TJÖRN-THE ISLAND OF ART

I betalt samarbete med Västsverige

Välkommen med på en härlig (h)semester-tripp till Södra Bohuslän! Fokus denna gång är TJÖRN- “The Island of art”

“På Tjörn älskar vi konst och natur. Från bryggan vid Nordiska Akvarellmuseet kan du doppa tårna i havet när du doppar akvarellpenseln i sitt vatten. Från kulturlandskapet vid Skulptur i Pilane ser du klipporna möta havet med skulpturen Anna vid din sida. Kungen av fyrar, Pater Noster når du vattenvägen och här har du ett designhotell i världsklass som erbjuder dig ett hem vid horisonten”

Men låt oss ta det hela från början;

Min assistent (läs yngsta dotter) Nelly och jag drog hemifrån vår gård i Sigtuna kommun på torsdag morgon. Nellys bäbis, långhåriga dvärgtaxen Gunnel, förstod att det var något i görningen och höll sig i hasorna när vi packade bilen. Tyvärr inte bilen ovan, men “Christine”-en Pontiac Firebird född 1969, gör sig bättre på bild än elbilen vi i själva verket åkte i.

Efter att vi packat bilen full med badkläder, promenadvänliga skor, picknickkorg och solkräm, vinkade vi hejdå till Gunnel (som fick stanna hemma med morfar) och gav oss iväg. Vi konstaterade, med varsin nybryggd kopp kaffe i handen, att få saker slår en roadtrip genom vårt vackra Sverige.

Vår första natt sov vi hos familjen Lekander på “Lekanders bär & boende”

Innan dess hade vi åkt över Tjörnbron, alltså wow, lika mäktigt varje gång, och pratat om bro-katastrofen 1980. Nelly hade inte en aning om händelsen, men jag minns det som igår. Jag var 10 år när nyheten kablades ut och man såg bilderna på dimman och den trasiga bron. Hemskt. Det kändes dock väldigt långt borta denna strålande soliga dag, med klarblå himmel och nästan 27 grader varmt…….

Lekanders härliga ställe “Tyfta Östergård” har funnits i släktens ägo sedan mitten på 1600-talet. Anso, på bilden, är 10:e generationen som driver gården vidare. Verksamheten har sett olika ut genom åren, bla har man fött upp grisar och haft suggorna boende i det som idag är Bed & Breakfast. Förutom boendet, som man kan utnyttja året runt, så driver familjen idag bärodling med självplock. Lyckan när Anso föreslog att vi skulle gå ner och plocka jordgubbar till kvällens efterrätt. Finns det något godare än solvarma jordgubbar direkt från landet. Sommar i en liten ask.

Att Lekanders bär & boende dessutom är en del av Hållbarhetsklivet gör det extra fint. Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Det kan du läsa mer om här

Efter att vi checkat in på vårt mysiga rum, med vy över det öppna landskapet bakom gården, så vankades det middag utomhus. Nästan hela familjen anslöt och det blev en lättsam och trevlig kväll tillsammans med Anso och hennes man Jonas, pappa Mats och mamma Gerda, samt yngste sonen Måns. Nelly och jag stöp i säng tidigt och sov som stockar.

Fredagen började med att vi åt en härlig frukostbuffé och passade på att fira Nelly som fyllde 26! Anso hade dukat så fint och plockat fram bordsflaggan dagen till ära.

Vi fyllde picknick-korgen med färskt bröd, ost och nyplockade jordgubbar innan vi drog iväg till dagens första stopp- SKULPTURPARKEN PILANE.

PS. När man checkar in på Lekanders bär & boende så har man fri tillgång till deras jordgubbsodling! En DRÖM, både för barn och vuxna, att få äta sig mätt på solvarma jordgubbar direkt från landet.

ANNA, med sina 14 meter i höjd, är ett utav världens högsta konstverk. Designad och skapad av konstnären Jaume Plensa. ANNA var det första vi såg när vi klev ur bilen utanför skulpturparken och jag hade inte alls räknat med att mötet skulle bli så starkt. Jag blev alldeles överväldigad och tårarna steg i ögonen. Resten av besöket i det vackra kulturlandskapet blev lika känslomässigt. Kanske är det mixen av välbevarad natur, betande får och vetskapen att du går omkring bland mångtusenåriga fornlämningar som bidrar till det starka intrycket.

