina vill inte gå med oss på promenad. Hon vägrar….” Det är Lille A och gammelfarmor Maj-Lis som ropar över grinden. Jag går och öppnar och släpper in henne och hon springer raka vägen och hoppar upp på sin favoritplats, på fårskinns-dynorna i vår hall. Att dra med henne på promenad när hon inte vill, det är liksom ingen idé. Det blir precis så, att man får draaaa henne i kopplet.

Så Lille A och gammelfarmor får gå själva. Att se dem lunka iväg i sakta mak, med varsin stav i ena handen, gör miglite tårögd och alldeles varm i hjärtat. Jag står och tittar på dem en lång stund. Hör deras småprat och skratt försvinna bakom ladan. Jag gissar att de går sin vanliga lilla runda, på grusvägen upp genom skogen. En nybliven 6-åring och hans snart 83-åriga gammelfarmor.

Själv hänger jag kvar i mitt kaffehus. Plockar bort lite gamla vissna blommor på pelargonerna, vattnar en skvätt och knipsar av en gurka. Tänker att även om jag verkligen inte prioriterat växtligheten i år, jag har ju liksom haft fullt upp med boken & lansering, så är det ändå hyfsat grönt och blommande. Inte minst har det hänt mycket här inne de senaste två veckorna när vi varit nere i Varberg. Allt tack vare mina älskade svärisar som vattnar och fixar när vi är borta!

När jag är mitt kaffehus så blir jag alltid påmind om mitt älskade “tjejband”- hönorna. De älskade att hänga här lika mycket som jag. Blåsiga vår- och sommardagar så lade de sig tillrätta på det varma tegelgolvet medan jag sippade på en kaffe. Som jag saknar deras småkacklande runt benen. Får se om det blir en ny kull till nästa vår, men just nu är det rätt skönt att kunna släppa taxarna lösa i trädgården….

Sålänge får jag vara glad att jag har dem på bild i min bok. Ett helt kapitel har jag tillägnat mina små älsklingar.

Omslagsfoto Malin Lindner

Idag har jag förresten skickat ett gäng böcker igen. SÅ kul att ni fortsätter beställa! Tack för det! Extra kul att även flera bokhandlare köpt boken de senaste dagarna.

Måste förresten dela några av era fina hälsningar;

Vilken bok! SÅ många saker som talar till mig! Har gråtit mitt i leendet”

“Jag vill sluka hela boken men delar medvetet upp läsningen till riktigt närvarande och njutbara stunder. Suger in varje ord och bild. Den är SÅ vacker”

“Åh! Din bok är en lisa för själen. Läser sakta, njuter innebörden och vackerheten i varje ord och bild. Ville bara att du skulle veta att den verkligen sätter avtryck”

“Jag har sparat så på din bok, inte velat slösa den i farten utan inväntat rätt tillfälle att njuta av din fina bok. Idag infann sig tillfället. Jag har njutit av dina texter och bilder! Din bok gav mig kanske inte svar, men den jordade mig, påminde mig om vart värdet i mitt liv ligger. Kanske den också väckte liv i min slumrande självkänsla. Jag är så glad att jag låtit din bok vänta, som om jag omedvetet visste att det skulle komma ett tillfälle när jag verkligen behövde den. Den är så mycket mer än en fin bok!”

TACK TACK TACK till alla er som tar er tiden är skriva så fint! Det betyder så otroligt mycket!

Om DU blir nyfiken och vill beställa ditt eget ex så hittar du boken här! En perfekt present till dig själv eller någon du tycker om.

BÄSTA LOPPISFYNDEN

Vad hände egentligen med Björn & Yvonne?

Har de gått skilda vägar? Flyttat utomlands? Eller bara tröttnat på kokta ägg….?

I mitt huvud har de sålt villan från 1968, eftersom barnen är vuxna för längesen, och flyttat till en nybyggd lägenhet med hiss. Där vill de ha en lite mer ”modern stil”, så det mesta av bohaget har rensats ut och skänkts till välgörenhet. Ingen av barnen har visat något intresse att ärva, allra minst de namngivna äggkopparna i porslin.

Så kom det sig att de istället hamnade hemma hos familjen Agemo. För vem skulle kunna motstå dem, där de stod så gulliga på hyllan i second hand-butiken. Jag var dessutom på jakt efter just äggkoppar.

