Alla hjärtans dag!

IMG_0613.JPG

För ett år sedan gjorde jag ett inlägg på Alla hjärtans dag. Ett väldigt bra inlägg.

Här kan du läsa det i repris. 

”Var vänlig mot dig själv”

IMG_0741.JPG

Temat för årets Vänliga Vecka är ”var vänlig mot dig själv”.

Vad gör du för att skämma bort dig själv lite och göra ngt bara för din egen skull?

Själv älskar jag frukost i sängen! Att få ligga kvar i sängvärmen med en kopp kaffe är bland det bästa jag vet. 

IMG_1146.JPG

Ingen har väl heller missat att jag ÄLSKAR Semlor! En sådan och en god kopp kaffe med en vän, är också något jag gärna gör för att vara snäll mot mig själv. 

Som tur är finns även löpturer i skogen ,med på in lista. 

IMG_0170.JPG

Jag gillar också att ta en runda på stan. Gå i favoritbutikerna och sen en kopp kaffe. Såklart! 

IMG_5485.JPG

Att resa är också något som jag gärna gör. GÄRNA till Italien eller södra Frankrike. Drömmigt!

Många av er har fyllt på listan på min IG om vad ni gör för att ta hand om er själva. Tack för det! Många verkar gilla långfrukost;) 

IMG_3170.JPG

Något som jag funderat mkt på, sedan jag kom hem ifrån min resa med Läkarmissionen till Etiopien, är att etiopierna inte alls hade lika lätt att skapa långa ”det-här-gör-jag-för-att-ta-hand-om-mig-själv-listor”. 

De förstod helt enkelt inte frågan. Vi försökte på alla sätt, genom att omformulera och förklara, men de kunde inte komma med några idéer på vad de gjorde för att vara snälla mot sig själva.

Hemma i Sverige tar listorna aldrig slut;)

Undrar just vad detta säger om oss västerlänningar kontra etiopierna....? 

 

Vänliga veckan!

IMG_7900.JPG

Visste du ens att Vänliga veckan existerade?Jo då, mellan 1946 till 1999 var ”Vänliga veckan” ett viktigt inslag i början på året.

Under de åren gjordes mkt bra i vänlighetens tecken; 1960 instiftades tex en slogan ”Vänlighet vinner” och under dessa år utnämndes ”årets vänligaste svensk”, ett pris som bla Lill-Babs fick.

Så här står det om VV på Läkarmissionens hemsida;

”Vänliga Veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist, samme man som grundade Läkarmissionen. Inspirationen kom från en minst sagt tråkig berättelse. Det var en trafikräknare som under sex timmars räknande hade sett 12 människor som log och 15 som såg nöjda ut, medan 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning”

Detta var för bedrövligt tyckte Harry Lindqvist, grundare av Läkarmissionen, och instiftade vänliga veckan. 

”Vänlighet och artighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen” var ledorden. 

IMG_6669.JPG

2014 återupptog Läkarmissionen VV och skriver vidare;

”Vänlighet kan låta banalt, men forskning har visat att vänlighet, omtanke och engagemang för andra människor gör både oss själva och dem vi hjälper lyckligare. I vårt biståndsarbete ser vi hela tiden att stora förändringar ofta startar i det lilla, och så tänker vi också om Vänliga Veckan. Om vi påminner en gång om året om att vi mår bra av att hjälpa andra, så kanske det kan göra Sverige till en trevligare plats för oss alla. Det finns ingen särskild insamling kopplad till veckan, utan poängen är helt enkelt att bidra till en lite bättre värld”

Här kan du läsa mer.  Bla om att Hasse Tellemar fick rosor från ”Vänliga Veckan”

IMG_7899.JPG

Låt oss helt enkelt ta i hand på;) att sprida lite mer av vänlighet. Den här veckan och alla andra veckor!

Vill du komma på årets viktigaste frukost?

IMG_3198.JPG

Här ligger jag idag. Fryser, har värk i kroppen och smygont i halsen. Känns precis sådär som när man håller på att bli sjuk.

Dricker Ingefära-shots och fortsätter läsa biografin om Ester Blenda Nordström. Verkligen intressant! Ingen bok man sträckläser direkt, men WOW, vilken kvinna hon var;

Hon är tjugonio år gammal och har redan hunnit revolutionera den svenska journalistiken, levt ett halvår med resande samer, skrivit två uppmärksammade reportageböcker, och första delen i en flickboksserie. Hon har kastat sig in i ett inbördeskrig och räddat tusentals människor från att svälta ihjäl och utbildat sig till bonde på landets största lantbruksskola, som enda kvinnliga elev bland 112 män”

IMG_0271.JPG

Ser tillbaka på bilder från förra året, såhär års ungefär, när mamma och jag var i Thailand. Vi bodde två veckor i min morbrors hus och det var SÅ härligt!! Så glad för den resan.

Idag pratas det mycket om flygskam och att vi måste minska vårt flygande kors och tvärs över jorden. Helt sant såklart, om vi skall kunna minska på utsläppen. Samtidigt hör jag om många bloggare (och andra)  som väljer att resa i smyg. Vad tkr du om det? Är det bättre att göra så , att man inte uppmuntrar och bidrar till att andra blir sugna att resa? 

IMG_1343.JPG

Just nu skulle jag egentligen varit på avskedskalas hos Dunke Design i NK-passagen. Sara och Jörgen slår igen sin butik, där jag bla hade min kaffe-release, och flyttar sin verksamhet (eller kanske främst sig själva) till en fantastisk gammal skola på Kullaslätten. SÅ spännande! 

IMG_2841.JPG

Annars håller jag som bäst på med att planera för en blogg-frukost tillsammans med Läkarmissionen. Vi kallar den för ”Årets viktigaste frukost”. Jag kommer att visa bilderna som Noah tog och berätta om vår resa till Etiopien i höstas. Om Risbärarflickorna och tjejerna på Deborah House.

Gäster är Mrs Mighetto som kommer att berätta sin story kring deras framgångsrika företag. Och sälja sin rykande färska barnbok ”Ensam i bokstävernas land” såklart. 

Frukosten går av stapeln på Kavalleri Kafé i Stockholm, onsdag 20 Februari kl 8.30.

Nu försöker jag få loss några extra platser till mina följare. Skulle DU vilja komma, om jag lyckas? 

Mejla mig isåfall på marlene@fruvintage.com

Jag behöver din anmälan senast nu på måndag kl 12. 

Först till kvarn! 

Nutelladagen och Gotland

Jag inser just att jag GLÖMDE posta detta inlägg i förrgår, på Nutelladagen. Aj då.

Men jag tänker att texten nedan är lika aktuell idag.  Iallafall den om att rädda liv.

IMG_3113.JPG

 ......vem hade en aning om att det var det idag?? INTE jag iallafall. 

VEM är det som sitter och hittar på alla dessa mer eller mindre kommersiella temadagar?  Det kan man sannerligen undra....

Jag hade aldrig lagt märke till eller uppmärksammat Nutelladagen, om det inte vore för Läkarmissionen. Genom dem kan denna dag bli vettig, och t.o.m VIKTIG att uppmärksamma. Deras Nutellakräm kan nämligen rädda liv. För 60 ynka riksdaler kan du betal för två dagars kräm för ett litet svältande barn. 

Swisha 60 kr till 90 00 217 och markera med svält. Så kan du denna tisdag vara med och rädda liv! 

