världens godaste pepparkakor

Jag måste ju bara få tipsa om världens godaste pepparkakor! Jag har gjort samma deg ända sedan våra barn var små. Har man en gång provat den vill man inte ha någon annan. Den är typ kladdfri och väldigt lätt att baka med. Pepparkakorna blir lite knäckiga i både konsistens och smak. Precis som jag älskar dem.Kom dock ihåg att göra degen dagen innan du vill baka, då den skall stå svalt i ett dygn först.

IMG_8407.jpg

Rosendahls pepparkakor

 

4 1/2 dl ljus sirap

300 g rumstempererat smör

4 1/2 dl strösocker

1 ägg

4 tsk malda nejlikor

6 tsk malen kanel

4 tsk malen ingefära

4 tsk malen kardemumma

13-15 dl vetemjöl
 

  • koka upp sirapen. rör om och låt svalna något (sen brukar jag häll den i en stor bunke och fortsätta där)
  • rör ner sockret, ägget, kryddorna och smöret
  • tillsätt mjölet ( OBS! den mindre mängden 13 dl, resten ska vara till utbaket)
  • arbeta väl så att allt blandas ordentligt
  • låt vila svalt men inte kallt till nästa dag
  • kavla ut degen tunt och grädda i 180-200 grader ca 8 minuter

degen är mycket hållbar så man behöver inte baka ut allt på en gång. tänk bara på att inte förvara den för kallt, då kan den bli torr och smulig. pepparkakorna blir knapriga och lite hårda!

IMG_8316.jpg
IMG_8334.jpg

Vi bakade ut våra första pepparkakor i bara pyjamasen, yngsta dottern N och jag. Det kändes som om vi hade jullov, så det låtsades vi hela förmiddagen.

IMG_8343.jpg
IMG_8378.jpg

En hel snickarbänk full med hjärtan blev det (kanske inte jordens snyggaste, men helt klart de godaste). Eller nåja. Vi orkade bara baka ut två plåtar. Det är ju som sagt det bästa att degen är så hållbar så man kan baka någon plåt varje dag om man vill. Det är ju så mysigt med doften.

IMG_8416.jpg

Jajamensan. Nu har vi börjat fylla årets pepparkaksburk. Sonens "bullmamma", som han frågade vart hon tog vägen här om året, är kanske inte så långt borta ändå....