Tillsammans sätter de numera guldkant på den mest vardagliga frukost. Samtalen om vilka de egentligen är, Björn & Yvonne, tar liksom aldrig slut. De kommer pågå i oändlighet.

Var de kanske rentav syskon och fick varsin namngiven äggkopp i julklapp? Vad tror du?

Hursomhelst. Kokta ägg och finskt rågbröd är en riktig frukostfavorit här hemma. Samt att fynda roliga, knäppa, vackra och smarta prylar på sommarloppisar och secondhand. Man vet liksom aldrig vad man kommer hitta! Har du gjort något bra, oväntat eller extra fint fynd hittills i sommar?

Önskar dig en fortsatt fin sommar-loppis-fyndar-vecka!

VÄGLOPPISAR OCH KUDDBRODYR

En av de bästa “sakerna” med svensk sommar är väl ändå alla gårds-och vägloppisar som dyker upp lite här och var! Inte sällan har jag gjort de bästa fynden just efter att ha jag sladdat in vid någon egengjord skylt med sneda bokstäver.

Något jag alltid tittar efter är gamla broderade kuddar. Gärna med blomstermönster. En dag skall hela vår gästsäng vara fylld av dem tänker jag.

Alla dessa tre är loppade skatter. Den gula th hittade jag hos en liten gubbe på en vägloppis utanför Varberg, den mittersta på en trädgårdsloppis på Gotland och den runda th, på en pop-up-vintage-butik på Söder i Stockholm.

Jag kan liksom inte få nog av nostalgi över vilket hantverk det är.

Få saker gör mig så öm och varm i hjärtat, över generationer som gått före, som alla broderier och annat fantastiskt hantverk som de lämnat efter sig.

Meter efter meter av knypplade och virkade band som dekoration till hemvävda lakan och dukar.

Jag ser liksom framför mig hur kvinnor har suttit, i skenet av fotogenlampan eller en sprakande brasa, och knåpat på kvällarna.

Hur varje litet stygn krävt deras tid, uppmärksamhet och kärlek, och skapat fantastiskt vackra dukar, tavlor, gardiner och lakan med monogram.

Vilken arvsskatt för oss att njuta av.

Jag kan inte låta bli att fundera över vad vi, som är vuxna nu, kommer lämna efter oss till generationer som kommer efter.

Selfies och Youtubeklipp?

Ur min bok “Att följa sitt hjärta” som du kan beställa här

TJÖRN-THE ISLAND OF ART

I betalt samarbete med Västsverige

Välkommen med på en härlig (h)semester-tripp till Södra Bohuslän! Fokus denna gång är TJÖRN- “The Island of art”

“På Tjörn älskar vi konst och natur. Från bryggan vid Nordiska Akvarellmuseet kan du doppa tårna i havet när du doppar akvarellpenseln i sitt vatten. Från kulturlandskapet vid Skulptur i Pilane ser du klipporna möta havet med skulpturen Anna vid din sida. Kungen av fyrar, Pater Noster når du vattenvägen och här har du ett designhotell i världsklass som erbjuder dig ett hem vid horisonten”

Men låt oss ta det hela från början;

Min assistent (läs yngsta dotter) Nelly och jag drog hemifrån vår gård i Sigtuna kommun på torsdag morgon. Nellys bäbis, långhåriga dvärgtaxen Gunnel, förstod att det var något i görningen och höll sig i hasorna när vi packade bilen. Tyvärr inte bilen ovan, men “Christine”-en Pontiac Firebird född 1969, gör sig bättre på bild än elbilen vi i själva verket åkte i.

Efter att vi packat bilen full med badkläder, promenadvänliga skor, picknickkorg och solkräm, vinkade vi hejdå till Gunnel (som fick stanna hemma med morfar) och gav oss iväg. Vi konstaterade, med varsin nybryggd kopp kaffe i handen, att få saker slår en roadtrip genom vårt vackra Sverige.

Vår första natt sov vi hos familjen Lekander på “Lekanders bär & boende”

Innan dess hade vi åkt över Tjörnbron, alltså wow, lika mäktigt varje gång, och pratat om bro-katastrofen 1980. Nelly hade inte en aning om händelsen, men jag minns det som igår. Jag var 10 år när nyheten kablades ut och man såg bilderna på dimman och den trasiga bron. Hemskt. Det kändes dock väldigt långt borta denna strålande soliga dag, med klarblå himmel och nästan 27 grader varmt…….