IMG_3100.JPG

Idag, torsdag, är det en grå och blöt dag i Stockholmsområdet. Varken jag eller Stina the little Queen är särskilt sugna att gå ut.

IMG_3099.JPG

Stina nöjer sig med att kliva upp på sin utsiktsplats emellanåt.

IMG_3163.JPG

Själv jobbar jag med en presentation av bilderna som Noah tog, när han och jag var i Addis Abeba med Läkarmissionen i höstas. Jag har några spännande event som jag skall visa dem på framöver.

IMG_3183.JPG

Samtidigt drömmer jag mig bort till krispig försommar på Gotland, medan brasan sprakar för fullt här i mitt kök.

Vi har hyrt Emma Sundhs torp v.23 och jag LÄNGTAR!!!! Vi har inte varit på Gotland på över 15 år, så det skall bli så roligt!! 

Nu är min fråga dock; vad är öppet på Öjn i början på Juni? Vi är inte ute efter en massa sevärdheter, men loppisar, mysiga caféer och annat trevligt. Det måste ju hänt massor sedan sist vi var där! 

IMG_3186.JPG

Vi (läs jag;) funderar även på om vi skulle stanna 1 vecka till maken och jag. Läsa böcker, promenera och äta gott på tu man hand. Vart bor man bäst isåfall? 

Vi tar tacksamt emot alla typer av tips från gotlänningar och andra som vet:) Både på boende och ”must do`s”.

Algoritmer och jordnötssmör

Kl är 03:17 och jag har just knaprat i mig ett knäckebröd med Jordnötssmör. Den från Kung Markatta, med havssalt. 

Stina the little Queen snarkar djupt från sin fårskinnsbädd. Märker inte alls att jag smyger runt i köket. Hon och husse sprang i skogen i över 4 timmar igår, så hon drömmer nog om Rådjur....

IMG_3076.JPG

Det känns ju högst onödigt att vakna, utan anledning, kl 00:15 och inte kunna somna om. Speciellt när man inte har några småbarns som väcker en längre.

Nu sitter jag vid köksbordet och bläddrar igenom gamla bilder. Som den här från sensommaren, med en avklippt ros från trädgården på frukostbrickan. Snart igen! 

IMG_3060.JPG

Tidigare idag har jag suttit här och jobbat. Vid second hand-fyndet som vi ”köpte så länge, tills vi hittar det vi vill ha”. Det är 11 år sedan och vi letar fortfarande efter det ultimata soffbordet.

IMG_3046.JPG

Har passat på att snicksnacka med andra nattugglor på Instagram. Bra tidsfördriv ändå, när man vill ligga kvar i sängvärmen. Det funkade de första 2 timmarna. Lämnade hoppet på sömntåget och gick upp....

Jag, och många med mig märker jag, funderar mycket kring förändringen i sociala medier just nu;

”Är det värt all tid man lägger ner”

”Hur kommer det sig att jag tappar ett 20-tal följare så fort jag lägger upp en bild”

”Förut hade jag över 36.000 följare, fortsätter jag att tappa i samma takt, så har jag snart inga kvar”

”vill vi verkligen ta del av den tillrättalagda verkligheten här på Instagram”

Dessa är bara några av de funderingar som människor jag följer lagt ut i sina flöden idag.  Förutom frustrationen över algoritmer och fallande följarantal så märker man av en annan ton på sistone. Det var inte längesedan vi i ”vårt lilla inrednings/livsstils-hörn av IG” konstaterade att ”vad skönt att vi slipper nättroll och negativa kommentarer”. Nu är det annorlunda. Metervis av hetska, många gånger onyanserade och elaka, kommentarsflöden. En hel del skulle jag säga handlar om den sk ”flygskammen”. Oavsett vad man tkr om den, och andra klimatångest-relaterade-frågor, så märker jag hur fler och fler tappar sugen. Säkert av flera olika anledningar.    

Tjejer (för det är de mest, i detta vårt hörn) som har stora konton med många följare. Riktiga tungviktare när det kommer till engagemang och bra kontent. Som uttrycker att man ”tappat glädjen och kreativiteten”

Jag undrar om det är som Stefan Nilsson aka @trendstefan spådde i intervjun med Emelie Sundberg i Inredningspodden, att Instagrams dagar är räknade. Det kommer kanske något annat? Eller har sociala medier haft sin glans dagar...?

IMG_3074.JPG

Jag tänker på hur viktigt det är att vårda och bygga sina ”riktiga” liv. Det som pågår för fullt, medan många av oss scrollar oss igenom andras på mobilen. Vem minns ens vad det var man såg på bilderna....?

Någons lunchplättar. Flatlay såklart;)

Jag gillar fortfarande den kreativa, trevliga delen av IG. Den med vackra, tillrättalagda bilder (smutstvätt och annan vardagsrealism har jag tillräckligt med själv) där man lämnar små positiva spår hos varandra.

Samtidigt  har jag lovat mig själv, inför 2019, att vara med och skapa möjlighet för oss människor att ses IRL.  Ta en kaffe med någon. Bjuda en cybervän på lunch.

Det är ju mötet, oss människor emellan, som är det magiska och fina!

Ps. Nu gick det precis ett Rådjur genom  trädgården. Vår lilla Tax-tös snarkar dock vidare...

Mustig linsgryta

IMG_3011.JPG

I onsdags, förra veckan, så fäller maken plötsligt den mest konstiga kommentaren på länge;

”kanske ni två skall ta och laga middagen idag!?”

Nelly och jag ba; ”va??” 

Inte för att vi inte vill, eller skulle klara av att sno ihop den tänkta Linsgrytan, utan att han låter oss laga mat. 

Haha! Köket är ju, som ni vet, min käre makes territorium. Här kopplar han av som allra bäst, och här vill han röra runt i grytorna ifred. ”gå du och blogga, så säger jag till när middagen är klar”

IMG_3010.JPG

Att vi fick ”den äran” denna onsdag var därför lite märkvärdigt och berodde på att M höll på med ett byggprojekt här på gården, som han int kunde slita sig ifrån. Kommer att berätta mer om det framöver.

Nåja. 

Här kommer ingredienserna till syrrans enkla och väldigt goda Linsgryta: 

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 msk rapsolja

2 del torkade röda linser

1 tsk Paprikapulver

1 tsk basilika

400 gr krossade tomater

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

salt och peppar

(vi skivade även i potatisen som var över från gårdagens middag. Inget matsvinn här inte...) 

IMG_3012.JPG

Gör såhär: 

Hacka den gula löken

Fräs i oljan

Blanda i resten av ingredienserna och koka i 15 minuter

Klart! 

 

Malin Lindner in da house

IMG_1045.JPG

Alltså. Snacka om win när man bjuder hem en fotograf på 11-kaffe, och får en massa fina bilder på sitt hem som tack;) SÅ roligt att se det ”gamla hemmavana” ur någon annans lins.

Malin Lindner är verkligen en superduktig fotograf! Inte minst alla fantastiska bröllopsbilder hon tar. Älskar den berättande känslan. Man känner liksom värmen och kärleksstämningen som finns på plats.  Tänker att bilderna från en så stor dag som ens bröllop är så viktiga. Att man får en bröllopsfotograf som inte bara gör sitt jobb rent tekniskt, genom att ta snygga bilder, utan också kan fånga stämningen och glädjen. Det gör Malin 100 %. Grattis till alla brudpar som bokat henne i vår och sommar! 

Här kan du gå in och kika på Malins hemsida. Vem vet, kanske har hon fortfarande lediga luckor för fotograferingar..... 

