HIMLEN MÅSTE SAKNA EN ÄNGEL

Det damp ner ett paket i brevlådan förra veckan. Med en bok som jag verkligen sett fram emot att få läsa.

Det var en sen eftermiddag och jag fullkomligt slet upp paketet. Några timmar senare hade jag läst ut boken. Den var helt omöjlig att lägga ifrån sig.

Linn Maria Wågberg skickade iväg sin 15-årige son Leo på konfirmationsläger, i tron att han skulle få ett par äventyrliga veckor uppe i Åre. Något dygn senare får hon en förälders värsta telefonsamtal, och under flera timmar vet hon inte om Leo lever eller är död.

IMG_2237.jpg

"Det är sommaren 2015. Hon befinner sig på en idrottsplats när telefonsamtalet kommer: "Sitter du ner?"

Hon får veta att hennes son Leo har varit med om en fruktansvärd kanotolycka på ett konfirmationsläger i Åre. Ingen kan svara på hennes upprepade fråga: "Lever han?" Leo har hamnat i iskallt vatten och därefter drabbats av hjärtstillestånd. Först efter att ha legat död under ytan i flera timmar hittas han. Död. 14,5 grader i kroppstemperatur. Men efter sex timmar lyckas räddningspersonalen på ett mirakulöst sätt få hans hjärta att börja slå igen.

Ändå kan ingen svara på om han kommer att överleva olyckan. Läkarna flackar med blicken och mumlar att även om han mot alla odds skulle vakna så är chansen liten att han någonsin reser sig ur sängen igen. Men mitt i den värsta förtvivlan lutar sig en sjuksköterska fram och säger: "Linn, jag känner att han finns därinne. Jag kan inte förklara det men när jag tar i honom så känner jag att han finns där."

Det är de vackraste orden hon någonsin hört. Och där börjar den långa resan tillbaka till livet.

Himlen måste sakna en ängel är en hjärtslitande berättelse om en familj, om en fruktansvärd olycka och om de inblandades "liv efter döden". Men lika mycket är det en berättelse om sorg, kris, ilska, hopp, hjältar och hur man lever vidare när livet inte blir som det var tänkt"
 

IMG_2241.jpg

Linn skriver på ett otroligt medryckande och levande sätt. Från sida 1 känns det som att man är där. Med henne. Man upplever hennes känslostormar nästan fysiskt. En otroligt gripande bok om ett helt fantastiskt mirakel.

IMG_2242.jpg

Jag träffade Linn vid ett par tillfällen för ett par år sedan. Hon arrangerade då de väldigt uppskattade och välbesökta "Mamma-kvällarna" i Stockholmsområdet, med bl.a min barnuppfostrings-guru Louise Hallin som en av föreläsarna. Själv var jag där i egenskap av utställare. (Detta var under en period i livet, när våra barn var små, då jag hade mitt eget barnklädes-märke)

Jag läste om Leos olycka första gången på hennes Facebook-sida, den 21 Juni 2015. Det var svårt att få något vettigt gjort de följande dagarna efter det. Trots att jag inte kände Linn egentligen, jag har aldrig träffat Leo. Men jag minns att jag var inne flera gånger per dag och läste Linns uppdateringar. Som mamma är det ju ens största skräck, att det skall hända barnen något. Olyckan skedde den 16 Juni, på vår yngsta dotters födelsedag. Jag minns att jag rös när jag läste det. Allt kan förändras på en hundradels sekund. Livet är inget vi kan ta för givet.

Jag kan verkligen varmt rekommendera denna fantastiska bok. Den ger en perspektiv. Många tankeställare. Och, inte minst, en uppmuntrande och stark påminnelse, om att det faktiskt sker mirakler.

Tack Linn och Leo för att ni delar med er av er resa. GE ALDRIG UPP!

Här kan du beställa HIMLEN MÅSTE SAKNA EN ÄNGEL