HEMESTER I DALARNA-BÅDE MYS OCH ÄVENTYR!

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Visit Dalarna

Tänk dig att du kliver innanför dörren hos mormor, förutsatt att hon var högborgerlig och levde i slutet på 1800-talet, och den där hemtrevliga känslan infinner sig så, fort du öppnar dörren. Doften av nybryggt kaffe och hembakt slår emot dig, tillsammans med den självklara värmen och tryggheten. Du sänker automatiskt axlarna, tar ett djupt andetag och njuter känslan av hemma.

Precis den känslan infann sig när jag klev in i bergsmansgården Stora Hyttnäs för första gången. Lugnet sänker sig och jag rör mig automatiskt lite saktare. Johanna Hulander, dalkullan som är mitt eminenta resesällskap, och jag, sänker våra röster. En slags vördnad infinner sig.

Vi möts av Elisabeth, som bla jobbar (helt ideellt) som guide med ansvar för det gamla biblioteket, och bjuds på den traditionella Hyttnäs Kakan. VÄLDIGT god! Elisabeth lovade att återkomma med receptet, så stay tuned.

Det är något alldeles extra att få lyssna till en eldsjäl som Elisabeth, som verkligen brinner för “sitt Hyttnäs”. Med värme berättar hon om familjen Lindderdahl som bodde granne med Carl Larsson gården under samma tid som Carl och Karin verkade där. Familjerna umgås flitigt och man ser tydliga spår av det i inredningen. Bla i en hyacintkvist som Henricka tagit med sig som gåva till Karin Larsson, och som sedan kom tillbaka i form av en tavla signerad Carl Larsson.

Här har tiden stått stilla efter familjen Linderdahl, som var de sista som bodde på gården mellan 1881-1983. Yngste sonen Bengt, född 1890, bodde kvar tills han dog 93 år gammal och Stora Hyttnäs tillföll Sundborns landskommun, efter hans testamente.

Idag ägs Stora Hyttnäs av Linderdahlska Stiftelsen och all verksamhet sker ideellt.

Stora Hyttnäs är en guldgruva för porslins- och textilälskare som jag, inte minst textilkammaren där man bla visar upp en skatt av bevarade broderier och dräkter. Helt fantastiskt!

Hjärtat dunkade även lite extra när jag fick hjälpa till att plocka fram kaffekoppar till den gamla vackra servisen från England, som innehåller hela 104 delar. Tankarna fladdrade iväg och jag föreställde mig att jag befann mig på det berömda annandagskalaset, som Henricka Linderdahl ställde till med varje år. Då bjöds hela byn in till gården för massor av mat, sång och lekar. En uppskattad tillställning som höll på hela dagen, från kl 10-22, då hästdroskorna stod redo att köra hem gästerna i snöyran.

Förutom att Stora Hyttnäs idag visar upp ett helt autentiskt och orört, högborgerligt sekelskifteshem från 1800-talet, så ryms här också ett fantastiskt bibliotek, med titlar ända ifrån 1600-talet. Har du sett något vackrare i biblioteksväg…..?

Gården inneffattas också av en unik trädgård i tysk stil. Här hittar man över 80 av vedartade träd så som ek, bok, slån, alm och olika lindar. Den största stoltheten är kanske ändå “Gubbaträdet”. Ett av Sveriges äldsta äppelträd, som fortfarande bär frukt!

Det finns så otroligt mycket mer att visa och berätta om Stora Hyttnäs, men resten får du åka dit upptäcka själv;) Så LOVA att du inte missar Stora Hyttnäs, när du besöker grannen, Carl Larsson-gården i sommar!

Från slutet av juni är rädgårdskafeet öppet, mer info om det och de guidade turerna hittar du här.