Nelly var extra nöjd över att Ai Weiwei, den kinesiske aktivisten och konstnären, ställde ut sina verk ROOTS just denna sommar. Faktum är att hon inte riktigt kunde tro att det var sant att det faktiskt var hans verk som var på plats på riktigt. Men det var det! Hans verk består av sju gigantiska rötter , resterna av ett av jordens största utrotningshotade träd. Rötterna, som är uppemot 1000 år gamla, har bevarats och blivit till konstverk föreställande urtida jättefåglar och andra varelser från underjorden.

“Skulptur i Pilane är ett privat, oberoende och icke kommersiellt arrangemang som drivs av Pilane Heritage Museum.”

Pilane drivs helt utan statliga bidrag och är därför beroende av intäkterna från inträdet;

Vuxna 150 kr.
Pensionär och student 130 kr.
Under 18 år fri entré (barn i sällskap av vuxen.)
Säsongskort 340 kr.
Entré + guidning 240 kr.

Biljetter köper du i entrén.

Guidade turer lördagar klockan 11:00 under perioden 1:e juli — 12:e augusti.

Parken är öppen 13 maj - 24 september.
Alla dagar 9-19 (september 10-17)

Efter att ha vandrat omkring bland alla magiska konstverk bjöd vi Anna på picknick. Det är verkligen ett tips att ta med sig matsäck och sätta sig under någon av de skuggande ekarna, eller som här med utsikten över havet.

Oavsett om man är konstintresserad eller inte så rekommenderar jag ett besök på PILANE. Här kan du läsa mer om utställare, program och om historien kring denna fantastiska plats.

Vi ses igen kära ANNA!

Efter avslutad picknick med ANNA på PILANE tog vi bilen de 20 minutrarna till hamnen vid Stansvik i Rönnäng. Där väntade en ribbåt på att ta oss ut till den pyttelilla ön, PATER NOSTER.

Ingen av oss råder ju, som bekant, över vädret men OJ vad perfekt det var! Strålande sol från en klarblå himmel och 27-28 grader. Vi njööööt verkligen av den härliga båtturen förbi röda fiskebodar och solvarma klippor. Svensk sommar visade sig sannerligen från sin bästa sida under vårt dygn ute på PATER NOSTER. Tack för det!

Det är svårt att beskriva den här platsen med ord, den behöver upplevas, men jag skall göra ett försök.

Tänk dig att du glider in i en den lilla hamnen, på spegelblankt vatten.

Den ljumma sommarvinden välkomnar dig med en kram och i bakgrunden en välkomstkör av måsar.

Klipporna som omsluter dig ser ut som om de var doppade i guld.

Högst upp tronar kungen av fyrar, i sin blodröda klädnad.

På väg från båten passerar du konstverk i världsklass, i utställningen GUARDIAN OF WATER- A TRIBUTE TO ALL THE OCEANS ON EARTH, och världens minsta konsthall. I den hittar du verk av Lara Zankoul från Beirut. Hennes verk fångar vardagligt mänskligt beteende och frågor som uppstår inom samhället genom fotografisk media.

Runt omkring på ön hittar du sedan konstverk på de mest oväntade platser. Utställningen är en hyllning till havet och vattnet på vår jord. Fotograferna bakom verken, Christy Lee Rogers från Hawaii och Zena Holloway från UK, är båda starkt engagerade i frågor kring den biologiska mångfaldenoch välmåendet för världens hav. Båda fotograferna är välkända internationellt och har ställt ut på stora gallerier och museer.

Du kliver upp på den mjukt slitna stentrappan och öppnar dörren. Där inne möts du av sammetsmöbler, vackra tapeter och skåp med historia. Allt är smakfullt matchat och skapar en mysig och varm atmosfär. Välkommen in i den gamla Fyrmästarbostaden!

I mer än hundra år levde de härute, på öns och havets villkor.

Numera är det historiska hemmet förvandlat till ett internationellt och prisbelönt hotell. Här hittar du all info om priser och bokning.

Fyren Pater Noster byggdes 1868 på ön Hamneskär av den prisade ingenjören Nils Gustaf von Heidenstam, som även hade uppdraget att utveckla ett fyrsystem längs den svenska kusten. Av totalt elva byggda fyrar återstår idag nio.

