Halland here we come!

public.jpeg

Få saker är så välgörande, för både kropp och själ, som havet. Jag älskar det, oavsett väder! Kanske allra mest när det blåser så att skummet yr och vågstänken skvätter i ansiktet. När man får kämpa lite mot stormens krafter för att ta sig framåt. Det smakar salt om läpparna och ögonen grusas av flygande sand.

Det är något speciellt med dofterna av tång, vinden i håret och måsarnas skrik.

Barndomsminnen.

Hur jag, och mina syskon och kusiner, huttrande sprang mot en solvarm bil, efter timmar av bad i de väldiga vågorna.

Den vita, fina sanden mellan tårna och solsken i blick.

public.jpeg

Havet är en fantastisk naturkraft och ett helt gratis må-bra-piller. (Kalla bad är dokumenterat bra för hälsan på många olika sätt! Googla får du se;) Så starkt förknippat med Halland och västkusten. Såhär års längtar jag tillbaka till mina år i Varberg! Ingen sommar utan liksom.

Därför blev jag SÅ glad för inbjudan, från VISIT HALLAND, att uppleva bla min gamla hemstad tillsammans med dem! Det gick ju inte att säga något annat än JA!!

public.jpeg

Vi började två fantastiska dagar med lunch hos Lisa Lemke på Skrea Matbruk. (Alltså. SÅ sjukt gott och trevligt! Inte ens i Italien har jag tagit om på pastan så många gånger;) Här står Anna, Anja (med lille goe Rio i vagnen) och Alexandra och väntar på stundande kulinariska lunch-upplevelse.

Eller förresten. Vi började med att ta det klimatsmarta MTR-tåget från Stockholm kl 08, onsdagen den 3:e Juli.

Här kan du läsa mer om MTR, deras miljöpolicy och om deras senaste destinationer- Varberg och Halmstad! Raka vägen till Sveriges sommarparadis liksom.

public.jpeg

Tillbaka till vår lunch hos Lisa Lemke.

Till att börja med; gå genast in och boka din plats på hennes senaste restaurang Skrea Matbruk. Jag går i god för att du inte kommer att bli besviken! Makalöst gott, snygg inredning och sjukt duktig personal.

public.jpeg

Här presenterar Lisa, och dagens kockar, dagens himmelska pasta och berättar lite om verksamheten.

public.jpeg
public.jpeg

Efter den utsökta lunchen, när magen redan stod i fyra hörn, tog vi en kort promenad ner till Lisas andra hak PROSTENS PIZZA.

public.jpeg

Vi bjöds på kaffe-på-maten i hennes mysiga växthus. Sicken härlig tjej alltså! Lisa bjöd verkligen på sig själv och sin smittande glädje och energi! Älsk på människor som inte bara har ett driv att förverkliga sina egna stora drömmar, utan inkluderar oss andra utmed vägen. Fint Lisa! TACK för det och för allt positivt som du sprider!

public.jpeg

TACK också för ynnesten att få baka dessert-pizza tillsammans med dig! Ren fröjd att få ta del av dina kunskaper och din passion för mat! Måste säga att jag är sjukt stolt över min egen skapelse, med blåmögelost, valnötter, jordgubbar och honung. Allt från lokala odlare.

public.jpeg
public.jpeg

Mätta, glada och uppfyllda av Lisas gästfrihet, drog vi vidare för att möta Micke från Ugglarps Grönt. Han tog oss med på en alldeles unik promenad utmed stranden. Jag överdriver inte när jag påstår att det mest använda ordet under den stunden var; WOW!

Inte hade någon av oss en ANING om vilka delikatesser som döljer sig under sommarsandalen! Önskar att jag kunde återge åtminstone någon av alla växter vi fick smaka på, men det bästa är nog att kika in här.

Ännu en gång fascineras jag av eldsjälar som Micke, som sprider så mycket viktig och bra kunskap. Tänk att naturen bjuder på så mycket gott! Ut på stranden, eller i skogen, och plocka ingredienserna till kvällens sallad vetja. Helt gratis och alldeles kolossalt nyttigt.

På hemsidan hittar du information om kommande vandringar med Mikale Jidenholm. Där kan du också läsa denna underbara beskrivning av grunden till verksamheten;

Om man redan som litet barn stått i skuggan av ett augustipäronträd och sett tusentals päron mogna och falla till marken, upplevt känslan och doften av en äppelkällare eller potatiskällare, känt smaken av morötter som vuxit i en sandjord smaksatt av det salta havet, då inser man också möjligheterna i att utveckla detta som en affärsidé. Detta brinnande engagemang för matupplevelser och odling har gjort att vi påbörjat skapandet av en upplevelse som vi hittills åkt långväga för att få vara med om, men som nu finns här. Att ta fram unika, högkvalitativa produkter som samtidigt förmedlar dessa känslor, är basen i det vi gör."

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

När vi kom tillbaka från vår ”Matvandring med Mikael” var Lisa i full färd med att duka upp en ost-och charkbricka på stranden, även den på helt lokala råvaror. Såklart. Behöver jag säga vilket ord vi fortsatte använda flitigt….? WOW.

public.jpeg

Alldeles för snabbt var det dax att dra vidare med bussen. Vi hade nog alla kunnat sitta kvar där på stranden och mumsat i timmar.

Med en massa ny kunskap om naturens eget skafferi, och med fickorna fulla med lokalproducerad ost och ny-slungad honung (well, kanske inte i fickorna;) drog vi mätta och nöjda vidare på vårt fortsatta äventyr.

public.jpeg

När man inte tror att man kan använda WOW fler gånger på en dag, än vi redan gjort, så anländer vi hos Flemming och Mette på Stedsans in the Woods i Hyltebruk. WOW!

Den upplevelsen kräver minsann sitt alldeles egna inlägg. Stay Tuned!