GIVING TUESDAY

I fredags hade vi Black Friday, igår Cyber-Monday. Ogilla på dem. Tack och lov att vi dag kan väga upp dessa dåliga påhitt med GIVING TUESDAY!

IMG_1508.jpg

Så här skriver Dagens Industri om denna viktiga dag;

" 1. Giving Tuesday startade i USA 2012 som en motvikt till kommersialismen och konsumtionshetsen under Black Friday och Cyber Monday.

 2. Dagen infaller efter Thanksgiving. I år är dagen den 28 november.

 

 3. Tanken med Giving Tuesday är att man ska skänka pengar till välgörenhet och ge tillbaka till samhället. Dagen markerar starten för julsäsongen då många traditionellt skänker pengar till välgörenhet, precis som Black Friday är startskottet för julhandeln.

 4. Förra året skänktes totalt 168 miljoner dollar, motsvarande 1,4 miljarder kronor, globalt under dagen. Detta enligt siffror från USA Today. Det är en ökning med 317 procent sedan starten 2012.

 5. Rörelsen startades av bland annat United Nations Foundation som är en organisation som stöttar och skänker pengar till FN:s viktiga arbete världen över. Den är störst i USA men har vuxit sig stark även i Storbritannien och andra delar av världen.

 6. I år förväntas svenska folket shoppa för 5 miljarder kronor under Black Friday och förhoppningarna är stora att vi ska haka på mottrenden Giving Tuesday.

7. Det finns många sätt att skänka pengar under Giving Tuesday. Ett väldigt enkelt sätt är att skänka via Target Aid, en ny tjänst för välgörenhet. På Target Aid samlas projekt över organisationsgränserna och det blir enkelt att hitta och stötta just det som du brinner för. Som givare kan du välja att få ett meddelande när organisationerna aktiverar gåvan – och följa effekten av ditt engagemang.

– På Target Aid kan du hitta viktiga projekt från fantastiska organisationer du kanske inte kände till fanns. Det är enkelt att bidra och vi hoppas att många hittar hit under Giving Tuesday, säger Mirjam Johansson, vd på Target Aid och fortsätter:

 – Jag tror att mottrender bara kommer att växa. Speciellt bland unga finns det en ökad medvetenhet om konsumtionshetsens negativa aspekter som stress. Men det behöver inte vara raka motsatser. En medveten konsument ger också tillbaka till samhället"

IMG_1509.jpg

Själv är jag månadsgivare på Läkarmissionen, en organisation jag har stort förtroende för. Efter att ha jobbat där i över 4 år så vet jag att de pengar de får förtroendet att förvalta verkligen kommer fram.

Men jag tänker att det viktiga är inte till vem vi skänker eller vad vi gör av Giving Tuessay, det avgörande är ATT vi gör något. De flesta av oss har det ofattbart bra. Om vi avstår ett par luncher på stan kan vi tex vara med och rädda livet på alla de ensamma barn som just nu är på flykt från Burma.

På Läkarmissionens Instagram kan du läsa om Nurkia 10 år. När tre av hennes kusiner dödades i Burma, gick hon en hel vecka-utan mat- för att ta sig till Bangladesh. Där får hon nu hjälp att överleva av Läkarmissionen. Idag kommer jag att gå in här och bekosta matpaket och presseningar för Nurkia och andra barn i samma situation. De upplever just nu ngt som ett barn inte skall behöva vara med om. Jag ÄLSKAR att vi på ett så enkelt sätt kan vara med och göra skillnad i en katastrof-situation på andra sidan jorden.

Swicha 200 kr (eller valfri summa) till 9000217 och skriv AKUT så är du med och räddar livet på flyende barn från Burma. Helt fantastiskt ju!