Aktinisk cheilit och Clotted cheese

Jag älskar lördagar och långfrukost. Vem gör inte det liksom!? (Den här bilden tog jag nu i lördags, med ”Ring så spelar vi” i bakgrunden. Bästa!)  På veckorna kör jag periodisk fasta och hoppar därför över frukost. Min första måltid brukar vara lunch. Min man har kört 16/8 ganska länge. Dvs kroppen skall vara fastande under minst 16 timmar. För kvinnor gäller minst 14 timmar.   M har läst en hel del kring periodisk fasta och bla gör det att kroppen, under fastan, börjar reproducera och ta hand om sjuka celler.  Jag har en solskada på min läpp sedan knappt 1 år tillbaka. Det hände i början på våren, när solen var som starkast. Jag är noga med solkräm och hade smörjt in resten av kroppen minutiöst, men missat läpparna. (Nu har jag köpt ett stift på Apoteket med solfaktor 50+ som jag har på läpparna när solen skiner) Jag brände mig och det uppstod ett sår som inte ville läka. Detta hände i slutet på April och sedan gick jag hela sommaren och tänkte; ”äh, det läker snart”. Faktum var att det nästan läkte, för att sedan spricka upp igen. Detta hände gång på gång, så till slut fick jag ändan ur vagnen och gick till min husläkare i början på hösten. 

Jag älskar lördagar och långfrukost. Vem gör inte det liksom!? (Den här bilden tog jag nu i lördags, med ”Ring så spelar vi” i bakgrunden. Bästa!)

På veckorna kör jag periodisk fasta och hoppar därför över frukost. Min första måltid brukar vara lunch. Min man har kört 16/8 ganska länge. Dvs kroppen skall vara fastande under minst 16 timmar. För kvinnor gäller minst 14 timmar.

M har läst en hel del kring periodisk fasta och bla gör det att kroppen, under fastan, börjar reproducera och ta hand om sjuka celler.

Jag har en solskada på min läpp sedan knappt 1 år tillbaka. Det hände i början på våren, när solen var som starkast. Jag är noga med solkräm och hade smörjt in resten av kroppen minutiöst, men missat läpparna. (Nu har jag köpt ett stift på Apoteket med solfaktor 50+ som jag har på läpparna när solen skiner) Jag brände mig och det uppstod ett sår som inte ville läka. Detta hände i slutet på April och sedan gick jag hela sommaren och tänkte; ”äh, det läker snart”. Faktum var att det nästan läkte, för att sedan spricka upp igen. Detta hände gång på gång, så till slut fick jag ändan ur vagnen och gick till min husläkare i början på hösten. 

IMG_3955.JPG

Han skickade mig vidare till hudkliniken på Sofiahemmet, där man opererade bort en bit av såret och skickade på analys. Svaret blev Aktinisk Cheilit, ett tidigt förstadium till den farligare skivepitelcancer.

Man frysbehandlade sedan såret (INTE SKÖNT) och 4 veckor framåt kallade jag mig själv för ”Lepra Lena”. Jag såg verkligen inte klok ut;) Det blev liksom som ett stort varigt munsår med en härligt vätskande blåsa runt (sorry) 

Nu har det gått 5 månader sedan behandlingen och igår var jag på återbesök för att se om den hade hjälpt eller om vi behövde göra om processen. 

Allt såg bra ut. SKÖNT!!  

IMG_3957.JPG

Det jag skulle komma till, i detta inlägg som egentligen skulle handlat om scones och clotted cheese, var att när jag fick diagnosen på min läpp började jag också med periodisk fasta. Helt enkelt för att hjälpa kroppen på traven med att ta hand om de sjuka cellerna. Jag har ingen aning om ifall det hjälpt, men tänkte att det sannerligen var värt ett försök!

Jag gillar även att utmana mig själv lite. Jag ÄLSKAR verkligen frukost och har nog tänkt att jag inte skulle överleva utan den på morgonen. 

Det visade sig att det gick väldigt bra! Jag svalt inte ihjäl utan morgonmackan. Det har snarare lett till att timmarna tickat iväg vissa dagar, utan att jag hunnit reflektera över att jag inte ätit. För mig var det en seger att se att jag inte måste ruta in min dag i att äta regel bundet. Jag klarade mig ändå. 

Dock skall tilläggas att detta inte skall göras om man haft problem med ätstörningar (det säger sig självt tänker jag) eller en längre utbrändhet. Minns inte vart jag läste det sista om utbrändhet, men det kan du säkerligen googla:) 

IMG_3967.JPG

Well. Det var det där med scones och clotted cheese, som ju hänger ihop om du frågar engelsmännen. Eftersom scones, på grahamsmjöl och yoghurt, var en av de ”saker” jag bjöd på till 11-kaffet i fredags, så ville jag prova att göra min egen Clotted cheese till. Jag lyckades och det blev faktiskt ett väldigt lyckat resultat. Tilläggas bör att det är det lättaste du kan göra, bara du börjar i tid:

*häll 6 del grädde (minst 40%)  i en låg ugnsform av glas. Jag tog den klassiskt ovala, som de flesta har i sina hem.

*sätt ugnen på 80 grader

*ställ in formen och låt stå i ca 10 timmar. (RÖR EJ UNDER TIDEN. processen sköter sig själv) Då bildas ett gulaktigt ”lock” över rinnig vätska.

*ta ut ur ugnen och låt svalna

*när det hela svalnat, sätt in formen i kylen och låt stå över natten, eller minst 10 timmar. 

*plocka av det tjocka ”locket” som bildats och lägg i en bunke. Rör om till en jämn smet. Klart! (Obs! Vätskan som ligger i botten på formen häller du bort) 

Servera på scones med hallonmarmelad till! 

Och DU; VAR RÄDD OM DIG I SOLEN!

Förr var jag en riktig soldyrkare. Jag var den första som satt med nyllet mot en husväg och njöt av den första vårsolen. Efter att ha opererat bort ett Baciliom på bröstet, och nu läppen, så känns det inte värt att utsätta sig. Läste ”Goda solvanor” som satt på väggen på hudkliniken, där det bla stod:

*Undvik solen mellan kl 10-15, när den är som starkast

*Sola max 15-30 min per dag

Numera har jag insett vad mkt tid man får till annat, när man undviker solens farliga strålar. För ja! Den är starkare och farligare än någonsin. Inget nytt. Ozonskiktet och grabbarna ju....

Ciao!