Heidenstams fyrar, de så kallade Heidenstammarna, utformades som öppna pelartorn i järn. Konstruktion var enkel och genialisk. Fyren byggdes i sektioner, tre till sju, och kunde på så vis varieras i höjd. Pater Noster har en våning mer än de andra fyrarna som Heidenstam byggde - därav kallas Pater Noster för "kungen av fyrar".

Här kan du läsa mer om fyren. Den är öppen dygnet runt och det är väl värt att gå upp där olika tider på dygnet för att uppleva de olika skiftningarna i ljuset. Bilden tv är tagen tidigt på morgonen, kl 04.30 när solen glödde som guld och bilden th på eftermiddagen samma dag.

Fyren är minst lika vacker inuti. Som ett pyttelitet slott. Missa inte att titta på de fantastiska takdekorationerna när går ut högst upp.

PATER NOSTER har verkligen allt man kan önska av en semestertripp. Supermysigt boende med utsikt över havet åt alla håll, bastu med uppfriskande bad direkt i havet, eller om du vill prova bubbelbad med havsvatten under bar himmel, konstpromenad och guidad visning av ön.

Sedan urminnes tider har sjöfarare fruktat dessa farvatten. Namnet Pater Noster är latin och betyder Fader Vår, en bön som har rabblats av sjömännen oräkneliga gånger innan fartygen vågat närma sig det gytter av öar och holmar som utgör de förrädiska Pater Noster-skären. Närmare hundra öar breder ut sig som ett radband från Tjörns sydvästra udde ute till Hamneskär som är ett naturreservat berikat med sjöfåglar, säl, fisk, tång och skaldjur.

Här, längst ut i havsbandet, på en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser, byggdes så småningom Pater Noster – kungen av fyrar. Ett högteknologiskt mästerverk som i mer än ett sekel kom att leda, rädda och skänka hopp åt sjöfolk.

I skuggan av dess beskyddande ljus byggde Fyrmästarfamiljerna sina hem och skapade ett miniatyrsamhälle på en ö som alltid tidigare betraktats som obeboelig. Pater Nosters fyrvaktarbostad har även huserat skeppsbrutna som – trots fyrens ledsagande ljus – förlist på grund av de starka havsströmmarna och de förrädiska grunden. I mer än hundra år levde de här ute, på öns och havets villkor.

Vi måste också prata om MATEN på Pater Noster! Världsklass! “Köksmästaren Johan Bengtsson är inte bara en erfaren och enormt duktig kock, utan också utbildad marinbiolog och yrkesdykare sedan många år tillbaka. Johans kunskap om havets skafferi tillsammans med hans nyfikenhet och skicklighet som kock, resulterar i menyer med en unik prägel – där det moderna köket förenas med det klassiska”

Nelly och jag njöt bla av ett ljuvlig skaldjursplatå med hembakt bröd och tångsmör. Förrätten bestod av tång i olika varianter och det var SÅ gott! Inte minst friterad Rörhinna. Typ grönt sjögräs som sköljts i havsvatten och sedan friterats. Smakade oväntat mer tryffel än riktig tryffel.

Ingen av oss ville åka hem när ribbåten kom för att hämta oss på förmiddagen dagen efter. Vi hade velat stanna kvar och gunga i hänggungorna som hängde längst ned i fyren, ta några fler dopp i havet och bad i bastun. Tur att vi hade en härlig båttur att se fram emot, efter en lång god frukost i solen och ett sista besök uppe i fyren.

Denna förmiddag låg havet spegelblankt och när vii kom åkandes fick vi se en tumlare som dök upp och ned i det stilla havet. Extra härligt var det att vi fick uppleva Marstrand från vattnet. SÅ vackert! Gissa om vi googlat “sommarställen i Södra Bohuslän”……

Vårt sista stopp blev Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. En plats jag dröm om att besöka länge. Oj oj oj! Där hade vi kunnat gå runt i många timmar!

Vi började med lunch på Restaurang Vatten som ligger precis vägg i vägg. Skaldjursfärserad rödtunga med kräftsås och duschessepotatis- jamen ni hör ju själva! Himmelskt gott! Det finns även kött och pasta på menyn, men det känns ju som helgerån att inte äta fisk när man är i Södra Bohuslän….

Helt ljuvligt att sitta på Restaurang Vattens uteservering och se båtarna glida förbi. Mitt emot restaurangen ligger akvarellmuseets gästateljèer.

