Dr Denis Mukwege.

IMG_9628.JPG

2018 års mottagare av Nobels fredspris, tillsammans med Nadine Murad. Två oerhört värdiga mottagare. Hjältar. Modiga människor som ger hopp för mänskligheten.

Dessa, och alla andra värdiga mottagare av Nobelprisen igår, önskar jag skulle vara vårt absoluta fokus just nu. Det är hedrandet av namnen på dem, deras livsgärningar och engagemang som borde fylla våra flöden.

Allt det andra kan vänta.

Dr Denis Mukwege är chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo och världskänd för sitt arbete för våldtagna kvinnor. Över 50.000  barn och kvinnor har blivit opererade av Dr Mukwege och hans team, för de skador de fått av sexuellt våld under kriget.

Doktor Mukweges betydelse är svår att mäta i ord, men det finns många berättelser från de kvinnor han har hjälpt. Så här säger Justine Sirie, som är lokalvårdare på Panzisjukhuset:

"Jag har själv blivit opererad sju gånger av doktor Mukwege efter en våldtäkt. När jag hade läkt fysiskt erbjöd doktor Mukwege mig ett jobb på sjukhuset och tack vare det kan jag ta hand om min familj. Jag har råd med skolavgifter och har även köpt ett litet land där jag kan odla. Jag saknar ord för att uttrycka allt Doktor Mukwege har gjort för kvinnor som mig. Han ger oss hopp även när det känns så tungt att våra hjärtan nästan slutar slå. Han opererar alla, oavsett om vi är fattiga eller rika, vilken folkgrupp vi tillhör eller vilken tro vi har."

IMG_9627.JPG

Igår var jag inbjuden till en ”Fredsmiddag” till Mukwege ära. Bland gästerna fanns bla Kerstin Åkerlund. Kerstin är röntgen-sjuksköterska och har jobbat nära Dr Mukwege i över 20 år. Bla har hon ansvarat för att utbilda personalen på Panzisjukhuset i den röntgen-utrustning som bla Läkarmissionen bidragit till.

Det var helt fantastiskt att få lyssna till Kerstins berättelser. Hur hon med värme pratade om Dr Mukwege och hur älskad han är av både patienter och personal.  

Kerstin ville inte höra talas om att hon skulle ha offrat något, för att ge en så stor del av sitt liv för utsatta människor. ”Det jag fått tillbaka under de här åren går inte att mäta eller beskriva”. 

Kerstin satte även ord på de tankar jag själv fick när jag lyssnade på Dr Mukwege tacktal igår under ceremonin; ”det han sa i sitt tal, det gör han med risk för sitt eget liv” 

IMG_9629.JPG

Själv säger Dr Mukwege, med anledning av den risk han dagligen utsätter sig själv för;

”Min strategi är att besvara hatet med ännu mera kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp” 

Vill du vara med och hedra Dr Denis Mukwege och på så sätt stödja hans fortsatta kamp och arbete- Swicha 90 00 217 och märk med MUKWEGE. 

En plats på förlossningsavdelningen på Panzisjukhuset kostar 150 kr.