Lavendel, plattor och saffrans-glass

IMG_4017.jpg

Hihi. Kul att ni är så nyfikna på vem som filmade i vårt kök igår;) Håll utkik på Tv4 i sommar, så får vi se om ni ser en glimt och känner igen...

Själv njuter jag av Lavendelkransen som blev kvar på köksbordet. Otroligt vad mycket som krävs av kamerautrustning, lampor, sladdar och rekvisita, för några minuters film. Eller kanske bara sekunder t.o.m

IMG_4003.jpg
IMG_4033.jpg

Idag har jag, förutom fakturering och annat kontorsjobb, packat ett extra roligt paket med FRU VINTAGE 11-KAFFE.

Jag fick nämligen ett telefonsamtal med en spännande ide och förfrågan för ett par veckor sedan. Får se vart detta leder framöver.....

Stay tuned som vi säger.

IMG_4024.jpg
IMG_4029.jpg
IMG_4039_1.jpg

Efter lite kaffe-packande spände moster Nelly fast den här gullisen i bilen.....

IMG_4056.jpg

......och så styrde vi, mamman till lille A, moster N, mormor och gammelmormor, kosan till Sigtuna, som ligger bara 10 minuters bilväg från vår gård. Älskar att vi har denna lilla pärla så nära. Så här års är saknaden efter havet hemma i Varberg extra stor, så då får småbåtshamnen i Sigtuna funka som ersättning.

IMG_4063.jpg
IMG_4062.jpg

Målet var 11-kaffe och glass på Våfflan som ligger nere i hamnen, precis vid vattnet. SÅ mysigt och gott! Ekologisk Mocca-glass blev det för mig. De andra tog Lakrits, Salted Caramel och Saffran med honung. Inte dumt alls.....

IMG_4064.jpg

.....tyckte lille A.

Föresten, igår läste jag om en studie som gör forskare oroliga kring små barns utveckling framöver. Man har sett att den generation småttingar som växer upp nu har alldeles för lite ögonkontakt (!!!) med sina föräldrar och andra vuxna. Mobilen stjäl uppmärksamheten från mamma och pappa och barnen har för mkt tid vid surfplattor. Detta försämrar bland annat barnens språk- och känsloutveckling.

Man hade bla gjort en studie på barn under två år och sett en markant skillnad ,på reaktionen i hjärnan, när en vuxen såg dem i ögonen och pratade med dem, jämfört med att de tittade på något som hände på surfplattan. Vid kontakt med en människa såg man en stor aktivitet i hjärnan, när barnet tittade på plattan reagerade hjärnan inte alls.

Forskaren i ämnet oroades över utvecklingen med föräldrar som sitter i sandlådan med fokus på sina mobiler och småbarn som placeras vid plattan t.o.m när de äter. "Barn under 3 år skall inte sitta vid en platta överhuvudtaget"  Bra tänker en mormor. Vi lärde oss på Barnskötarutbildningen ,redan när jag själv gick den på 1700-talet, att små barn inte förmår att sortera intrycken från TV (som det handlade om på min tid) Idag drar man det längre. Att det hämmar barns utveckling både mentalt och språkligt.

IMG_4054.jpg

Väldigt tänkvärt tycker jag. Samtidigt är jag medveten om att allt som rör "uppfostran", och hur vi tar hand om våra barn, gärna trampar på de där ömma tårna. Man vågar knappt prata om saker som det här, med risk för att redan pressade småbarnsföräldrar känner sig usla och får dåligt samvete. Verkligen inget självändamål såklart. Samtidgt tänker jag att vi väl MÅSTE prata om det. För barnens skull. Vi vuxna vill ju alla deras bästa trots allt. Att de skall växa upp som bekräftade och trygga individer.

 Min lille skatt. Mormor vill alltid göra sitt bästa för att söka din ögonkontakt och ge dig min totala uppmärksamhet.