INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

8 MARS. Alla kvinnors dag. En viktig påminnelse om alla människors lika värde. Och att det är långt ifrån verkligheten om vi tittar ut över vår värld. Inte minst för många kvinnor.

Maktmissbruk, misshandel och våldtäkt är vardag för alltför många. 

Det är lätt att hamna i olika diken. Antingen att vi blir avtrubbade av alla hemska bilder och berättelser. Att vi byter kanal eller skrollar vidare.  

Å andra sidan att vi drabbas av känslan av hopplöshet. Att det är för stora och många problem för att vi skall kunna hjälpa. 

Jag tänkte fokusera på att vi faktiskt kan vara med och göra skillnad. Både här hemma och på andra sidan jorden. Väldigt enkelt. 

Själv började jag Internationella kvinnodagen, med att köpa hjälppaket mot könsstympning.

IMG_0292.JPG

För 200 kr, 2 avvarade luncher på stan, får en ung flicka i Kenya komma till ett tryggt läger under den tid på året då könsstymning pågår. Här kan du läsa mer om det.

IMG_0294.JPG

Så här skriver Läkarmissionen på sin hemsida:

”Trots att könsstympning är ett brott som ger flickor trauman och livslånga lidanden är det fortfarande utbrett, inte minst på landsbygden. Men Läkarmissionens arbete visar att det går att göra skillnad. Du kan hjälpa oss i kampen för att stoppa denna hemska tradition - ett bra sätt att uppmärksamma Internationella kvinnodagen 8 mars!

Det finns ingen religion som ger stöd för könsstympning: sedvänjan finns inom olika kulturer och är en djupt rotad tradition som tar tid att förändra. Vi samarbetar med en lokal partner i Kenya som driver ett outtröttligt arbete för att rädda alla flickor från ingreppet. Och det ger resultat”

IMG_0293.JPG

Här och här kan du läsa om fler superviktiga projekt som LM är involverade i, som på olika sätt stöder kvinnors situation och hjälper dem till självhjälp. 

Om du inte redan följer @lakarmissionen på Instagram så börja nu. En organisation som jag själv varit anställd på under 4 år, och som jag har största förtroende för. Alla inlägg och hänvisning till dem gör jag helt på eget begåv för att jag tkr att de gör ett så bra arbete, och för att det är ett så bra och enkelt sätt för oss att vara md och förändra på ett enkelt sätt. 

Ett klick par klick på mobilen och du är med och stöder ekonomiskt. Du behöver inte ens lämna soffan, om du inte vill. 

IMG_0295.JPG

En som sannerligen inte är rädd för att lämna soffan är Lotta Gray, eller Vimmelmamman som hon även kallar sig. Lotta är en helt fantastisk tjej som jag träffat IRL flera gånger. Hon är ett stort föredöme i att använda sin ”plattform” och göra stor skillnad genom den.

IMG_0296.JPG

Här kan du läsa om en resa som hon precis gjort för Läkarmissionen, tillsammans med sin pojkvän Jonathan. Du kan även följa hennes konto på IG @vimmelmamman

Heja dig Lotta! Du är ett exempel för oss andra att följa.

IMG_0298.JPG

En annan powerwoman att lyfta, på internationella Kvinnodagen, är Elaine Eksvärd. Sicken tjej alltså.

Jag har länge velat gå på hennes föredrag ”Snacka snyggt”, tänker att jag kanske skall börja med att läsa någon av hennes bästsäljande böcker. 

Det finns mycket att skriva om denna grymma tjej, det mesta hittar du på hennes blogg

Det som gör starkast intryck är dock organisationen TRE SKALL BLI NOLL, som hon startat utifrån att hon själv blev sexuellt uttnyttjad av sin pappa under flera år av sin barndom.

 ”Treskablinoll är ett icke vinstdrivande företag som arbetar för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Genom utbildningar i integritet och brottsförebyggande insatser bryter Treskablinoll tystnaden kring sexualförbrytare och ger barnen tillbaka sin rätt till en trygg barndom.Vi har lanserat Förskolebrevet och Idrottsbrevet, för att stoppa och förebygga alla former av sexuella övergrepp mot barn och för att tre sexuellt utnyttjade barn i varje klass ska bli noll”

Heja dig Elaine! Du är ett exempel för oss andra att följa. 