Lekanders härliga ställe “Tyfta Östergård” har funnits i släktens ägo sedan mitten på 1600-talet. Anso, på bilden, är 10:e generationen som driver gården vidare. Verksamheten har sett olika ut genom åren, bla har man fött upp grisar och haft suggorna boende i det som idag är Bed & Breakfast. Förutom boendet, som man kan utnyttja året runt, så driver familjen idag bärodling med självplock. Lyckan när Anso föreslog att vi skulle gå ner och plocka jordgubbar till kvällens efterrätt. Finns det något godare än solvarma jordgubbar direkt från landet. Sommar i en liten ask.

Att Lekanders bär & boende dessutom är en del av Hållbarhetsklivet gör det extra fint. Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Det kan du läsa mer om här

Efter att vi checkat in på vårt mysiga rum, med vy över det öppna landskapet bakom gården, så vankades det middag utomhus. Nästan hela familjen anslöt och det blev en lättsam och trevlig kväll tillsammans med Anso och hennes man Jonas, pappa Mats och mamma Gerda, samt yngste sonen Måns. Nelly och jag stöp i säng tidigt och sov som stockar.

Fredagen började med att vi åt en härlig frukostbuffé och passade på att fira Nelly som fyllde 26! Anso hade dukat så fint och plockat fram bordsflaggan dagen till ära.

Vi fyllde picknick-korgen med färskt bröd, ost och nyplockade jordgubbar innan vi drog iväg till dagens första stopp- SKULPTURPARKEN PILANE.

PS. När man checkar in på Lekanders bär & boende så har man fri tillgång till deras jordgubbsodling! En DRÖM, både för barn och vuxna, att få äta sig mätt på solvarma jordgubbar direkt från landet.

ANNA, med sina 14 meter i höjd, är ett utav världens högsta konstverk. Designad och skapad av konstnären Jaume Plensa. ANNA var det första vi såg när vi klev ur bilen utanför skulpturparken och jag hade inte alls räknat med att mötet skulle bli så starkt. Jag blev alldeles överväldigad och tårarna steg i ögonen. Resten av besöket i det vackra kulturlandskapet blev lika känslomässigt. Kanske är det mixen av välbevarad natur, betande får och vetskapen att du går omkring bland mångtusenåriga fornlämningar som bidrar till det starka intrycket.

Nelly var extra nöjd över att Ai Weiwei, den kinesiske aktivisten och konstnären, ställde ut sina verk ROOTS just denna sommar. Faktum är att hon inte riktigt kunde tro att det var sant att det faktiskt var hans verk som var på plats på riktigt. Men det var det! Hans verk består av sju gigantiska rötter , resterna av ett av jordens största utrotningshotade träd. Rötterna, som är uppemot 1000 år gamla, har bevarats och blivit till konstverk föreställande urtida jättefåglar och andra varelser från underjorden.

“Skulptur i Pilane är ett privat, oberoende och icke kommersiellt arrangemang som drivs av Pilane Heritage Museum.”

Pilane drivs helt utan statliga bidrag och är därför beroende av intäkterna från inträdet;

Vuxna 150 kr.
Pensionär och student 130 kr.
Under 18 år fri entré (barn i sällskap av vuxen.)
Säsongskort 340 kr.
Entré + guidning 240 kr.

Biljetter köper du i entrén.

Guidade turer lördagar klockan 11:00 under perioden 1:e juli — 12:e augusti.

Parken är öppen 13 maj - 24 september.
Alla dagar 9-19 (september 10-17)

Efter att ha vandrat omkring bland alla magiska konstverk bjöd vi Anna på picknick. Det är verkligen ett tips att ta med sig matsäck och sätta sig under någon av de skuggande ekarna, eller som här med utsikten över havet.

Oavsett om man är konstintresserad eller inte så rekommenderar jag ett besök på PILANE. Här kan du läsa mer om utställare, program och om historien kring denna fantastiska plats.

Vi ses igen kära ANNA!

Efter avslutad picknick med ANNA på PILANE tog vi bilen de 20 minutrarna till hamnen vid Stansvik i Rönnäng. Där väntade en ribbåt på att ta oss ut till den pyttelilla ön, PATER NOSTER.

