Elvakaffe

(Detta inlägg kan innehålla spår av reklam. För Fru Vintage 11-kaffe)

Idag är dagens ord, i min fotoutmaning, ELVAKAFFE.

Det bästa som finns om du frågar mig. Både kaffet såklart, för att det är så gott OCH nyttigt, och själva "elva". Med det menar jag pausen. Den som kan vara vilka tider som helst på dagen. Ju fler desto bättre. Men att det handlar om att SITTA NED och ta en kopp kaffe, eller te för all del. Eller något helt annat. Inte bara en pappersmugg på väg från punkt A till punkt B.

IMG_9570.jpg

Nej, för att det skall räknas som "elvakaffe" krävs mer än så. För vi mår alla gott av ett litet break i vardagen tänker jag. Gärna tillsammans med någon. Småprata lite om ditt och datt. Inte ha så fasligt bråttom.

IMG_9574.jpg

Dessutom var det ju det där om det hälsosamma kaffet. Som jag skrivit om förut, men som sannerligen tål att upprepas;

Forskare har upptäckt att kaffet minskar risken för hjärt/kärl-sjukdommar, Diabetes och vissa cancerformer, det säger Susanna Johansson, docent i Epidemiologi, i "Malou efter tio" härom dagen.

De positiva ämnena i kaffet är:

*Antioxidanter

*Koffein

*Diterpener

*Mineraler och vitaminer

Kvinnor som dricker kaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag. Det visar Lena Nilsson med medarbetare vid Umeå universitet.

Det ultimata intaget, för att minska risken för hjärt-kärlsjukdommar, tror man är ca 3-4 koppar/dag. Vill man däremot minska risken för viss cancer är det bra att dricka mer, upp till 7-8 koppar. Detta har man kommit fram till, enligt Susanna Johansson, genom många olika internationella studier.

(Dessa positiva effekter gäller filter-kaffe. När kaffet går igenom filtret minskar risken för ökade blodfetter, som annars kan vara en negativ påverkan av för mycket kaffe)

Själv är jag väldigt noga med att allt kaffe jag köper hem är Fairtrade. Det garanterar att kaffet är ekologiskt framtaget och att de som jobbar med det får skäligt betalt samt arbetar under hälsosamma förhållanden.

Så gott folk! Låt oss fortsätta dricka mycket, och bra framställt, kaffe!

Det tycker Fru Vintage av många skäl, inte bara för att det tycks förlänga livet......;) (blink blink)

Här kan du läsa ett jättefint inlägg om mig och mitt Elvakaffe om du vill. Skrivet av Sofia.

IMG_9591.jpg

Vill du prova Fru Vintage 11-kaffe, så klicka dig in i webb-butiken här på bloggen. Uppe i högra hörnet.

Jag önskar dig en alldeles underbar torsdag! Med många chanser till "elvakaffe".