IMG_1044.JPG

Vårt vitrinskåp i köket, där vi har det mesta av vårt porslin, har maken byggt av gamla dubbeldörrar som jag fyndade på Blocket för många år sedan. Älskar hur Malin fångat det på bild. Man ser ju knappt att en av rutorna saknar glas....;)

IMG_1050.JPG

Jag får alltid frågor om denna härliga pjäs. En automat för specerier, som suttit i en gammal lanthandel.  

När barnen var små hade vi pasta i den, men numera får den fortsätta ta en hel massa plats, bara för att den är så fin. 

Hur snygga var förpackningarna förr? Jamen tänk att få hem Bakpulvret i en crémefärgad skönhet som den i min kökshylla. Hörde av ngn att dessa var vanliga i bagerier förr.... 

IMG_1047.JPG

Jag tänkte förresten att jag kunde passa på att svara på några av era frågor, nu när jag har så fina bilder att visa upp!

Varifrån kommer din inspiration för färg och form? 

Jag har alltid älskat färg & form och att vara kreativ. Jag tror att det liksom ligger i blodet. Min gammelmorfar var skräddare, mormor var modedirektris (tänk om man hade kunnat följa med på alla de stora visningarna i Paris, som hon åkte på när hon var verksam. Dröm!) Min mamma har också alltid sytt och skapat. Hon hade ett tag egen ateljé, med eget klädmärke och sydde på beställning. Hon lärde mig tidigt att sy. Så det mesta av mina barns kläder sydde jag själv. Precis som mamma gjort till mig och mina 4 syskon.

I vilken ålder startade  det? 

Det har funnits med hela livet. 

Vem inspirerade dig? 

Ja, det har vi redan fått svaret på;) 

IMG_1049.JPG

Hur kom det sig att du började jobba med kaffe?  

Det började med att jag skapade hashtaggen #fruvintage11kaffe som jag använde när jag lade upp mina kaffebilder på IG. (i förra inlägget kan du läsa om min kärlek till kaffe) Mina följare började göra samma sak och så blev det en grej av det.  

Det var min man som sedan ställde den naturliga frågan; ”skall du inte börja sälja Fru Viniage 11-kaffe?”

Såklart tänkte jag, och på den vägen är det....  Det är framför allt ett roligt sätt för mig att nå ut och skapa kontakter. Samtidigt som det blivit ett redskap att uppmärksamma Läkarmissionens viktiga arbete.

IMG_1052.JPG

Vad är det som driver dig? 

När det gäller Instagram och bloggen så drivs jag till stor del av mitt intresse för vintage, inredning och vackra bilder.  Jag älskar att inspirera andra, med allt runt omkring mig som jag gillar!

En annan viktig del är möjligheten att nå ut via den plattform som både bloggen och Instagram är. Jag hoppas att jag skall kunna uppmuntra fler att göra ngt bra för ngn annan, att vara en agerande medmänniska. 

Jag önskar att mitt flöde skall sprida medmänsklighet, värme och en positiv känsla. Jag tror vi alla behöver det mer än någonsin! 

IMG_1046.JPG

Inreder du bara med vintage, eller köper du även nytt? 

Jag skulle nog säga att 90 % av vår inredning är arvegods eller vintage. Våra sängar och 2 av våra soffor är nya, resten är vintage. 

Vilket är ditt bästa fynd? 

Helt klart plåtskåpet som vi har till ytterkläder i hallen, som tidigare har stått i en gammal fabrik i Vetlanda på 40- talet.

Det sprang jag över i en antikaffär på Söder. Inte det billigaste jag köpt kanske, men jag hade letat med ljus och lykta under flera år, och plötsligt stod det där. Då blev det verkligen ett fynd för mig! 

IMG_1054.JPG

Vart kommer lampan ifrån? Är den gammal eller ny? 

Den köpte jag i en av Läkarmissionens second hand-butiker för många år sedan. Skärmen är sedan målad i en ekologisk färg som heter Av Jord. Minns dock inte vad nyansen hette..... 

Fru Vintage aka Marlene

IMG_2771.JPG

(Eller säger man kanske Marlene aka Fru Vintage...? Haha)

Det här är jag.

En bild tagen av min yngsta dotter i våras. Jag inser att jag faktiskt inte har så väldans många bilder på mig själv. Du som är ny här, hos Fru Vintage, kommer att märka att jag är hyfsat sparsam med att visa upp mig själv i mitt flöde. Det är ju liksom inte mitt fokus. Kanske ändå att jag behöver bli lite bättre på det? Jag tkr ju själv att det är så roligt att få ett ansikte, lite nu och då, på den jag följer.

IMG_2618.JPG

Det du däremot kommer att hitta här, och i mitt Instagramflöde, är bilder på kaffe. Uppifrån, nerifrån och från sidan. Med och utan tillbehör.

Jag älskar nämligen denna svarta dryck. Inget går upp emot en rykande het kopp, gott finkaffe! Men framför allt gillar jag nog kaffet som den sociala dryck det är. Jag vurmar liksom för att föra tillbaka äldre generationers 11-kaffe. Den där naturliga pausen i vardagen.                                                            11-kaffet kan såklart ske även på andra klockslag istället, eller kanske snarare också. Det viktiga är att sitta ned och ta ett break. Pappersmuggen i handen, på väg från punkt A till punkt B, gills inte som ”11-kaffe” i min, och farmor Emys, värld.

IMG_0003.JPG

För farmor Emy var 11-kaffet en helig stund. Oavsett om det var tisdag eller söndag så dukades någon utav finserviserna fram. Kaffebrödet köptes på Gunnars konditori hemma i Ulricehamn. Berättelsen om detta viktiga barndomsminne kan du läsa på baksidan av kaffe-paketet ovan. Mitt eget FRU VINTAGE 11-KAFFE. Med logga ritad av min enfödde son Noah.

Noah är förresten min och makens mittenbarn, född -93. Han har en storasyster, Ellen född -92, och en lillasyster som heter Nelly, född -97. Vi har, med andra ord, tagit oss igenom både småbarnsår och tonårsförskräckelse med livet i behåll. Håll ut om du befinner dig i någon av säsongerna! 

Kronan på familjeverket är vårt barnbarn, lille A född 2016.

IMG_0703.JPG

Det där med att bli mormor & morfar var ju större än vad vi kunnat ana. Att ens barn får barn liksom. Vilket mirakel. Han har minsann stulit våra hjärtan från första sekund. Kärleken blir ju inte mindre direkt, när vår lille parvel nu har blivit så stor att han ropar ”momoj” efter en.

IMG_0988.JPG

Många förknippar mig med en hjälporganisation som heter Läkarmissionen. Det gillar jag!                                                        Jag var anställd av dem under några år, som ansvarig för deras second hand-butiker, och har sett deras fantastiska arbete på nära håll.

Efter att jag sa upp min tjänst där, mest pga av längtan att foga över min egen tid,  så har jag fortsatt att uppmärksamma deras viktiga arbete i mina kanaler. Dels går 10 % av vinsten för mitt ”11-kaffe” till olika projekt på LM och bilden ovan är från en resa med dem till Etiopien i höstas, tillsammans med Noah som är fotograf. Här och här kan du läsa mer om det.