Nordiska Akvarellmuseet har sedan starten haft målsättningen att aktivt bidra till konstnärlig utveckling och verkar för att göra museet till ett vidgat rum för tankar och processer genom att erbjuda konstnärer ateljé och boende i gästateljéerna invid museet. Museet vill främja konstnärliga nätverk, arbetsro, inspiration – för konstens tillblivelse. Vi är nyfikna på vilka möten och processer som kan uppstå mellan konstnären, platsen, besökarna och utställningen.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker.

Fram till 3 september 2023 så pågår utställningen ANIMAL KINGDOM

I utställningen presenteras verk av en handfull av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal. Deras verk har länge uppmärksammats både för sin skicklighet och sitt konstnärliga inflytande. Ibland har de varit centrala för genombrott inom vetenskapsteorin. Verk av familjen Rudbeck och Maria Sibylla Merian inspirerade till exempel Carl von Linné, vars litterära verk i sin tur var en viktig utgångspunkt för Charles Darwins evolutionsteori.

Det första som möter dig när du kliver in genom entrèn är installationen BLACK CLOUD av Carlos Amorales. 15.000 svarta pappersfjärilar i olika storlekar täcker väggar och tak. Behöver jag säga att man nästan tappar andan!?

Amorales berättar att med utställningen vill han belysa bortgången av sin farmor men också det faktum att monarkfjärilen, som varit inspirationen till fjärilarna, numera är en hotad art. De senaste 20 åren har monarkbestånden minskat drastiskt på grund av klimatförändringar. Det västra beståndet har minskat med 99 % och kan snart vara helt borta.

I utställningen ANIMAL KINGDOM visas verk av 14 konstnärer och konstnärskollektiv från fem århundraden. Presentationen inkluderar några av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal och samtidskonstnärer som gör djupdykningar i det klassiska arvet. Tillsammans belyser de vår skiftande förståelse av de krafter som formar den naturliga världen och vår uppfattning om människans plats i den.

Utställningen tar avstamp i Systema naturae, Carl von Linnés inflytelserika bok om den komplexa samverkan mellan flora och fauna på vår planet. Detta klassifikationssystem inspirerade några av konsthistoriens främsta illustratörer, som genom att avbilda växtlighetens och djurrikets mångfald arbetade i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. Utställningen utforskar således de biologiska illustrationernas tradition – en konstform som utvecklades med akvarellteknik innan fotografiets uppkomst. Akvarell var den vanligaste metoden, eftersom det var lätt för konstnärer att ta med sig allt som behövdes för att göra naturstudier. Ett av utställningens syften är att uppmärksamma den filosofiska dimensionen hos de biologiska illustrationerna, förutom det rent estetiska värde som akvarellerna naturligtvis har.

PS. Missa inte Lars Lerins verk en trappa upp. Nelly lovade sig själv på stående fot; “någon gång i livet skall jag äga en Lars Lerin”.

Missa inte heller akvarellmuseèts fina butik, som ligger i anslutning till entrèn. Här ser du vad jag fick med mig hem; vykort med motiv av Lars Lerin och en bok från utställningen ANIMAL KINGDOM. Sen kunde vi ju inte motstå att köpa med oss Rörhinna och Sockertång, som vi åt ute på Pater Noster. SÅ oväntat gott ju! Får se vad familjen tycker…..

Till slut.

Här kan du gå in och hitta alla ställen vi besökte, och läsa om många många fler små pärlor i Väst Sverige och Södra Bohuslän.

TACK Södra Bohuslän för att du bjuder på så mycket vackert! Hav och saltstänkta klippor. Röda fiskebodar och stora lyxvillor. Konst och skulpturer. Jordgubbar och skaldjur. Den där perfekt unika mixen som gör att 1 1/2 dygn känns som flera veckors semester.

Det sägs att känslan och upplevelsen av förundran förlänger livet. Oj vad länge vi skall leva efter dessa dagar!

TACK!

Tack även till dig som hängt på vår lilla utflykt! Hoppas att den väckt nyfikenhet och en vilja att upptäcka mer av vårt vackra land! Inte minst Södra Bohuslän som ju är drömmen nu på sommaren! Kanske ses vi där……

PS. Tagga mig gärna om du besöker någon av platserna jag berättat om här. Eller om du hittar nya pärlor att tipsa om!