Emma Zorn, Jussi Björling och Fru Vintage på Hotel Eggers

Detta inlägg är ett samarbete med Hotel Eggers. 

IMG_2417.JPG

Året är 1886 och Emma Zorn har precis slängt av sig morgonrocken och krupit tillbaka till sängvärmen.  

Hennes make Anders har tydligen ett väldigt viktigt möte med Carl Larsson, Bruno Liljefors och grabbarna den här morgonen. 

Anders har varit på krigsstigen de senaste dagarna.  Upprörd och irriterade över den ”konservativa konstakademin i Stockholm”.

Idag skall han, tillsammans med nämnda herrar, och flera kända konstnärer, skriva historia genom att starta Konstnärsförbundet. 

Det hela går av stapeln i rum 34. (Idag nr 134) 

IMG_2228.JPG

Några år tidigare hade Jernvägshotellet tagits över av en Lindblad och döpts om till Hotell Christiania. 

På en bild från 1882 syns den berömda verandan som var den första i sitt slag. Den blev en samlingsplats för dåtidens kända skådespelare.

Idag heter hotellet HOTEL EGGERS  och lite mer om dess spännande historia, och mina besök här, kan du läsa i mina tidigare inlägg. Här och här

IMG_2404.JPG
IMG_3485.JPG

Med sin närhet till vattnet var kvarteren, kring hotellet på Drottningtorget, den sista anhalten för svenskar som skulle emigrera till Amerika. 

Det har hänt att deras ättlingar, som många år senare besökt Sverige, berättat att släktingarna bodde på Hotel Eggers de sista nätter innan båten avgick.

Jag försöker tänka mig in i deras situation. Hur var stämningen på Eggers då? Var människor glada och uppsluppna? Nervösa och ledsna? Sov de något överhuvudtaget.... 

IMG_3484.JPG

Nu är det Mars 2019.

Vilken ynnest att få leva i Sverige i en tid som denna. Att slippa fly sitt land, tvärs över haven, pga av svält och elände. 

Under vår vistelse på Hotel Eggers denna gång har vi bott i fantastiska ”Jussi Björling rummet”. Nr 136 på första våningen. 

Jag dukade upp ett litet 11-kaffe till hovsångaren och hans hustru Anna-Lisa.

IMG_2415.JPG

Herr Björling ville ha samma utsikt och bo på samma rum vid varje besök.

Jag håller med honom. Rum 136 har även blivit ett av mina favoriter.

Med sina tunga sammetsgardiner, äkta mattor och mörkröda lilla soffgrupp känns det som att komma hem till någons överklassvåning. På ett lyxigt och hemtrevligt sätt.

IMG_2418.JPG

Jag föreställer mig att även Emma Zorn, och andra celebriteter och kungligheter som bodde på Hotel Eggers när det begav sig, hade gillat att ta sitt morgonkaffe i en rund säng. 

Det gjorde iallafall jag!

TACK Hotel Eggers med personal för varmt mottagande och ännu en fantastisk och härlig vistelse hos er!