IMG_0994.JPG

Bor gör jag på en hästgård norr om Stockholm, tillsammans med min man Mackan, vår yngsta dotter N och taxen Stina.  På gården bor även mina svärföräldrar, 2 andra hyresgäster till i varsina hus( som inte är släkt) och 21 hästar. Stallet, med tillhörande ridhus och beteshagar, hyr vi ut just nu.

IMG_0651.JPG
    

Frågor från er; 

1/3/5 valfritt antal möten som gjort starkt intryck på dig:

Mitt oförglömliga möte med Maselech 9 år kan jag närsomhelst återkalla inombords. Och på näthinnan. Jag blir tårögd nu när jag tänker på henne. Det mötet gjorde något viktigt med mig som människa. 

Ett annat definierande möte var med idag 83-åriga Elise Lindqvist, ”Ängeln från Malmskillnadsgatan”. 

Till sist mötet med min man. Trots att vi bara var 13 år så visste jag redan då att det här är mannen i mitt liv. I November förra året var det 35 (!) år sedan han frågade chans på mig:) och i sommar har vi varit gifta i 29 år. Han kommer alltid vara den viktigaste personen i mitt liv! 

Nämn några händelser/insikter som förändrat ditt sätt att tänka, bete dig och vara som människa;    

En händelse som förändrat mig var när vi fick vår yngsta dotter. Hon föddes med en ärftlig ämnesomsättnings-sjukdom som båda föräldrarna måste bära på, för att barnet skall bli sjukt. Mackan och jag visste inte förrän då att vi var bärare, och dessutom att vi båda två bar  på en svår, och ytterst ovanlig form av sjukdomen. Trots att vi själva var fullt friska. Alla, långa och många sjukhusbesök, oron, frustrationen över allt vår dotter ”utsatts” för genom åren gör ngt med en som mamma och som människa.

En annan sådan händelse är när min pappa dog i cancer, för snart 4 år sedan.

Det vi upplevde när han tillslut somnade in, är något jag bär med mig för evigt. Den friden som uppfyllde rummet, leendet på hans läppar, stärkte min övertygelse om att han i den stunden flyttade hem till himlen. Den upplevelsen hjälpte mig också i sorgen sen, och stärkte min tro på att vi en dag skall ses igen.

Vad väljer du? Kunna andas under vatten, flyga eller vara osynlig?   

Vilken drööööm att kunna flyga! Att få flänga över hela jordklotet utan farliga utsläpp! För det får man väl förmoda, att jag inte skulle släppa mig på ett sätt som skulle bidra till miljöförstöringen...;)

Alltså. Tack för alla era roliga och intressanta frågor, i mitt flöde och i DM.  

Jag ber att få återkomma i flera inlägg och fortsätta svara. 

TACK också till dig som orkar läsa såhär långt! 

Moodboards och sånt....

IMG_3001.JPG

Just nu jobbar jag bla med ett spännande projekt som kommer upp här under våren. 

Som alltid när jag behöver inspiration så plockar jag fram Trend Guiden som fd Svenska Moderådet, numera Swedish Fashion Council, gett ut. Den jag har är SS 2014 och trots att den har 5 år på nacken så finns det så mkt idéer att hämta. Inte minst när man är ute efter att skapa en viss känsla. Nu hoppas jag på möjligheten att köpa till någon mer utav guiderna.......

IMG_2989.JPG

Fick feeling och gick loss på rekvisita jag hade tillhands hemma i köket. Snodde ihop några 3-dimensionellt-moodboards och har utifrån dem skapat tre fiktiva personligheter, lite sådär på språng till kontoret;) Haha, någon som känner igen sig i att få fullt upp med allt annat än det man tänkt/behöver jobba med....?

Den första bilden Tkr jag fick känslan av ”det-svenska-bondköket-möter-amerikanska-södern”. En person som inreder med ärvda möbler och fyndad vintage, bakar sitt eget surdegsbröd och planerar, för fullt, för årets själv-försörjnings-odling hemma i trädgården. Hen prioriterar familjen före ekonomisk framgång och älskar att bjuda in släkt och vänner till kaffekalas med 7 sorters hemgjorda kakor.

Hen väljer kvalitet före kvantitet. Är klädd i en mix av second hand och svensk design. 

IMG_2993.JPG

Den färgstarka konstnären lever ett yvigt och impulsivt liv, i radhuset utanför Göteborg. Drömmen är en egen gård, fast gärna i kollektiv, med plats för egen ateljé och keramikverkstad. Här har man levt flygfritt och klimatsmart sedan 70-talet. Äter gör man veganskt och efter säsong. Såklart. 

Hen är inte rädd för att ta ut svängarna i både färg och form, men livrädd för fast anställning och arbetstider. ”Det dödar kreativiteten och skapar ett alltför inrutat liv”

Här vurmas för hemester, som familjen tillbringar på det lokala badhuset och stadens museum. 

IMG_2988.JPG

City-människan bor i en bostadsrätt mitt i City. Drivs av karriär och framgång. Orädd och medveten om sitt eget marknadsvärde. 

Inredningsstilen är dyr, modern och stram. Hen lägger mycket pengar på konst, exklusiva restaurangbesök och resor. Gärna en storstads-weekend i månaden. Ingen klimatångest här inte.

Klädseln är ”city-rätt” . Nytt och dyra märken är ledorden.

SÅ; vilken stil/färgkombination gillar du bäst? (Utan att bry dig om personlighetsbeskrivningarna;)  I ärlighetens namn så skapade jag personligheterna nu, utifrån hur bilderna blev.  Haha! Ta dem inte för seriöst. För mig är skapandet av miljöer, stilleben och ”kaffebilder ovanifrån” ett sätt att vara kreativ och hitta inspiration. Lite som Hanna Wendelbo med ”en skiss om dagen” Det behöver liksom inte ”bli något”. Jag tänker att det är bra att göra lite sånt emellanåt. Utan krav på resultat.   

SÅ; vilken stil/färgkombination gillar du bäst? (Utan att bry dig om personlighetsbeskrivningarna;)

I ärlighetens namn så skapade jag personligheterna nu, utifrån hur bilderna blev.  Haha! Ta dem inte för seriöst.

För mig är skapandet av miljöer, stilleben och ”kaffebilder ovanifrån” ett sätt att vara kreativ och hitta inspiration. Lite som Hanna Wendelbo med ”en skiss om dagen” Det behöver liksom inte ”bli något”. Jag tänker att det är bra att göra lite sånt emellanåt. Utan krav på resultat. 

 

Drömkalendern

IMG_2936.JPG

Även idag har jag haft den här utsikten, så inser just att bilderna blir rätt lika de i förra inlägget;) 

Gillar vår sovrumsvägg med diverse vintage-fynd i form av tavlor och speglar. De passar så fint med den gråblå färgen tycker jag. 

IMG_2950.JPG

Har hostat hela natten, enligt maken, och vaknade med halsont och lite sjuk-och-ont-kroppen-känsla. Inget jag skulle stannat hemma från jobbet för gissar jag, men är SÅ tacksam att kunna stanna kvar i sängen och jobba hela dagen. Privilegiet som egenföretagare.

IMG_2949.JPG

Förutom en massa mejl att svara på och skicka, spännande saker framöver;) så har jag fyllt på inspo-förråden genom att växla mellan Pinterest, fortsätta läsa ur ”Ett jävla solsken” Biografin om Ester Blenda Nordström skriven av Fatima Bremmer (väldigt intressant) , intressanta DM-konversationer på Instagram, fyllt i lite i Drömkalendern från Sporrong Form, (köp den!) 