Ingen av oss råder ju, som bekant, över vädret men OJ vad perfekt det var! Strålande sol från en klarblå himmel och 27-28 grader. Vi njööööt verkligen av den härliga båtturen förbi röda fiskebodar och solvarma klippor. Svensk sommar visade sig sannerligen från sin bästa sida under vårt dygn ute på PATER NOSTER. Tack för det!

Det är svårt att beskriva den här platsen med ord, den behöver upplevas, men jag skall göra ett försök.

Tänk dig att du glider in i en den lilla hamnen, på spegelblankt vatten.

Den ljumma sommarvinden välkomnar dig med en kram och i bakgrunden en välkomstkör av måsar.

Klipporna som omsluter dig ser ut som om de var doppade i guld.

Högst upp tronar kungen av fyrar, i sin blodröda klädnad.

På väg från båten passerar du konstverk i världsklass, i utställningen GUARDIAN OF WATER- A TRIBUTE TO ALL THE OCEANS ON EARTH, och världens minsta konsthall. I den hittar du verk av Lara Zankoul från Beirut. Hennes verk fångar vardagligt mänskligt beteende och frågor som uppstår inom samhället genom fotografisk media.

Runt omkring på ön hittar du sedan konstverk på de mest oväntade platser. Utställningen är en hyllning till havet och vattnet på vår jord. Fotograferna bakom verken, Christy Lee Rogers från Hawaii och Zena Holloway från UK, är båda starkt engagerade i frågor kring den biologiska mångfaldenoch välmåendet för världens hav. Båda fotograferna är välkända internationellt och har ställt ut på stora gallerier och museer.

Du kliver upp på den mjukt slitna stentrappan och öppnar dörren. Där inne möts du av sammetsmöbler, vackra tapeter och skåp med historia. Allt är smakfullt matchat och skapar en mysig och varm atmosfär. Välkommen in i den gamla Fyrmästarbostaden!

I mer än hundra år levde de härute, på öns och havets villkor.

Numera är det historiska hemmet förvandlat till ett internationellt och prisbelönt hotell. Här hittar du all info om priser och bokning.

Fyren Pater Noster byggdes 1868 på ön Hamneskär av den prisade ingenjören Nils Gustaf von Heidenstam, som även hade uppdraget att utveckla ett fyrsystem längs den svenska kusten. Av totalt elva byggda fyrar återstår idag nio.

Heidenstams fyrar, de så kallade Heidenstammarna, utformades som öppna pelartorn i järn. Konstruktion var enkel och genialisk. Fyren byggdes i sektioner, tre till sju, och kunde på så vis varieras i höjd. Pater Noster har en våning mer än de andra fyrarna som Heidenstam byggde - därav kallas Pater Noster för "kungen av fyrar".

Här kan du läsa mer om fyren. Den är öppen dygnet runt och det är väl värt att gå upp där olika tider på dygnet för att uppleva de olika skiftningarna i ljuset. Bilden tv är tagen tidigt på morgonen, kl 04.30 när solen glödde som guld och bilden th på eftermiddagen samma dag.

Fyren är minst lika vacker inuti. Som ett pyttelitet slott. Missa inte att titta på de fantastiska takdekorationerna när går ut högst upp.

PATER NOSTER har verkligen allt man kan önska av en semestertripp. Supermysigt boende med utsikt över havet åt alla håll, bastu med uppfriskande bad direkt i havet, eller om du vill prova bubbelbad med havsvatten under bar himmel, konstpromenad och guidad visning av ön.

Sedan urminnes tider har sjöfarare fruktat dessa farvatten. Namnet Pater Noster är latin och betyder Fader Vår, en bön som har rabblats av sjömännen oräkneliga gånger innan fartygen vågat närma sig det gytter av öar och holmar som utgör de förrädiska Pater Noster-skären. Närmare hundra öar breder ut sig som ett radband från Tjörns sydvästra udde ute till Hamneskär som är ett naturreservat berikat med sjöfåglar, säl, fisk, tång och skaldjur.

Här, längst ut i havsbandet, på en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser, byggdes så småningom Pater Noster – kungen av fyrar. Ett högteknologiskt mästerverk som i mer än ett sekel kom att leda, rädda och skänka hopp åt sjöfolk.

