Palettblad

public.jpeg

I slutet av Mars i år så var jag på en supermysig frukost hemma hos Malin Mighetto. Förutom ett fantastiskt vackert hem så har Malin även många fina gröna växter. Jag fick med mig ett par små skott från en Palettblad, ungefär i storlek som den lilla i mitten på bilden ovan.

public.jpeg

Jag som ser mig själv totalt omöjlig när det kommer till levande växter, kan idag, 5 månader senare, stoltsera med en hel liten Palettblads-familj. Mamma (den största och mest frodiga såklart) pappa och fyra små ungar. Visst är de fina!

public.jpeg

Palettblad är en flerårig ört som ursprungligen kommer från SÖ Asien. Det är en lättskött växt (japp, överlever t.o.m hos mig) som kräver mkt vatten på sommaren. Helst vill den stå riktigt ljust, för att få sin vackra färg, men inte i direkt solljus.

För att den lättare skall grena sig, och bli tät och fin, så är det bra om man toppar den. Toppningen görs ovanför ett bladpar.

Om/när den blommar bör man plocka bort blommorna. Annars tappar växten sin färg och blir mkt blekare.

Efter vintern skall man beskära sin Palettblad hårt och plantera om i ny jord på våren.

Det är roligt hur det går mode även i blommor och gröna växter tkr jag. För bara några år sedan fnös vi åt denna, och många andra krukväxter. Idag stoltserar folk med sina Palettblad på Instagram;)

Så även jag tydligen…..

public.jpeg

Igår radade jag upp min fina lilla familj och njöt 11-kaffet tillsammans med dem. Värt att fira att de alla har överlevt, och fortsätter att föröka sig, tänker jag…