Vänliga veckan!

IMG_7900.JPG

Visste du ens att Vänliga veckan existerade?Jo då, mellan 1946 till 1999 var ”Vänliga veckan” ett viktigt inslag i början på året.

Under de åren gjordes mkt bra i vänlighetens tecken; 1960 instiftades tex en slogan ”Vänlighet vinner” och under dessa år utnämndes ”årets vänligaste svensk”, ett pris som bla Lill-Babs fick.

Så här står det om VV på Läkarmissionens hemsida;

”Vänliga Veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist, samme man som grundade Läkarmissionen. Inspirationen kom från en minst sagt tråkig berättelse. Det var en trafikräknare som under sex timmars räknande hade sett 12 människor som log och 15 som såg nöjda ut, medan 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning”

Detta var för bedrövligt tyckte Harry Lindqvist, grundare av Läkarmissionen, och instiftade vänliga veckan. 

”Vänlighet och artighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen” var ledorden. 

IMG_6669.JPG

2014 återupptog Läkarmissionen VV och skriver vidare;

”Vänlighet kan låta banalt, men forskning har visat att vänlighet, omtanke och engagemang för andra människor gör både oss själva och dem vi hjälper lyckligare. I vårt biståndsarbete ser vi hela tiden att stora förändringar ofta startar i det lilla, och så tänker vi också om Vänliga Veckan. Om vi påminner en gång om året om att vi mår bra av att hjälpa andra, så kanske det kan göra Sverige till en trevligare plats för oss alla. Det finns ingen särskild insamling kopplad till veckan, utan poängen är helt enkelt att bidra till en lite bättre värld”

Här kan du läsa mer.  Bla om att Hasse Tellemar fick rosor från ”Vänliga Veckan”

IMG_7899.JPG

Låt oss helt enkelt ta i hand på;) att sprida lite mer av vänlighet. Den här veckan och alla andra veckor!