SKEDVI BRÖD

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Skedvi Bröd

Idag har snön yrt utanför fönstret och det känns äntligen som vinter. Så mysigt! Kylan biter i kinderna när man är ute och inne tänder vi levande ljus och dekorerar med stjärnor och julblommor.

Det bästa med den här tiden är väl ändå gemenskapen med familj och vänner. Bort med stress och prestations-ångest och in med avslappnade samtal och mys kring det dukade bordet.

Ett enkelt sätt är att bjuda in till grötfrukost, eller varför inte grötlunch. Julgröt, tomtegröt eller risgrynsgröt-det där kära barnet har många namn. Helt klart är iallafall att det är en enkel rätt att tillaga, som i stort sett sköter sig själv på spisen i någon timme. (eller nåja, inte helt ovanligt att bränna den i botten, så håll lite koll;)

Samtidigt kan du passa på att duka i lugn och ro, med vacker dekor från naturen.

Själv dukade jag upp mitt julpyntade decemberbord, tillsammans med Skedvi Bröd. Eftersom de precis släppt sitt säsongsbröd WINTERVÖRT så fick det bli den centrala punkten på bordet.

Det här brödet är resultatet av vad som händer när två goda smaker från två vackra och produktiva grannbyar i Dalarna blandas. Vårt säsongsbröd Wintervört bakas med ölvört från grannens bryggeri. Brödet har runda och harmoniska smaker och en mjuk sötma från ölvörten. Det finns i begränsad upplaga för att förgylla de mörkaste vintermånaderna för dig som älskar god smak.

Skedvi Bröd har flera olika knäckebröd i sitt sortement. Gemensamt för dem alla är att det bakas enligt gammal tradition, för hand över öppen eld. Här kan du läsa mer om den spännande historien. Inte minst om det stora dråpslaget som engagerade många knäcke-älskare runt om i landet…….

Visst är Wintervört- paketet vackert1? Så väldigt vackert, tycker jag, att det fick bli en liten gåva som jag lade på varje kuvert. Trevligt att få ta med sig centralfiguren hem, när festligheterna är slut.

Jag tänker att när man skall lyfta fram en godsak med så lång historia, så passar gamla silverskedar och vackert vintage-porslin fint till dukningen…..

……precis som vackra gamla linnehanddukar med handsydda monogram. SÅ fint att använda som servetter. Dessutom lätta att hitta second hand till en billig peng. Själv kan jag inte låta bli att tänka på vilken hantverksskatt som gömmer sig i dessa skapelser.

Jag tänker även att ett så fint hantverk, som Wintervört från Skedvi Bröd, passar fint ihop med dekorationer från naturen. Granris, röda äpplen (Ingrid Marie är att föredra) och torkade apelsinskivor blev basen för min dukning.

Tillsammans med de vackra, julröda knäcke-paketen. Här kan du läsa mer om återförsäljare och om hur du beställer på nätet, om du inte bor i närheten av Skedvi.

Vi börjar denna mysiga vinterbjudning med knäcke-snacks på Wintervört. Såklart. Väldigt gott och enkelt. Jag gjorde två varianter, en söt och en salt. Den söta består av Philadefiaost med fikonmarmelad och rivet apelsinskal (Obs, använd ekologiska apelsiner) och den salta av senapssill och gräslök. Smart att gästerna kan välja sött eller salt efter smak. Eller båda. Otroligt goda båda två!

Ja, såhär fint blir jul-mys-bordet med Wintervört från Skedvi Bröd. Visste du förresten att du även kan äta på vedugns-bageriet i Skedvi? Här kan du läsa mer om deras mysiga restaurang. Jag har själv varit på plats och ätit där flera gånger ,så jag kan verkligen rekommendera ett besök!

Man har även en egen saluhall bredvid knäckebrödsugnarna. Så du kan äta gott, titta på när bagarna eldar och handgräddar knäckebröd och sedan köpa med en massa godsaker hem;

Att placera en saluhall här på vischan i Stora Skedvi i södra Dalarna, kan tyckas märkligt - eller precis tvärtom! Vår fabrik ligger mitt i en blomstrande landsbygd. Här i byn finns bönderna, tillika entreprenörerna, som levererar fläsk- och nötkött, potatis, ägg och mjölk direkt till oss i saluhallen. 

I vår manuella disk finns färskt kött, rökta delikatesser, ett dignande utbud av ostar och ljuvliga röror från kockarna i restaurangen. Fabriksförsäljning av Skedvi Bröd får många hyllmeter och du kan fylla din glasflaska med mjölk direkt ur kylen. På hyllorna hittar du också allehanda godsaker, som kryddor, marinader, oljor och världsmästarsenap, sötsaker av alla de slag, drycker, marmelad och sylt bland mycket annat.

Vi gillar småskaligheten och värderar närheten till producenterna högt, utan att tulla på kvalitén det minsta. Välkommen att botanisera, handla klokt och inspireras.

TACK Skedvi Bröd för allt gott ni skapar för oss andra att njut av!