I skuggan av dess beskyddande ljus byggde Fyrmästarfamiljerna sina hem och skapade ett miniatyrsamhälle på en ö som alltid tidigare betraktats som obeboelig. Pater Nosters fyrvaktarbostad har även huserat skeppsbrutna som – trots fyrens ledsagande ljus – förlist på grund av de starka havsströmmarna och de förrädiska grunden. I mer än hundra år levde de här ute, på öns och havets villkor.

Vi måste också prata om MATEN på Pater Noster! Världsklass! “Köksmästaren Johan Bengtsson är inte bara en erfaren och enormt duktig kock, utan också utbildad marinbiolog och yrkesdykare sedan många år tillbaka. Johans kunskap om havets skafferi tillsammans med hans nyfikenhet och skicklighet som kock, resulterar i menyer med en unik prägel – där det moderna köket förenas med det klassiska”

Nelly och jag njöt bla av ett ljuvlig skaldjursplatå med hembakt bröd och tångsmör. Förrätten bestod av tång i olika varianter och det var SÅ gott! Inte minst friterad Rörhinna. Typ grönt sjögräs som sköljts i havsvatten och sedan friterats. Smakade oväntat mer tryffel än riktig tryffel.

Ingen av oss ville åka hem när ribbåten kom för att hämta oss på förmiddagen dagen efter. Vi hade velat stanna kvar och gunga i hänggungorna som hängde längst ned i fyren, ta några fler dopp i havet och bad i bastun. Tur att vi hade en härlig båttur att se fram emot, efter en lång god frukost i solen och ett sista besök uppe i fyren.

Denna förmiddag låg havet spegelblankt och när vii kom åkandes fick vi se en tumlare som dök upp och ned i det stilla havet. Extra härligt var det att vi fick uppleva Marstrand från vattnet. SÅ vackert! Gissa om vi googlat “sommarställen i Södra Bohuslän”……

Vårt sista stopp blev Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. En plats jag dröm om att besöka länge. Oj oj oj! Där hade vi kunnat gå runt i många timmar!

Vi började med lunch på Restaurang Vatten som ligger precis vägg i vägg. Skaldjursfärserad rödtunga med kräftsås och duschessepotatis- jamen ni hör ju själva! Himmelskt gott! Det finns även kött och pasta på menyn, men det känns ju som helgerån att inte äta fisk när man är i Södra Bohuslän….

Helt ljuvligt att sitta på Restaurang Vattens uteservering och se båtarna glida förbi. Mitt emot restaurangen ligger akvarellmuseets gästateljèer.

Nordiska Akvarellmuseet har sedan starten haft målsättningen att aktivt bidra till konstnärlig utveckling och verkar för att göra museet till ett vidgat rum för tankar och processer genom att erbjuda konstnärer ateljé och boende i gästateljéerna invid museet. Museet vill främja konstnärliga nätverk, arbetsro, inspiration – för konstens tillblivelse. Vi är nyfikna på vilka möten och processer som kan uppstå mellan konstnären, platsen, besökarna och utställningen.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker.

Fram till 3 september 2023 så pågår utställningen ANIMAL KINGDOM

I utställningen presenteras verk av en handfull av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal. Deras verk har länge uppmärksammats både för sin skicklighet och sitt konstnärliga inflytande. Ibland har de varit centrala för genombrott inom vetenskapsteorin. Verk av familjen Rudbeck och Maria Sibylla Merian inspirerade till exempel Carl von Linné, vars litterära verk i sin tur var en viktig utgångspunkt för Charles Darwins evolutionsteori.

Det första som möter dig när du kliver in genom entrèn är installationen BLACK CLOUD av Carlos Amorales. 15.000 svarta pappersfjärilar i olika storlekar täcker väggar och tak. Behöver jag säga att man nästan tappar andan!?

Amorales berättar att med utställningen vill han belysa bortgången av sin farmor men också det faktum att monarkfjärilen, som varit inspirationen till fjärilarna, numera är en hotad art. De senaste 20 åren har monarkbestånden minskat drastiskt på grund av klimatförändringar. Det västra beståndet har minskat med 99 % och kan snart vara helt borta.

I utställningen ANIMAL KINGDOM visas verk av 14 konstnärer och konstnärskollektiv från fem århundraden. Presentationen inkluderar några av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal och samtidskonstnärer som gör djupdykningar i det klassiska arvet. Tillsammans belyser de vår skiftande förståelse av de krafter som formar den naturliga världen och vår uppfattning om människans plats i den.