PS. Missa inte den fantastiska utställningen om Karin Larssons hantverk, “Låt handen synas”, när du är i Sundborn. Här får du se broderier av Karin i original, fler av hennes dräkter och inte minst hennes brudklänning. Utställningen hittar du i Konsthallen Kvarnen, ett stenkast från Carl Larsson gården. All info om öppettider, inträde odyl hittar du här

Dalarna är fullt av vackra bergsmansgårdar, med väldigt spännande historia, så när vi ändå var i närheten så passade vi på att göra ett besök även på Staberg. Det ligger bara några minuters bilväg från Sundborn och är väl värt ett besök.

Inte minst för trädgården och de vackra omgivningarna. Här betar hästar precis utanför trädgården och bidrar till den härliga idyllen.

Trädgården restaurerades under 1997-99 tillbaka till sitt 1700-talsutseende. Planteringen av fruktträden har skett i samarbete med Nordiska genbanken. Stabergs bergsmansgård är ett klonarkiv för gamla fruktsorter.

Stabergs bergsmansgård är ett kulturreservat som även ingår i Världsarvet Falun och Staberg är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna.

Själv är jag, i ärlighetens namn, inte särskilt intresserad av trädgård. Åtminstone inte om det vägs mot gamla hus, textilier och inredning. Men det behöver såklart inte utesluta varandra.

Hur som helst. I Stabergs trädgård får även jag lite hjärtklappning. Det är något med historia som berör mig så starkt och när man dessutom hör om en genbank för ovanliga äppelsorter, ja då vaknar även mitt intresse!

På Staberg kan du, förutom att ströva runt i den ovanliga trädgården, även prova på vackra vandringsleder som är utformade för hela familjen. Man följer skyltarna Korpöga och Smörblomma, där man får möta syskonen Ankin och Simon, som levde på Staberg på 1600-talet.

Vid detta sevärda besöksmål finns även ett väldigt fint café, med fika och en fantastisk lunch-buffé. Info om öppettider och liknande hittar du här.

Bland det bästa med Dalarna är att det finns något för alla! Allt ifrån mys och avkoppling, till det lite mer äventyrliga i vacker natur. Johanna och jag provade bla på paddling vid Kloten Nature Resort, som ligger i ett helt fantastiskt vackert naturreservat.

Att glida fram i en kanot, på det alldeles stilla vattnet, var verkligen som balsam för själen. Vår guide Ralf visade först, på bryggan, hur man skulle göra bäst med paddeln. Så denna upplevelse funkar även om man aldrig paddlat förut. Det finns även kajaker om man hellre vill pröva det.

Det började regna lite precis när vi skulle ge oss ut, men det gav bara ytterligare känsla med dropparna mot vattnet. Inget dåligt väder osv…..

Ralf ledde vägen ut till ett av de lyxiga glampintälten och när vi klev i land sprack himlen upp och regnet upphörde.

På den stora tält-terassen bjöds det på god lunch som värmdes över öppen eld. Johanna vill nog gärna göra gällande att hon varit med på ett hörn vid tillagningen, men i själva verket var det varken hon eller Ralf som bjöd på smakupplevelsen, utan anläggningens duktiga kock!

Att sitta vid en sprakande eld och titta ut över den stilla sjön var verkligen en härlig upplevelse. Måste nog tillskrivas en av de vackraste lunch-vyerna ändå. Extra speciellt blir det såklart när man märker att någon tänkt till och piffat lite extra.

På Kloten Resort kan du även fiska, hyra stuga, följa med på safari eller vandra. All info om priser och bokning hittar du här

Förutom bergsmansgårdar och faluröda hus, så finns det även gott om sk hyttor utmed vägarna. Vi svängde in och njöt av fågelkvitter och bruset från forsen, vid Flatenbergs Hytta, på vägen från Kloten till Borlänge.

En hytta (inom metallurgin även masugn) är en smältugn för framställning av metaller eller glas. Termen hytta nyttjas även som benämning på smältugnen och omgivande byggnader vid järnbruk eller glasbruk. Inom bergshantering är skillnaden mellan hytta och masugn att det förstnämnda kan avse en smältugn för inte nödvändigtvis just järnmalm, utan även koppar-, eller silvermalm. Vid en masugn kan däremot endast tillverkning av tackjärn ske.

