AIRBnB-PILGÅRDEN FORNÅSA

Det allra första du ser, när du kör in på Pilgården i Fornåsa, är gårdens vackra drängstuga. Faluröd, precis som alla gårdens byggnader lyser den som en lite rubin under det enorma äppelträdet. Känslan är lite som att svänga in i Bullerbyn. SÅ otroligt mysigt!

Äppelträdet tornar upp sig som ett grönt extratak över stugan och här är det helt ljuvligt att sitta i skuggan och äta både frukost, lunch och middag! Som hyresgäst har du en hel liten trädgård på baksidan, där du kan sitta i skydd av det gamla hönshuset och ryggen på drängstugan.

Hela Pilgården är som en liten oas, långt bort från biltrafik och stress. Här är det bara fågelkvitter, och susandet i de vajande fältet runt gården, som hörs. Perfekt om du behöver en lugn plats att skriva färdigt dina memoarer, koppla av med familjen eller är ute efter en charmig plats att mellanlanda på, mellan loppisbesök och historiska utflykter. Här har du nämligen närheten till så många härliga utflyktsmål. Jag skall ge dig ett axplock, men först skall vi gå lite husesyn i detta unika boende.

Det första man ser när man kliver in i detta underbara lilla hus är den fantastiska trappan. Byggt av gamla vackra trädelar, bla från en antik vävstol. Hela stugan är skapad med stor värme och omsorg. Du känner det när du går barfota på de mjuka golvplanken och du ser det i alla kluriga detaljer och lösningar. Här har inget lämnats åt slumpen.

I köket är det öppet ända upp till nock och stora fönster bjuder på en underbar vy över åkrar och ängar. Här finns inga fler hus i sikte, så här kan du kliva rakt ut i stillheten och njuta av din frukost. Ditt enda bekymmer blir helt enkelt att bestämma om du skall börja dagen under äppelträdet, eller med magnifik utsikt över den östgötska schlätta….

Är vädret lite sämre så kan du ändå njuta av utsikten, vid det handgjorda bordet i köket. Här bidrar tapeten Rosenholm från Sandbergs till en ombonad och hemtrevlig känsla.

Håkan och Camilla-Maria Broman, på Pilgården i Fornåsa, har verkligen skapat en oas att njuta av, inte minst för ögat.

Drängstugan rymmer fyra bäddar. 2 nere i ett stort sovrum med utsikt över nejderna och 2 under de gamla takbjälkarna på övervåningen. Här får du lätt plats med hela familjen, eller med det loppis-sugna tjejgänget.

Kyliga morgnar eller kvällar kan man höja mysfaktorn genom att elda i den gamla kakelugnen. Risken är alltså att du inte alls vill lämna Pilgården. Skulle du ändå vilja göra utflykter under din vistelse, så finns det som sagt massor att hitta på i krokarna. Här kommer ett litet axplock;

Varför inte göra som vi, börja med 11-kaffe på Boställets vedugnsbagerie!? Här kan man sitta på den stora uteserveringen och fortsätta njuta av den östgötska slätten, eller i skuggan under enorma gamla träd. Gott om plats, lätt att hålla avstånd och supergott fika från egna vedugnen.

Endast knappa tre mil från Pilgården hittar du charmiga Vadstena, med sin spännande borg med vallgrav. Här spenderar du lätt några timmar med att strosa runt på kullerstensgator och känna historiens vingslag. Här finns det dessutom gott om loppisar och antikaffärer, både inne i det lilla pittoreska centrumet och utmed vägarna dit.

Missa inte, för allt i världen, Vadsten Antik & Kuriosa. Du hittar dem på @vadstenaantik på Instagram, för öppettider. Det här är sannerligen ingen sunkig loppis utan en butik med handplockade antikviteter av bästa slag! Himmelriket om du vill få vackra, unika föremål utan att behöva leta själv…..

Från Vadstena åkte vi vidare till Väderstad. En biltur på 10 min. Här hittar du ännu fler second-hand-butiker och loppisar. Inte minst denna lada, med ett extra litet hus bredvid, hyfsat proppfulla med vinylskivor.

Vårt mål var dock att inta en berömd räkmacka på Väderstad Centralkonditori.

Helt klart värt omvägen, om en säger så!

Senare, på väg hem till Pilgården i Fornåsa, hann vi med ännu fler vägloppisar. Bla detta gamla kapell, fyllt till bredden med antikviteter och loppisfynd. Du hittar det i Hästholmen, i närheten av Omberg. "För mer info kan du leta upp “Loppisen i Omberg” på Facebook.

Ett tips, om du vill förlänga utflyktsdagen, är att ta tursitvägen vidare nedåt till Gränna. Fantastiskt vacker väg, med ännu fler vägloppisar, och Gränna är ju också ett supermysigt utflyktsmål.

När vi kom hem till Pilgården Fornåsa, efter en lång och härlig utflyktsdag, vankades det fetaost-sallad under äppelträdet.

Jag hoppas att du, genom det här lilla (ej sponsrade) inlägget blir sugen att boka in dig några nätter på Pilgården Fornåsa! Du kommer inte bli besviken. Varken på boendet, eller allt härligt som finns att göra runtomkring. Jag har bara gett några få av alla tips, så du kan helt säkert googla fram en hel drös med fler! Eller prata med dina hosar på plats, Camilla-Maria eller Håkan, så kommer de med ännu fler tips. Jag gissar tex att de kommer nämna slussarna i Borensberg, som ligger ett stenkast bort….

….,,, Och Antikea som ligger ett halvt stenkast från Pilgården. Även på promenadavstånd in till Fornåsa hittar du en enorm loppis i flera våningar…..

Här går du in för att boka din vistelse på Pilgården. Men vänta inte för länge! Tyskarna, och numera många hemestrande svenskar, har redan upptäckt denna pärla, så det har bokat på med nätter under sommaren. Hörde att en familj bokat in sig på 10 dagar. Smart!