Även bläddrat i Food Farmacy av Lina Nertby Autell & Mia Clase (kändes extra bra att dricka grön smoothie och äta apelsin till;) och en 5 år gammal Trend-guide från Svenska Moderådet.  

Därifrån är det färgglada uppslaget i bilden ovan. Skall precis sätta tänderna i att göra ngra Moodboards, för framtida projekt, och då är den SÅ inspirerande. Även om den har ngra år på nacken. Tror inte att de ger ut några sådana guider längre. Synd!  Finns ens moderådet kvar tro...?

IMG_0883.JPG

Det har förresten varit VÄLDIGT roligt att läsa era åsikter om bilderna i mitt senaste inlägg! (kolla min IG om du inte sett)

Bilderna skapade verkligen engagemang hos er. Älskar det med sociala medier ändå, att det tar fram folks åsikter om högt och lågt. Stort som smått. Kanske inte alltid så lyckat, när alla skall tycka om allt och alla,  men i detta triviala ämne var det lite kul.

Min slutsats i denna, högst vetenskapliga:) utredning, är att de flesta gillar mixen av bilder. Både dem med och utan människor i.  Ändå var det fler än jag hade trott som hellre såg bilder utan människor. ”Jag vill kunna stoppa in mig själv i bilden” ”det blir för rörigt med folk i bilden” ”jag vill kunna drömma mig bort, utan att en person hindrar mina tankar” Lite inteessant ändå....

Läs gärna kommentarerna på min Instagram. Under de två bilderna från vårt sovrum, där du ser mig i en av dem.

Soft lördag....

IMG_0831.JPG

Här har jag ”legat” i princip hela dagen. Hela veckan har det känts som om en förkylning legat och pyrt, så bäst att softa lite när man kan. Skönt med sådana dagar ibland.

Jag har passat på att kolla tapeter till övervåningen, kikat lite i drömkalender och lyssnat på La Lindas webbinar. Ett tips till dig kanske, som vill få din plattform eller ditt varumärke att växa. Hon startar precis sin nätbaserade kurs ”Social Brand Lab”.

IMG_0830.JPG

Linda pratade bla om att våga stoppa in sig själv i sina bilder. Att det skapar större intresse hos dig som följer. Stämmer det tkr du? Jag tkr själv att jag tappar följare och intresse så fort jag lägger upp mig själv eller ngn annan person;) Kanske för att mina följare främst är intresserade av inredning...?

Vad tror du? 

IMG_0829.JPG

Jag provade helt enkelt. Vilken bild är snyggast/mest intressant, den med mig i bilden eller den förra, utan? Spelar det ngn roll tkr du? 

Intressant ändå tänker jag. Vi som jobbar via våra plattformar vill ju gärna leverera det du gillar...!

IMG_0834.JPG

Nåja.

Maken har varit i skogen med Stina the little Queen hela fm. Bla jagat hare i över 1 1/2 timme. Så nu ligger lilla taxfröken nere vid brasan och sover så gott, maken snarkar högt bredvid mig;)  

Hoppas att du också har en skön lördag! 

11-kaffe med Mrs Mighetto och ”Malin proffsfotograf”

IMG_2914.JPG

När man messar Anna & Malin, Mrs Mighetto, i måndags, att ”det var längesen vi sågs” och blixtsnabbt får till svar; ”JA! Kan vi komma till dig på fredag” Haha! Jag ÄLSKAR spontana människor och jag ÄLSKAR sociala medier! Jag hade inte träffat dessa sköna bönor annars.

Jag hade inte heller träffat goa, fina, proffsiga Malin Lindner utan Instagram. SÅ glad för det! Hon skickade DM i onsdags och undrade om vi skulle ”ta en kaffe på fredag”.

IMG_2910.JPG

Jamen så kom det sig att det blev längsta och mysigaste brunchen på länge! Det bästa jag vet är att få lyssna till andras drömmar, visioner och livsberättelser.

Malin & Anna och Malin är alla 3 otroligt drivna och kreativa, med superspännande projekt på gång 2019. Så inspirerande att dela tankar en solig januari-fredag! Jag har lovat mig själv att det skall bli många möten IRL det här året, gärna med nya människor. Känns som att det börjat bra....

IMG_0794.JPG

Så tacksam för alla fina girls jag fått möta bara det senaste året! Mäktig hur ens vägar kan korsas, som att det vore det mest självklara i världen. ”Meant to be”.

IMG_2919.JPG

Extra perfekt förresten, att jag hamnade på Systrarna Frö, på frukostmöte med Läkarmissionen i början på veckan. Jag gjorde en variant av deras avokado-macka med jordnötssmör. SÅ gott! En skiva riktigt grovt, osötat bröd i botten och krasse på toppen. Jag hade egentligen tänkt mig en tuss groddar överst, men eftersom jag skrev ”köp Krasse” i sms till maken, så gjorde han just det. Haha! Det funkade ju perfekt det med...

IMG_2921.JPG

Chiapudding med naturell youghurt, apelsin och nötter åt jag också hos Systrarna Frö. Jag smaksatte min med raw-chokladpulver, skivad, ekologisk apelsin och frön och nötter som jag först rostat i stekpannan.

IMG_2911.JPG

Malin, som utmanat sig själv med shoppingfri-januari, kom med finaste gå-bort-presenten. SÅ fin liten kaffekopp, ”som hon grävt fram hemma i gömmorna”. I min favorit-färg-kombination dessutom. Bästa ju, att ge bort ngt man själv inte behöver, som blir som nytt för ngn annan. Mer sånt vetja!

IMG_0796.JPG

Och fler härliga möten med sköna människor! 

Årets första Semla.....

IMG_2887.JPG

.....intogs idag, den 17 Januari, på pappas födelsedag.  Så som jag och mina 4 syskon, med familjer, gjort de senaste 3 åren.

Idag skulle han fyllt 74 år. Vad fort det går ändå. Skrev först på Instagram att han skulle fyllt 73, men insåg att det inte stämde med att han föddes -45;) 

IMG_2888.JPG

Idag var det mamma, en av mina yngre systrar, min dotter E med sin lille A, mina svärföräldrar (som bor i grannhuset på vår gård) maken, yngsta dotter N och vår andra hyresgäst på går`n, Tommy, som kalasade till pappas ära. Jag hade såklart tänkt att plåta dem alla runt bordet, i smyg, men mitt batteri dog lagom tills alla kommit. Jaja. 

Pappa hade godkänt Semlorna med toppbetyg tror jag minsann. SUPERGODA!

Min lillasyster i Aneby hade bakat egna, dagen till ära, till sig och familjen. Allra godast såklart! Eller? Det var lite delade meningar kring det runt bordet idag.... Vad tycker du?

Själv har jag typ slutat baka. Typ. Jag brukar skoja om att jag ”förbakade mig” när barnen var små . Då var det storbak minst 2 dagar i veckan. Ena dagen bakade barnen och jag matbröd och den andra kaffebröd. (Gammaldags ord va? Matbröd och kaffebröd....) Då var det inget snack om sockret, så vi fikade vi friskt varje dag:)

IMG_2889.JPG

Tack förresten, till alla er som kom med så härliga tips på ”Stockholm Citys godaste Semlor”. Tur att säsongen precis börjat, så att jag hinner provsmaka alla (?) framöver. 