I Sverige var en hytta förr ofta synonymt med ett mindre järnbruk, eller en del av ett större. Hyttan var platsen där malmen från järngruvorna smältes ned till tackjärn. Malmen transporterades från gruvan till en rostugn, varefter den rostade malmen kunde smältas i masugnen (hyttan).

Ett annat tips är att svänga in vid hamnen Smedjebacken. Här ligger bla konsthallen Meken, som verkligen är värt ett besök;

Konsthallen Meken är en plats för samtidskonst, design och hantverk i Södra Dalarna. Här visas utställningar med svenska och internationella konstnärer som presenterar en bred palett av uttryck, material och tekniker. 

Meken är även en del av Dalarna Art Trail, en guide till tolv olika konst- och kulturstopp runtom i Dalarna. Perfekt för en somrig roadtrip!

Reser man med barn är hamnen i Smedjebacken en perfekt plats att springa av sig, äta glass och titta på båtarna.

En annan avstickare som är värt ett besök är Murbo Annas

Här hittar man både cafe och restaurang, men framför allt en helt fantastisk ostbutik, med eget ysteri! Hit vill jag gärna återvända framöver.

På tal om avstickare- missa inte Kniva Trädgård utanför Falun.

I den gamla lanthandeln i dalabyn Kniva drivs sedan 2015 en trädgårdsbutik i det lilla formatet. Här finns ett sortiment av perenner, säsongsväxter och prydnadsbuskar. Urvalet av växter och föremål, redskap och krukor, är personligt och professionellt.

Andreas och Andrè är verkligen supertrevliga! Andreas Graveleij driver Kniva Trädgård och hans man Andre Strömqvist är byggnads- och trädgårdsantikvarie. Andre har precis givit ut den prisade boken “Handbok för en gammal trädgård”.

Vill man sedan fortsätta varva mys och kultur, med natur och äventyr, så vill jag rekommendera SUP på Falu-ån. Medan du glider fram på det stilla vattnet, förbi den ena sevärdheten efter den andra, så får du en proffsig guidad tur om Falun.

Jag hade aldrig stått på en SUP förut, men Max från Human by Nature, var en väldigt pedagogisk instruktör, så det gick hur bra som helst. Vill man inte prova SUP så finns det även andra familjevänliga allternativ för att ta sig fram på vattnet. SÅ härligt!

Efter en väldigt intressant och givande SUP-tur, så tog vi oss till Falu gruvområde. Ett måste när man är i Falun såklart!

Att dricka 11-kaffe vid ett världsarv, är sannerligen inte varje dag. På gruvområdet finns det flera ställen för mat och fika, numera även en pizzeria vid kanten av gruvhålet. Vi åt en gigantisk räkmacka på café Gjuthuset. SÅ god! I denna lilla fastighet inrymdes Sveriges första akutsjukhus. Hyfsat välbehövligt vid ett gruva, kan man tro.

Sist med inte minst vill jag, av hela mitt hjärta, tipsa om Dalarnas Museeum. Oavsett om du gillar museum eller inte- gå hit!

Här hittar du “saker” för alla olika intresseområden. Förutom en helt fantastisk samling dalaskåp, alltså- HUR coola är inte dessa målningar, även en lika imponerande samling folkdräkter. Och en stor samling dalahästar som visar denna klenods olika skepnader genom åren.

Dessutom konstsamlingar och en helt unik avdelning med….elgittarer!

Det finns även ett aktivitetsrum för barnen, en stor butik med specialhantverk och souvernirer och inträdet är gratis! Hur bra!

TACK Dalarna för att du är så mångfacetterad, vacker och full av både äventyr och mys. Jag kommer snart tillbaka!

Extra tack till min resekompis Johanna Hulander! Detta gör vi om va!?