Julen flyttar in!

Igår flyttade julen in på Bromsta gård! Därmed slog vi rekord i tidigt julpyntande minsann.

Jag är uppvuxen med typ straffavgift om man tog in granen tidigare än dagen innan julafton. Med tanke på era kommentarer på Instagram, när jag lyfte just detta, så är vi måååånga som är fostrade i detta talibanbeteende. Att som fler och fler gör numera, klä granen redan till 1:a advent, var otänkbart. På gränsen till hädelse;) Haha!

Därför kändes det oerhört busigt att ha hela köket färdigpyntat redan dagarna före första advent. Granen är på plats och klädd, ljuskronan har fått sin julprydnad och adventsljusstaken är fixad. Oteroligt.

Förklaringen till denna smått historiska händelse, i det agemoska hemmet, är att jag hade ett film-team i vårt kök igår. De hade beställt “dekorationer och dukning med känsla av juldagen”och det var såklart vad de fick.

Dessutom blev det en helt oplanerad storstädning av köket, med tanke på att “man inte vet vad kameran kommer visa”. Så vår dubbla Smegkyl tex, fick sig en omgång med skursvampen på ovansidan. Detta “berg att bestiga”, att få bort allt fett från spisen blandat med damm och annat skit som jag tänkt ta tag i läääänge, gick plötsligt som en dans. Jag tror bestämt att både kylen och ugnen fortfarande är i chock över att vara så skinande rena…….

I barndomen var det en självklarhet att göra en regelrätt storstädning, innan vi fick julpynta våra rum. För min mamma Mariah innebar detta; våttorkande av alla plana ytor och golvlister, putsa fönster, ta bort damm i tak och på väggar, tvätta och byta eventuella gardiner osv osv. Jag får erkänna att detta inte är något jag fört vidare. Men det har ju blivit jul genom åren iallafall……

Som du ser är naturen min största inspiration när det kommer till julpynt. Granris, äpplen, mossa och hyacinter är allt som behövs för att skapa den stämning jag vill ha. Och amaryllisar såklart. Och levande ljus.

Älskar de gamla ljushållarna som jag köpte på en loppis för många år sedan. Betalade några tior vill jag minnas. Som jag har använt dem, inte minst som en liten extra fin detalj vid varje kuvert vid olika kalasdukningar. Gillar de röda ljusen såhär kring jul. Dessa små partyhöjare är mitt bästa tips, att hålla utkik efter i secondhand-butiker och på vintage-sajter.

Nog måste det vara ett av de bättre moderna påfunden, att man kan köpa färdiga pepparkakor med hål och allt! Bara att trä ett snöre igenom så har man vackraste dekorationen. Gjorde även en enkel girlang som jag hängde i ett av köksfönsren.

Många frågar mig om min ljuskrona och det är ännu ett secondhand-fynd. Älskar idè-rikedomen att återanvända hjulet till en gammal spinnrock.

Med dessa juliga bilder önskar jag dig en fridfull och glad första advent!