   Den tredje tjejen, som jag vill lyfta lite extra så här på Internationella Kvinnodagen, är en vän till mig, som heter Emma Rosman.

En supergrym entreprenör och ledare som, trots sin unga ålder (tantvarning på de orden jag vet)  gjort STOR skillnad för tusentals människor redan.

När många förfasade sig över de människor som tog sin tillflykt till Sverige, under ”flyktingvågen” 2015, så gjorde Emma, och hennes man Tobias, helt tvärtom.

De startade WELCOME MOVEMENT med Welcome App som största verktyg. 

Plötsligt kunde vi svenskar bjuda in, och på olika sätt hjälpa, människor som flytt sitt eget land och som nu befann sig på en plats där man varken kan språk, kultur eller vet hur samhället fungerar.

Hur fyller man i en blankett från Migrationsverket, eller hur gör man för att lära känna svenskarna? 

Varför inte ladda ned Welcome App och kanske rent av bjuda en okänd kvinna på fika dagen till ära!

Här kan du läsa stories om hur vanliga svenskar räckt ut en hand till hjälp och samtidigt blivit, och själva fått, vänner för livet. 

Heja dig Emma! Du är ett exempel för oss andra att följa. 

  

Listan av kvinnor värda att hedra kan göras hur lång som helst. Jag tror minsann att jag får göra en helt egen kategori kring det här på bloggen. Det är ju det bästa som finns att lyfta andra! Eller hur!?

Två coola tjejer jag lärt känna lite mer sista tiden är..... 

IMG_0303.JPG
   

Miranda och Krickelin. Jamen alltså. Mer kreativa och driftiga får man ju leta efter!

Tillsammans driver de bl.a. FGL-Store och idag, på Internationella Kvinnodagen, har de release för sina nya snygga tischor, SISTERHOOD. Vad det kommer att innebära skall vi få veta idag, så låt oss hålla utkik. 

Så länge kan du läsa ett starkt och viktigt inlägg som Kristin gjorde på sin blogg igår. 

Heja er Kristin och Miranda!  Ni är ett exempel för oss andra att följa.

 

IMG_0304.JPG

Sist, men inte minst, vill jag såklart hedra kvinnan framför andra. Min mamma Mariah!

Jag skrev ju lite om henne här för någon vecka sedan, på hennes födelsedag, men det kan aldrig bli för mycket. 

Hon är ju LIKSOM hela (eller ja, halva) anledningen till att jag och mina 4 syskon finns. 

Jag har ärvt så mycket härligt av henne. Min kreativa ådra bl.a. Precis som jag sydde mycket av mina barns kläder när de var små, så sydde hon till oss barn. 

Jag skall aldrig glömma en morgon när jag gick på högstadiet. Jag var helt förtvivlad för att jag ”inte hade något att ta på mig”. Mamma sa tålmodigt, gå och sätt dig och ät frukost så ordnar det sig. När jag är klar 1/2 timme senare så kommer hon ner från sitt syrum och räcker över en alldeles nysydd, röd, tröja. Japp! Sådan är hon. 

Hon har gjort allt för oss fem barn, men samtidigt alltid funnits även för andra. Hon har ett enormt hjärta för människor, inte minst för dem som är utsatta av olika anledningar.

Under en period bodde hon tex i Katmandu, Nepals huvudstad, där hon jobbade som volontär på ett hem för unga flickor som blivit fria från ett liv som sexslavar. Hon åkte tillsammans med en fantastisk organisation som heter Love and Hope och som fortfarande jobbar för unga flickors rätt till sina kroppar, och till frihet.

Hon är och har varit en extra-mamma för SÅ många. Inte minst har hon öppnat sitt hem för unga flyktingkillar som behövt en modersfamn. 

Heja dig mamma! Du är mitt allra viktigaste exempel att följa. 

Jag tänker till sist, tack för att du läst så här långt, att vi alla kan vara ett kvinnligt exempel att följa. Det handlar inte bara om att göra ”de där stora sakerna”, utan om att sprida lite värme där vi är. På det sätt vi kan. Vara stolta och tacksamma för att vi är just kvinnor!

GRATTIS TILL OSS ALLA PÅ INTERNATIONNELA KVINNODAGEN! HEJA HEJA!!!!