Vårseminarium med Läkarmissionen och Paul Hansen

IMG_4021.JPG

Det här är den bild som gav Paul Hansen priset, för ”Årets Bild”, en av alla de priser denna fantastiske fotograf har vunnit. (Följ honom på @paul_hansen64 på Instagram)

Paul Hansen har lång erfarenhet som nyhetsfotograf. Han har frilansat i New York, varit anställd både på Expressen och GT och de senaste 19 åren på Dagens Nyheter. 

Igår var han en av de inbjudna talarna på Läkarmissionens årliga seminarium, som i år hade temat ”Bildens makt och känslans kraft”. Ett superviktigt och aktuellt ämne som bla handlade om hur vi kan få oss människor mer eller mindre engagerade, beroende på vilken typ av bilder vi förmedlar.

Kan/får man visa bilder på döda barn” var en av frågorna som PH ställde till oss som lyssnade. Med hjälp av att visa upp rött eller grönt kort talade majoriteten om att det tyckte vi inte om, av etiska skäl.

När PH hade berättat historien kring denna bild blev resultatet ett annat. Ögonblicket han fångat så starkt visar ett begravningståg, för två 4-åriga tvillingpojkar, som dödats i kriget i Gaza. Det är deras pappa och farbror som bär dem i liksäckar.

PH berättar att han alltid pratar, så mycket han bara kan med de berörda, och ber om deras tillåtelse att publicera bilden. De flesta är väldigt angelägna om att uppmärksamma , en sovande omvärld, om dessa brutala krig. Många gånger vill de visa upp en brutalare verklighet än vi i västvärlden orkar se.

IMG_4020.JPG

Jag har svårt att smälta intrycken och berättelserna från igår. Jag kommer tillbaka. Bla fick vi även lyssna till en professor i psykologi som forskat kring vilka psykologiska faktorer som påverkar hur vi agerar när vi möter allt elände ute i världen. Väldigt intressant! Men den redogörelsen får vänta.

Avslutar dagens inlägg med en mening som sög sig fast i mig. Det var insamlingschefen för Läkarmissionen, Hanna Rosell, som från hjärtat utbrast;

jag är SÅ förtvivlad att vi inte fått in mer pengar i insamlingen till Kyesherosjukhuset i Goma

Detta sjukhus ligger i DR Kongo, precis som Panzisjukhuset, som drivs av Dr Mukwege, och har samma hälsovårdsstruktur. Även här tar man emot våldtagna och lemlästade kvinnor som ett resultat av pågående krig. Tyvärr har Nobels Fredspris till Dr Mukwege, inte förbättrat situationen för alla dessa utsatta kvinnor och barn. Våldet blir grövre och grövre samtidigt som man nu antagit en ny strategi där man inte bara våldtar, utan även kidnappar kvinnornas barn, som man dödar brutalt om familjen inte har råd att betalda lösensumman.

I dagsläget tvingas man på Kyesherosjukhuset att neka söndertrasade kvinnor hjälp, för att det inte finns pengar till vården!!!! Jag Swishade på stört när Hanna berättade detta. Vill du också vara med och ge fler kvinnor möjlighet till vård, gå in här

Jag tänker att vi är så oerhört priviligierade i vårt land. Att vi såklart skall njuta av vår väldfärd, och allt den ger oss, men samtidigt kan vi väldigt enkelt vara med och förändra verkligheten för den som inget har.

Låt oss hjälpas åt att rädda människoliv, denna soliga fredag!