SCONES PÅ SURDEG

Helgfrukost och scones hör väl ändå ihop kan jag tycka!

Idag lyxade vi till det med morgondejt Mackan och jag, innan huset kommer fyllas med barn och barnbarn.

Sprakande brasa i köket, “Ring så spelar vi” i högtalarna och varma scones. Lyx & guldkant i ett.

Maken har ju “snöat in” på surdeg, sedan vår helkväll hemma hos Sebastien Bodèt, så även morgonens scones fick sig en klick från den magiska burken. De blev verkligen SÅ goda! Det tog lite längre tid än “vanliga” scones, men så värt mödat. (säger hon som inte lyfte ett finger) Aaningens för söta, så nästa gång kommer bagaren testa att minska på rörsockret. Här kommer receptet, från Saltå Kvarn, som Mackan använde;

  1. Mata din surdegsgrund och ställ på en varm plats. Tips är att använda varmt vatten, mellan 30–50 grader är optimalt för att få igång din surdegsgrund snabbare. När den ökat i volym, har små bubblor och är aktiv är den redo för bakning.

  2. Blanda Ölandsvetemjöl, rårörsocker, bakpulver och salt i en skål. Blanda runt. Önskar du extra smak i dina scones kan du här förslagsvis tillsätta 5 g mald kardemumma eller ca 1 tsk rivet apelsinskal.

  3. Tärna smöret, det ska vara kylskåpskallt, och blanda ner i mjölblandningen. Blanda ihop tills du får en sandig konsistens och smöret är finfördelat.

  4. I en egen skål, blanda samman surdegsgrunden och ägget. Häll sedan ner i mjölblandningen och blanda ihop.

  5. Häll ut degen på ett bakbord och forma till en rund platta, ca 2 cm i höjd. Det går precis lika bra att dela upp degen i mindre bitar och baka av på muffinsplåt eller rundriva degen till bollar, du väljer själv vad du föredrar.

  6. Plasta in degen och sätt i kylen, minst 30 minuter. Du kan här välja att baka av direkt, låta degen vila i kylen till morgonen därpå eller ta ut din deg, skära den i tårtbitar och sedan frysa in. Ska degen frysas in låter du dina bitar, oavsett form, frysa först med bra avstånd emellan. Sedan kan du lägga över dem i en bättre behållare eller plastpåse.

  7. När det är dags att baka av tar du ut din deg, skär upp 6 st tårtbitar. Placera dem på uppvärmd plåt med bakplåtspapper och pensla dina scones med mjölk och socker. In i varm ugn på 200 grader ca 15–20 minuter. Bakar du av direkt från frysen kan dom behöva ytterligare ca 5 minuter i ugn.

Än har kära maken inte börjat kärna sitt eget smör, men det är nog inte så långt borta;) Ett första steg mot det är att han numera köper riktigt smör som han blandar med lite salt och olja, och som får stå framme i den gamla smörbyttan. Verkligen supergott och prisvärt.