Vart köpte maken dagens Semlan tillslut då? Haha! Mötena i stan blev framflyttade, så det då var det inte längre aktuellt med ”köpa med hem från ngt bra bageri stan”. Han sladdade helt enkelt i på Coop hemma i Märsta istället och köpte från deras egna bageri. Som sagt SUPERGODA!! Pappa hade ätit minst två....

Glimtar av mitt 2018

IMG_2830.JPG

Året började, såklart, med ett vackert fång tulpaner!

Älskar tulpan-tiden. Nu fick jag dock, efter år av gratisbuketter från brorsan, betala dem själv;) Lillebror, som varit odlingschef på Rydells blommor, hade sagt upp sig och flyttat till Sydney.

IMG_2831.JPG

Jag beställde fröer och planerade en (för min inre syn) prunkande trädgård. Jag vet inte riktigt vad jag kan säga om resultatet. Bättre än tidigare år åtminstone. Ett steg i taget.....

IMG_2727.JPG

I början på året, den 17 Januari för att vara exakt, åt jag första Semlan. Det gör mina 4 syskon och jag varje år, eftersom det är pappas födelsedag. Han ÄLSKADE Semlor, så vi äter så många vi kan till hans minne. Vad gör man inte liksom.....

IMG_2730.JPG

I början på 2018 så var det förresten ett fasligt stämplande av påsar och packande av kaffe! 

I februari hade jag nämligen den officiella releasen av FRU VINTAGE 11-KAFFE. Samtidigt öppnade jag webb-butiken, som du hittar här ovanför i Menyn. 

IMG_2832.JPG

Innan dess hann jag dock med ett helt fantastisk dygn i Varberg, tillsammans med Kristin & Miranda på FGL Store. 

IMG_2733.JPG

De hade bjudit in ett helt gäng sköna tjejer, många av dem träffade jag då för första gången, och vi hade en magisk kväll tillsammans.

IMG_2745.JPG

När pappa dog i cancer, för 4 år sedan i Maj, så blev jag påmind om hur skört livet är, hur snabbt det kan förändras. Han fyllde 70 samma år, och vi hade börjat planera för hans fest i början på Maj.

Det blev inget 70-årsparty.  

Istället höll vi hans hand, när han stillade somnade in den 15 Maj.

Talet som jag tänkt hålla på hans fest, blev istället ett tal till hans minne.

Vi syskon hade pratat om att ge mamma en resa när hon fyller 70 (nästa år, 2020) Men vem vet hur livet ser ut då? Lever hon ens? Lever jag?

Vi har ingen aning.

Vi kan liksom inte hålla på och skjuta på allt det där vi vill göra till ”en annan dag”. Vi vet inte hur många andra dagar vi får. Kanske inte ens en morgondag. 

Det gjorde att jag bestämde mig för att göra den där resan med mamma, till hennes brors hus i Thailand. 

Vi fick två helt underbara veckor tillsammans, med bad, promenader, många cykelturer och mysiga kvällar på terassen. Jag är så tacksam för den semestern. Att jag inte behöver tänka framöver; ”varför gjorde jag inte den där resan med mamma” . Jag vet såklart inte vem av oss som lämnar jordelivet först, och vi har hunnit med en massa mys tillsammans efter det på hemmaplan, men det var en härlig sak att bocka av på min mång-åriga bucketlist.

IMG_2747.JPG

Det var ju förresten på den resan som jag hittade mitt och makens drömprojekt. Det kan du läsa mer om här

IMG_2827.JPG

Februari 2018 var även månaden, som sagt, då jag hade release av FRU VINTAGE 11-KAFFE!! Stort ju!! 

Inte anande jag då hur många roliga, givande och berörande möten kaffet skulle ge mig. Jag planerar för många fler 2019. För visst är det IRL som det viktiga och riktiga sker!!?

Jag hoppas så att vi möts i verkligheten du och jag framöver. Jag skall göra mitt bästa för att skapa möjligheten det här året. Håll ögonen öppna, både här på bloggen och på min Instagram. 

Här kan du läsa lite mer om eventet på Dunke Design, den 3 Februari. 

IMG_2742.JPG

I mitten på Februari var det även dax för den årliga Antikmässan i Älvsjö. Där fick jag bla den stora glädjen att träffa ännu en ”Instagram-kompis” IRL. Nämligen Koffertmannen. SÅ roligt!! 

IMG_2751.JPG

Efter release och öppnande av webb-butiken så fortsatte såklart packandet av FRU VINTAGE 11-KAFFE. ( på måndag är det dax att skicka iväg beställningarna som kommit in under jul & nyår. Ledsen att ni fått vänta, men kaffebutiken har hållit semesterstängt;) 

IMG_2753.JPG

I Mars bar det av till Västerås och Hidden places workshop. 

Jag hade ingen aning om vad jag skulle vänta mig och kände i princip ingen av de andra som anmält sig. 

VILKEN DAG det blev! Den levde vi nog alla på under hela våren sen;) 

IMG_2755.JPG

Bla blev det ett allra första möte med Mrs Mighetto / Malin & Anna. Jag kände redan då, att de här tjejerna vill jag hänga mer med framöver. Och det fick jag verkligen! SÅ glad för det vi upplevt och gjort tillsammans 2018. Nu ser jag fram emot ännu fler häng och samarbeten 2019.

IMG_2757.JPG

Workshopen hölls bland annat av den här stjärnan, Sofia. Här kan du kika in om du blir nyfiken på denna sagolika dag. Och här 

IMG_2759.JPG
IMG_2762.JPG

En av höjdpunkterna i April var att få stå brud tillsammans med Elsa, Sofia och Emma. Ännu en magisk dag att se tillbaka på. Med så mycket tacksamhet och värme.

IMG_2768.JPG
IMG_2766.JPG

Det bjöds bla på finfin frukost i Hazelius Bibliotek. Här kan du läsa mer om förmiddagen på Naturhistoriska Museèt.

IMG_2777.JPG

I Maj drog vi ”hem” till Varberg maken och jag, badade på Kallis, såklart, och sen blev det en hotellnatt på Eggers i Göteborg. 

IMG_2782.JPG

Ett av mina paradis på jorden.  Kallis.

IMG_2787.JPG

I Maj blommade Syrénbuskarna för fullt här hemma och jag tog en av mina mest gillade bilder. Som jag längtar efter att få klippa syrénbuketter igen.... 

IMG_2791.JPG

I Juni var jag tillbaka i Varberg, denna gång med mamma som sällskap. Bla var vi ute på Strömma och packade upp FRU VINTAGE 11-KAFFE i deras nya, supersnygga gårdsbutik.

Här kan du kika in och se mer från den lilla trippen.

IMG_2775.JPG

2018 var även året då dotter N och jag käkade frukost i en gammal pissoar i London

IMG_2771.JPG

 .....och passade på att njuta lite av vårsolen där..... I London alltså. Inte mkt till solsken i det lilla coola caféet under jorden...

IMG_2798.JPG
IMG_2797.JPG

Det var också då som vi köpte udda gamla dörrar och byggde en garderob i vårt sovrum. Den blev väldigt lyckad och dessutom en av mina like-raketer på IG. 

IMG_2776.JPG

Det var även året då jag fortsatte tagga mina fikabilder med #fruvintage11kaffe

IMG_2807.JPG

2018 var sommaren då vi äntligen, efter nästan 20-årig vänskap, fick besök av våra vänner från LA. Deras allra första besök i Sverige någonsin och det var SÅ roligt att få se vår älskade stad, med omnejd, genom deras fascinerade ögon.....