Utställningen tar avstamp i Systema naturae, Carl von Linnés inflytelserika bok om den komplexa samverkan mellan flora och fauna på vår planet. Detta klassifikationssystem inspirerade några av konsthistoriens främsta illustratörer, som genom att avbilda växtlighetens och djurrikets mångfald arbetade i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. Utställningen utforskar således de biologiska illustrationernas tradition – en konstform som utvecklades med akvarellteknik innan fotografiets uppkomst. Akvarell var den vanligaste metoden, eftersom det var lätt för konstnärer att ta med sig allt som behövdes för att göra naturstudier. Ett av utställningens syften är att uppmärksamma den filosofiska dimensionen hos de biologiska illustrationerna, förutom det rent estetiska värde som akvarellerna naturligtvis har.

PS. Missa inte Lars Lerins verk en trappa upp. Nelly lovade sig själv på stående fot; “någon gång i livet skall jag äga en Lars Lerin”.

Missa inte heller akvarellmuseèts fina butik, som ligger i anslutning till entrèn. Här ser du vad jag fick med mig hem; vykort med motiv av Lars Lerin och en bok från utställningen ANIMAL KINGDOM. Sen kunde vi ju inte motstå att köpa med oss Rörhinna och Sockertång, som vi åt ute på Pater Noster. SÅ oväntat gott ju! Får se vad familjen tycker…..

Till slut.

Här kan du gå in och hitta alla ställen vi besökte, och läsa om många många fler små pärlor i Väst Sverige och Södra Bohuslän.

TACK Södra Bohuslän för att du bjuder på så mycket vackert! Hav och saltstänkta klippor. Röda fiskebodar och stora lyxvillor. Konst och skulpturer. Jordgubbar och skaldjur. Den där perfekt unika mixen som gör att 1 1/2 dygn känns som flera veckors semester.

Det sägs att känslan och upplevelsen av förundran förlänger livet. Oj vad länge vi skall leva efter dessa dagar!

TACK!

Tack även till dig som hängt på vår lilla utflykt! Hoppas att den väckt nyfikenhet och en vilja att upptäcka mer av vårt vackra land! Inte minst Södra Bohuslän som ju är drömmen nu på sommaren! Kanske ses vi där……

PS. Tagga mig gärna om du besöker någon av platserna jag berättat om här. Eller om du hittar nya pärlor att tipsa om!

EN VANLIG SKETEN TISDAG….

….. dukar vi upp med finporslinet!

Citatet är taget från min bok ”Att följa sitt hjärta”, och handlar bla om att sätta guldkant på vardagen. För varför ska finporslinet stå i ett vitrinskåp och damma när man istället kan njuta av det varje dag. Trivialt kan tyckas men jag tänker att de små valen vi gör i vardagen påverkar oss mer än vi tror. Inställningen att varje dag räknas och är värd att få lite guldkant. Idag är ju liksom det enda vi har. Ingen av oss vet något om morgondagen, eller har några löften om att vi ens får vara med, så låt oss njuta idag.

Jag får alltid DM:s, med frågor om vilka märken, när jag lägger ut bilder på mitt vintageporslin. Så här kommer några av dem:

De grönmönstrade kaffekopparna är av märket Old English. Assietten under är ”Kålblad” från Gefle designad av Ruben Wallström.

Under den en 100-åring mattallrik från Rörstrand.

Mitt blåvita porslin är en salig blandning av Old English, Rörstrand, Gustavsberg och omärkta. På denna bild är kaffekopp och fat

Lyckan när jag hittade de rosa/röda kaffekopparna ”Willow” Old Gustavsberg. Visst är de ljuvliga! Det är inte helt lätt att hitta gammalt porslin i denna kulör, så extra glad blir man när de dyker upp…

Kannan är ett loppisfynd från New York och under det lilla uppläggningsfatet står det ”Adam England”.

Brunt blir mer och mer en favorit för mig. För några år sedan var det bara blåvitt som gällde när jag letade på loppisar.

Den bruna koppen närmast i bild är en väldigt gammal Gustafsberg. Så även den svartvita innanför. Mattallriken underst- Gustafsberg.

De små, ljusgröna kopparna i denna bild är Swedisch Grace från Rörstrand, i den serien har jag även större tekoppar, och de vita med turkost mönster är ”Vineta”, också från Rörstrand.

