LINNE

Jag älskar att sova i linnelakan. Svalt på sommaren och värmande på vintern.

I början ”dammar” det väldigt. Det blir fullt med ludd på golvet och det ser ut som att man inte städat på decennier. Det beror på att linne är ett ”levande” material och släpper ifrån sig växtfibrer.

Det här kan man bl.a. läsa om lin på Naturvårdsverkets hemsida;

”Linne är ett material som har använts ända sedan stenåldern, och lin är ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber. Materialet är slitstarkt och kan hålla många år om man sköter det på rätt sätt. Det är även en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med många andra textilier.

Lin kan odlas i regniga och svala klimat, och mängden skadedjur är liten. Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg”

IMG_0696.JPG

Fibrerna i linet som används vid tillverkningen brukar vara 25–150 centimeter långa, vilket är ovanligt långt för tyger, men bara 12–16 mikrometer i diameter. Linne har hög vattenuppsugningsförmåga, vilket gör det särskilt lämpat till bla diskhanddukar. Det är dessutom smutsavvisande och behöver inte tvättas lika ofta som bomull.

Andra positiva egenskaper hos linne är att det inte gillas av nattfjärilar och ängrar samt att det krymper nästan inget vid tvätt.

IMG_0694.JPG

Lin har både själ och historia. Linet är en av människans äldsta följeslagare, det finns väggmålningar som beskriver linodling för mer än 5.000 år sedan.

Lin eller det latinska namnet Linum usitatissimum, är en gröda som odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt för framställning av frön för pressning till linoljan och dels som en spånadsväxt som efter rötning används för att tillverka det lingarn som används för att väva linnetyg.

Lin är slitstark fiber och sköter du dina lintextilier med varsamhet så kan du ha dem i många, många år och njuta av dem varje dag. Enklast tvättar du i 60 grader C och låter sedan tyget dropptorka. Sänk gärna varvtalet på centrifugeringen så sliter det mindre på fibrerna. Linne skall inte torktumlas.

IMG_0695.JPG