IMG_2799.JPG

..... bla besökte vi Skokloster slott och tog en båttur ut i Stockholms skärgård......

IMG_2811.JPG

....... FRU VINTAGE 11-KAFFE flyttade in i Paula Lundbergs sommarbutik utanför Uppsala......

IMG_2810.JPG

...... vi plockade massor av Björnbär på vår egen buske i trädgården.....

IMG_2790.JPG

 ....... och renoverade vårt sovrum. Bla tapetserade vi med en fototapet från rebel Walls. SÅ nöjda med den!

IMG_2815.JPG

Detta var  sommaren då min älskade man byggde FRU VINTAGE kaffehus.

IMG_2816.JPG

Där hade jag bla ett superviktigt 11-kaffe, tillsammans med Läkarmissionen och Noah Agemo, där vi planerade vår gemensamma resa till Etiopien i Oktober.

Det blev verkligen en av de finaste och viktigaste sakerna jag gjorde under 2018. 

IMG_2825.JPG

I Etiopien drack jag årets viktigaste 11-kaffe, tillsammans med tjejerna på Deborah house.

IMG_2834.JPG

Det var även på resan till Etiopien som vi gjorde det livsförvandlande mötet med Risflickorna. Berättelsen om dem berörde många av er, mina följare på Instagram, och här på bloggen, och ledde till att flera blev månadsgivare på Läkarmissionen. 

TACK för det! 

IMG_2818.JPG

Mitt i sommaren kom ”sommarens roligaste jobb-mejl” med en inbjudan till Villa Strömsfors och Kreativ Kick Off. Ojojojoj! Det blev, som mejlet från Malin och Katrin antydde, något av det roligaste 2018 bjöd på.

IMG_2817.JPG

Som ett smörgåsbord av kreativitet och nya vänskaper.

Här kan du läsa mer om våra magiska dygn tillsammans. Och här

IMG_2822.JPG
IMG_2550.JPG

Under det gångna året har jag även varit tillbaka på FGL Store och haft Pop Up med FRU VINTAGE 11-KAFFE två gånger SÅ  inspirerande och härligt att få hänga lite med Miranda och Kristin. Sicka tjejer! Ger mersmak för 2019.

Eftersom Varberg är vår gamla hemstad så har det även inneburit att klasskompisar och fd grannar tittat förbi och snicksnackat lite. Super-roligt! 

IMG_2205.JPG
IMG_2613.JPG

December bjöd på Pepparkakor och mååååånga koppar kaffe. Bla i mina superfina koppar tillverkade av Marie på @axkonstkeramik

IMG_2575.JPG

Fantastiska blommor från House of Flowers.....

IMG_2476.JPG

...... och årets sista kaffe-event. Denna gång på Söder hemma i Stockholm, tillsammans med Malin & Anna från Mrs Mighetto. Vilken ynnest. Läs mer om detta härliga här

IMG_2839.JPG

SÅ glad att jag fick vara med på bok-releasen! Men framför allt att jag fått möta dessa grymma girls. Mer av dem önskar jag för 2019.

IMG_2276.PNG

10 December fick Dr Denis Mukwege ÄNTLIGEN ta emot Nobels Fredspris. Med anledning av det blev jag inbjuden till en middag på Berns, och en hyllningskväll på Waterfront, båda arrangerad av bla Läkarmissionen.

Vilket perfekt avslut på ett fantastiskt år! 

IMG_2620.JPG

Ett av mina mål för detta nya år, är fler möten med människor IRL.

Jag skall själv se till att de blir verklighet, men är också förväntansfull inför event och spännande inbjudningar framöver.

2019- NU KÖR VI SÅ DET RYKER!

Mjuk pepparkaka med lingon och frosting

IMG_0003.JPG

Idag på förmiddagen hade övriga familjen bokat tid i tennis-hallen. Inget för mig.

Istället satte jag på Frank Sinatras julskiva och bakade en mjuk pepparkaka. Eller ja. Två blev det faktiskt. Älskar känslan av ”inga måsten”, då är det mysigt att slå till när andan faller på. 

IMG_9999.JPG
 • smör + ströbröd till formen
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk malda nejlikor
 • 1 tsk malen ingefära
 • 1 tsk bikarbonat
 • 100 g smör
 • 1 dl grädde
 • 1 dl mjölk
 • 1/2 dl sirap
 • 2 msk lingonsylt


Sätt ugnen på 175°C.

Smörj och bröa en rund eller avlång brödform, ca 1,5 liter (för 1 kaka).

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret. Rör ner smöret och resten av ingredienserna. Ska inte vispas, endast röras om så att allt blandas väl. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.

Den blir saftig och supergod! 

IMG_0004.JPG

Jamen förpackningarna förr. SÅ vackra. 16 öre för pepparkakskryddorna Kanel eller Ingefära.

Jag undrar just från vilket årtal dessa är. Någon som vet? Hittade dem i en SH-butik för många år sedan.

IMG_0001.JPG

Porslinet som jag dukat med idag är riktigt gammalt. Med äkta bladguld och märkta i botten med ”Karlskrona”. Servisen, med kaffekanna, koppar och 3 skålar har jag ärvt efter ”Moster Astrid”, en av min farmor Emys tre systrar.

Hon hade inga egna barn och älskade när vi syskon-barnbarn kom och hälsade på henne, i hennes stora villa i Borås. Det var vid en sådant tillfälle jag fick servisen. Jag tyckte nog inte om den särskilt mycket då, men är glad att den fått hänga med genom åren. Nu älskar jag att duka med den, när det skall vara lite extra festligt.

Hoppas att du också har det mysigt och ostressigt, så här dan före dan före dopparedan! 

Clart Studio i Varberg

IMG_2540.JPG
IMG_9700.JPG

Jag hade ju som sagt en sån makalös tur att Lisa, Jennie och Frida passade på att smygöppna sin gemensamma Clart Studio, precis när jag var nere i Varberg förra helgen. Hur gulligt av dem liksom ;)

IMG_9699.JPG
IMG_9698.JPG
IMG_9697.JPG

Vägg i vägg med FGL Store kommer de att hänga denna sköna trio.  

Alltså. Sicka goa tjejer säger jag bara! Värt att kika in hos dem bara för det! 

Dessutom är de 3 helt fantastiskt kreativa konstnärer. Väggkonst, tröjor med coola tryck och en hel drös med vacker keramik. Bara för att nämna lite av allt det galet vackra som de skapar, var och en för sig. 

IMG_9687.JPG

Såklart passade jag på att stödköpa av dem alla tre. Det bästa jag vet att göra! Lätt som en plätt när de gör så schyssta ”grejer”. 

Av Kollijox, dvs Jennie, köpte jag dessa helt underbara citat. Målade för hand. Hur snyggt på väggen. 

  Lisa Burenius skapar bla T-shirts o dyl med bra och viktiga budskap. Köpte bla en där det står ”Stay Soft”  i tuggummirosa. Får visa den en annan gång.... Älskar kitet med svart (!) tvål, handmålad handduk, skrubb-borste och handkräm. Allt förpackat i en ursnygg, handmålad, presentpåse. Bästa gåbortpresenten ju (förutom kaffe då:)

 Lisa Burenius skapar bla T-shirts o dyl med bra och viktiga budskap. Köpte bla en där det står ”Stay Soft”  i tuggummirosa. Får visa den en annan gång....

