ÄLSKADE FRUKOST

Jag ÄLSKAR frukost. Det vet du som hängt med mig ett tag. Jag längtar efter frukosten när jag lägger mig på kvällen. Tänker att det är viktigt hur vi börjar dagen.

IMG_0865.jpg

Jag börjar gärna morgonen, medan kaffet bryggs, med citronvatten med Ingefära och lite honung. Ibland varmt, ibland gör jag en stor sats som räcker i flera dagar, då dricker jag den kall.

Ägg är också något som finns på mitt frukostbord varje morgon. Gott, med lite flingsalt, och mättande. Dessutom väldigt mycket nyttigare än vi trott.

"Aktuell forskning visar att den typ av D-vitamin som finns i ägg är upp till 5 gånger mer potent än vad man tidigare räknat med. Det gör ägg till en av de bästa källorna till D-vitamin" Det säger Christer Rosèn näringsexpert vid Lunds Universitet.

För några år sedan upptäckte man även att E-vitaminhalten i ägg är större än man trott.

Kolesterolet då?

Livsmedelsverket har tidigare satt en gräns för hur många ägg vi bör äta. Dagens forskning visar dock att det mesta av kolesterolet producerar vi själva. Äter vi mer, producerar vi mindre, för att kompensera. "Vi kan gott och väl äta hur många ägg vi vill" säger Christer Rosèn.

Livsmedelsverket har ändrat sina tidigare rekomendationer.

Här kommer 7 anledningar att äta ägg, beskrivet på Elle Mat&Vin:

1. Det är ett bra mellanmål att äta efter ett träningspass

E-vitamin, selen och protein är utmärkta byggstenar för musklerna efter ett träningspass.

2. Du blir inte panikhungrig innan lunch

Tack vare äggets fett och protein håller du en stadigare blodsockerkurva timmarna innan lunch.

3. Proteinet hjälper dig att hålla vikten – eller gå ner i vikt

Flera studier har visat på äta ägg till frukost hjälper dig att hålla dig mätt länge och därmed äta mindre under resten av dagen.

4. Du blir gladare och får bättre minne

I äggulan finns både selen och D-vitamin. D-vitaminet påverkar vårt humör positivt medan selen förbättrar vårt minne.

5. Det är bra föda för en billig peng

Ett ägg kostar cirka 2 kronor/styck. Med tanke på hur mycket nyttigheter ett ägg innehåller är det ett otroligt billigt livsmedel.

6. Sexlivet kan bli bättre

Ägg innehåller zink som styr sexlusten hos både män och kvinnor. Bristen på zink kan alltså leda till minskad sexlust.

7. Ägg går att variera i det oändliga

Kokta ägg, omelett, stekt, äggröra, ägg på toast, pocherat ägg, pad thai – det går att variera i all oändlighet!

IMG_0871.jpg

Avocado är en annan frukostfavorit. Här kommer 7 anledningar till att äta mer Avocado:

1. Vitaminer och mineraler

Avokado innehåller över 20 olika vitaminer och mineraler som till exempel folsyra, magnesium, zink samt vitamin A, B, C och E. Avokado innehåller även mycket kalium, vilket reglerar blodtrycket och är bra för musklerna.

2. Antioxidanter

Förutom att en avokado innehåller antioxidanter hjälper den även kroppen att ta upp antioxidanter från andra livsmedel, vilket bland annat skyddar kroppen mot fria radikaler.

3. Fibrer

Avokado innehåller mycket fibrer vilket är bra för magen, förbättrar tarmarnas funktion och gör matsmältningen mer effektiv. Det bidrar även till att sänka kolesterolvärdet.

4. Innehåller nyttigt fett

Avokado innehåller mellan 15 och 30% omättat fett, vilket bland annat minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega-3 motverkar dessutom rynkor, förbättrar hjärnkapaciteten och lindrar smärta vid artrit.

