MORS DAG

NOAH8393.JPG

För många är morsdag förknippat med frukostbricka med blommor och sång tillsammans med familjen. Odefinierbara teckningar från barnen;) , presenter och tårta.

Vi bor i ett fantastiskt land som fortfarande, trots vårdköer och neddragningar, har en trygghet i att när vi skall föda barn så får vi den hjälp vi behöver. Den självklarheten för oss är en dröm för miljoner kvinnor runt om i världen.

NOAH8479.JPG
Panzisjukhuset_1 (6).jpg

"Varje år dör ungefär 300 000 kvinnor av sin graviditet eller förlossning och en miljon bebisar dör under sin första dag i livet. När en mamma förlöser sitt barn hemma på jordgolvet blir även mindre komplikationer livshotande.  Men genom att ge bort en förlossning ser du till att en fattig kvinna i Tanzania eller DR Kongo får föda barn i en säker miljö. På de sjukhus Läkarmissionen stöttar finns möjlighet att ge kejsarsnitt när det behövs, och där finns bra vård till för tidigt födda barn.  

En okomplicerad förlossning vid Panzisjukhuset i DR Kongo kostar 150 kronor. I Tanzania är förlossningsvården något dyrare, och kostnaderna ökar förstås om förlossningen blir komplicerad. Men din gåva är en grundplåt som gör att en kvinna, som annars inte skulle ha råd att föda på sjukhus, får rätt hjälp - hela vägen. Eventuellt överskott går till mödravård för utsatta kvinnor i Afghanistan"

Panzisjukhuset_1 (2)-2.jpg

Det här är Dr Dennis Mukwege. Han och hans team, på Panzisjukhuset i Kongo, har räddat livet på tusentals kvinnor. Panzi är ett utav de sjukhus som Läkarmissionen stöder bla genom sin morsdags-kampanj, som går ut på att ge bort en förlossning i morsdags-present.

Jamen hur fantastiskt! Tänk att vi genom ynka 150 kr kan vara med och säkerställa en mammas liv. OCH livet på det barn hon skall föda.

Här kan du gå in och läsa mer och även se hur du kan skriva ut ett fint gåvobevis till mamma.

Och du! Missa inte Mamma-galan, på Kanal 5, på morsdag. Där kommer mammor hyllas och vi får se filmbevis på att hjälpen faktiskt når fram och räddar liv. Jag kommer sitta bänkad!