Vilka skatter med gammalt vackert porslin ändå. Väl värda att få stå framme, inte gömmas i ett skåp, och användas en vanlig sketen, eller snarare strålande för all del, tisdag som den här.

ULRICEHAMN OCH HOTELL BOGESUND

Detta inlägg är ett reklam-samarbete med Hotell Bogesund.

Veckans ”11-kaffe med Fru Vintage” är inspelat med den här fantastiska vyn över sjön Åsunden i Ulricehamn. Min kaffe-gäst, Molly Segerqvist, och jag sitter i ett av De Lux-rummen på Hotell Bogesund.

När Molly endast var 23 år gammal fick hon den oväntade frågan om att köpa och driva hotellet.

24 gammal, utan någon som helst utbildning inom branschen, kunde hon titulera sig hotelldirektör.

Mollys främsta vision just nu är att gästerna, oavsett vem eller hur gammal man är, ska känna sig som hemma. Och jag kan bara intyga att hon lyckats. Kanske har det med mina rötter i Ulricehamn att göra, kanske är det den magiska utsikten över sjön, som möter en så fort man kliver in i receptionen. Nånting är det som gör att man känner sig sådär extra välkommen. Lite som att komma hem till en kär släkting.

Här kan du lyssna på vårt podd-avsnitt och höra mer om Mollys passion & tankar för hotellet och hennes resa som ung företagsledare.

Hotell Bogesund var även en av de platser som lät mig komma och ha boksignering under min turné i maj. Tack för det Molly med personal!

Och tack Molly för ett jättefint samtal! Din passion och glädje smittar. Lycka till framåt, med jobbet som Sveriges yngsta (?) hotelldirektör!

KÖKET, HUSETS HJÄRTA…

Jag älskar kök.

Värme och kärlek,

hemtrevnad och trygghet.

Husets hjärta.

Jag älskar köksbord.

Ännu mer.

Lungan i ett hem.

Där de små och stora samtalen äger rum.

Skratt och tårar.

Falukorv och entrecote.

Mellanmjölk och bubbel.

Vardag och fest.

Livet.

Kring ett köksbord.

Älskar jag.

Text och bild ur min bok ”Att följa sitt hjärta”

Jag är väldigt svag för kök. Nej, jag ÄLSKAR kök. Faktiskt.

Stora, små, trånga, luftiga, moderna och gammeldags. Gulnande furu, släta 50-talsluckor eller vitt 90-tal

Oavsett hur det ser ut så är det liksom hjärtat i ett hus. Det får gärna vara lite överbelamrat och rörigt. Inte alltför undanplockat och tillrättalagt. För min smak.

Livet måste få synas.

Om köket är hjärtat så är köksbordet lungan i ett hem.

Där de små och stora samtalen äger rum. Skratt och tårar. Falukorv och entrecote. Mellanmjölk och bubbel. Vardag och fest. Livet.

Jag älskar köksbord. Min totala favoritmöbel i hela huset.

”Ska vi ta kaffet på maten i soffan” eller ännu värre ”ska vi äta middagen framför tv:n”

Nej tack. Kan vi bara sitta kvar runt köksbordet tillsammans, för alltid. I evighet. Amen.

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER…

Den här damen överraskade med att vilja gå med på dagens morgonpromenad minsann. Vanligtvis ligger hon kvar i sin bädd och tittar konstigt när jag ställer frågan, men idag studsade hon upp och började gå mot grinden direkt.

Promenaderna med Stina the little Queen innebär ett lugnare tempo, eftersom hon vill stanna och lukta på varannan grästuva, vilket passade mig ganska bra denna morgon….

….då kunde jag passa på att plocka blommor i vägrenen under tiden. Tänk att all denna underbara blomsterprakt, som finns i skogsbryn, diken och på ängar just nu, är helt gratis. Sicken lyx ändå!

Tänk att såhär fina små blomster växer vilt i ett dike vid skogen där jag brukar promenera. Så fina! Har de kanske smitit från någons trädgård och spridit sig…?Jag plockar för fullt och fyller varenda liten vas här hemma….

….med vilda gratisblommor. Vår höga, vita syren blommar fint fortfarande och doftar SÅ starkt och ljuvligt så jag plockar in små kvistar för att sprida doften.

Hoppas att du har möjlighet att njuta en smula av allt vackert i juni!