Älskar kitet med svart (!) tvål, handmålad handduk, skrubb-borste och handkräm. Allt förpackat i en ursnygg, handmålad, presentpåse. Bästa gåbortpresenten ju (förutom kaffe då:)

IMG_9689.JPG
IMG_9690.JPG

Frida Eklund (eklund_keramik på Instagram) står för keramiken i Clart Studio. SÅ mycket fint! Älskar att hon har så många läckra färger! Jag köpte perfekta frukostskålarna, i en supersnygg rosa och ockra, med tillhörande kaffemuggar. Jag kan redan nu ana att detta kommer bli en favorit för maken och mig på morgnarna!

FullSizeRender.jpg

Jamen ni fattar ju. Besök denna kreativa trio på lördag, om du är i krokarna. Väl värt en omväg dessutom. 

Heja er girls! 

Dr Denis Mukwege.

IMG_9628.JPG

2018 års mottagare av Nobels fredspris, tillsammans med Nadine Murad. Två oerhört värdiga mottagare. Hjältar. Modiga människor som ger hopp för mänskligheten.

Dessa, och alla andra värdiga mottagare av Nobelprisen igår, önskar jag skulle vara vårt absoluta fokus just nu. Det är hedrandet av namnen på dem, deras livsgärningar och engagemang som borde fylla våra flöden.

Allt det andra kan vänta.

Dr Denis Mukwege är chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo och världskänd för sitt arbete för våldtagna kvinnor. Över 50.000  barn och kvinnor har blivit opererade av Dr Mukwege och hans team, för de skador de fått av sexuellt våld under kriget.

Doktor Mukweges betydelse är svår att mäta i ord, men det finns många berättelser från de kvinnor han har hjälpt. Så här säger Justine Sirie, som är lokalvårdare på Panzisjukhuset:

"Jag har själv blivit opererad sju gånger av doktor Mukwege efter en våldtäkt. När jag hade läkt fysiskt erbjöd doktor Mukwege mig ett jobb på sjukhuset och tack vare det kan jag ta hand om min familj. Jag har råd med skolavgifter och har även köpt ett litet land där jag kan odla. Jag saknar ord för att uttrycka allt Doktor Mukwege har gjort för kvinnor som mig. Han ger oss hopp även när det känns så tungt att våra hjärtan nästan slutar slå. Han opererar alla, oavsett om vi är fattiga eller rika, vilken folkgrupp vi tillhör eller vilken tro vi har."

IMG_9627.JPG

Igår var jag inbjuden till en ”Fredsmiddag” till Mukwege ära. Bland gästerna fanns bla Kerstin Åkerlund. Kerstin är röntgen-sjuksköterska och har jobbat nära Dr Mukwege i över 20 år. Bla har hon ansvarat för att utbilda personalen på Panzisjukhuset i den röntgen-utrustning som bla Läkarmissionen bidragit till.

Det var helt fantastiskt att få lyssna till Kerstins berättelser. Hur hon med värme pratade om Dr Mukwege och hur älskad han är av både patienter och personal.  

Kerstin ville inte höra talas om att hon skulle ha offrat något, för att ge en så stor del av sitt liv för utsatta människor. ”Det jag fått tillbaka under de här åren går inte att mäta eller beskriva”. 

Kerstin satte även ord på de tankar jag själv fick när jag lyssnade på Dr Mukwege tacktal igår under ceremonin; ”det han sa i sitt tal, det gör han med risk för sitt eget liv” 

IMG_9629.JPG

Själv säger Dr Mukwege, med anledning av den risk han dagligen utsätter sig själv för;

”Min strategi är att besvara hatet med ännu mera kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp” 

Vill du vara med och hedra Dr Denis Mukwege och på så sätt stödja hans fortsatta kamp och arbete- Swicha 90 00 217 och märk med MUKWEGE. 

En plats på förlossningsavdelningen på Panzisjukhuset kostar 150 kr.  

Okéns B&B och FGL-store = Varberg

IMG_9569.JPG

Okéns B&B är t.o.m disken, efter bordsgrannen, vacker! 

Jag är så glad att jag äntligen fick visa kära maken denna pärla, i vår gamla hemstad Varberg! För mig var det tredje gången gillt, så då borde man ju nästan kunna kalla sig stammis;)

IMG_9583.JPG

Efter den här vistelsen har jag dessutom ett nytt favoritrum. Ja, ni förstår ju att vi sov kungligt, under denna vackra himmelsäng..... 

IMG_9570.JPG
IMG_9574.JPG

Det är så makalöst mysigt att sitta i Okéns matsal och äta frukost.

Och gott! 

Dagen till ära så bjöds dessutom alla gäster på finkaffe från Fru Vintage;) 

TACK Diba och Gert för denna gång! Ni är så goa! Hade ni inte haft hela huset fullbokat med gäster, så hade jag bett om att få en bild på er;) Det får bli nästa gång..... 

IMG_9587.JPG

Målet, för denna varbergsvistelse, var ju att jag skulle ha Pop Up på FGL-store. För andra gången faktiskt...

SÅ bra och roligt det blev!

Tack alla fina följare, som sett att jag skulle vara på plats, som kom förbi och sa hej och köpte kaffe! Så roligt med alla möten.

Det xtra-roliga, med att köra Pop Up i Varberg, är ju att både gamla grannar och tonårsvänner tittar förbi. Tack! 

IMG_9558.JPG

En av dem, fantastiska keramikern Marie, var dessutom på plats för att sälja sin vackra keramik. Så nu har vi nya, snygga koppar till frukostkaffet....

IMG_9564.JPG

Tyvärr blev min kamera kvar i bilen, medan maken badade på Kallis, så jag hann knappt ta några bilder alls innan det blev för mörkt. 

IMG_9581.JPG

Tänk att den fantastiska trion, Clart Studio, passade på att smygöppna sin butik vägg i vägg, precis när jag var i krokarna. (Tack för det:)

Alltså. Lisa Burenius, Kollijox och Keramikern Lisa Eklund under samma tak. Hur härligt!? 

Det kräver minsann sitt eget inlägg. 

IMG_9568.JPG

Nu är vi på väg hem till går’n igen, i beckmörkret. Min egen privatchaufför kollar på film bredvid mig (”elbil is the shit”) och jag har jobbat undan lite ”kontorsjobb”. Och bloggat:)

Närmar oss (well)  Stockholm med en varm känsla i hela kroppen.

IMG_7153.JPG

TACK, Kristin och Miranda, (Obs, gammal bild. Mir är MKT mer höggravid just nu;) för att ni bjuder in oss andra till er kreativa, drömmiga värld!  Skål för många härliga dejter med er framöver!

Snart igen! 

Decembermyset...

FullSizeRender.jpg

Det är ju knappt att det blir ljust alls, dagar som dessa. Man får sannerligen passa på att njuta av tända ljus och mys... 

Igår tog mamma och jag en liten skogspromenad för att plocka grankvistar och lingonris. Bla klädde vi ljuskronan över köksbordet. Visst blev det fint!?

Jag älskar verkligen pynt från naturen. Det är allt man behöver för att få den rätta julstämningen......

FullSizeRender.jpg

....några hyacinter till det, som är man i hamn. 

IMG_9475.JPG

Idag hade vi tårta till 11-kaffet minsann. Noah, som fyllde 25 för en vecka sedan, landade äntligen här hemma i Svedala, så det blev det till att börja firandet!

Nu är vi på väg ned till Varberg för Pop Up hos FGL-store imorgon, kl 11-15. Hoppas att vi ses där! 

Annars önskar jag dig en riktigt skön helg!