5. Hjälper dig att hålla vikten

Trots, eller kanske tack vare, att avokado innehåller mycket fett så kan frukten hjälpa dig att hålla vikten, eller till och med gå ner i vikt. Avokado bidrar till en längre mättnadskänsla och därmed även att man småäter mindre och blir mindre sötsugen.

6. Motverkar cancer

Avokado hjälper till med upptaget av karotenoider, som finns i röda och orange frukter och grönsaker, vilket enligt forskning kan hjälpa till att skydda mot cancer.

7. Gott och lätt att variera

Avokado är gott och går att variera på många sätt!

IMG_0893.jpg

Chiapudding äter jag någon gång på dagen. Ibland till frukost, ibland som mellanmål.

Här är 8 goda skäl att mumsa det hypade superfröna!

1.  De är rika på omega-3
Chiafrön innehåller högre halter av den nyttiga omega-3-fettsyran än något annat naturligt livsmedel. Omega-3 motverkar bland annat PMS och depressioner samt hämmar inflammationer.

2.  De innehåller mycket protein
Fröna har en proteinhalt på 21 procent och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna. Det är lika mycket protein som i nötkott, vilket gör chiafrön till en mycket bra källa till vegetabiliskt protein, som hjälper dig att bygga muskler.

3. De förser kroppen med viktiga mineraler
Chiafrön innehåller bland annat magnesium (som är bra för skelettet), zink (som är bra för huden och håret) och kalium (som är bra för njurarna).

4. De är fiberrika
Nästan 90 procent av kolhydraterna i chiafröet utgörs av vattenlösliga fibrer, som jämnar ut blodsockret och förbättrar tarmfunktionen. Alla frön tas heller inte upp av kroppen utan passerar genom tarmen utan att påverka ditt kaloriintag.

5. De fyller ut magsäcken
När fröet kommer i kontakt med vätska sväller det och bildar ett geléliknande hölje. Detta gör att fröet expanderar och tar upp större plats i magsäcken, vilket i sin tur gör att du känner dig mättare. Den gelébildande egenskapen gör att fröna lämpar sig väl i pudding, 

6.  De ökar din uthållighet
De energirika fröna ger extra kraft och ork vid tuffa fysiska ansträngningar. Enligt den bästsäljande boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” är chiafröet en av anledningarna till att tarahumara­folket i Mexiko, kända som världens bästa löpare, orkar springa så långt. De dricker nämligen drycken ”chia fresca” (iskiate). 

7. De är proppfulla med antioxidanter
Chiafröet innehåller mängder av antioxidanter, vilka skyddar kroppens celler mot att skadas av fria radikaler, som annars kan ge upphov till sjukdomar.

8. De fyller på kroppens järndepåer
Känner du dig alltid trött? Då kan du lida av järnbrist – och chiafröet är en utmärkt källa till järn.

IMG_0879.jpg

Blåbär kan hjälpa till att skydda mot en rad sjukdomar, bland andra Alzheimers, Parkinson och diabetes. Skälet? Det finns gott om flavonoider i blåbär – ett ämne som kan minska risken för flera olika sjukdomar. Inte så konstigt då att blåbär finns på den ansedda amerikanska Mayoklinikens tio-i-topplista över det mest hälsosamma man kan äta.

Blåbär är dessutom bra för synen. Blåbär skyddar ögat mot åldrandeprocessen genom att stärka blodkärlen. De stärker också ögonvävnaden, ökar blodcirkulationen, motverkar ögonkatarr, stabiliserar nivåerna av kollagen, underlättar produktionen av pigment och är bra mot starr. Bra bär de där!

Bra för tarmar och mageBlåbärssoppa används traditionellt mot magsjuka. Man brukar säga att blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade blåbär är bra mot diarré eller om man är lös i magen. Färska blåbär brukar man däremot rekommendera om man har förstoppning eller är hård i magen.

Blodet mår bra av blåbär. De är bra för blodtrycket och hjälper dessutom till mot hjärt- och kärlsjukdomar. Antosyanin-flavonoider motverkar högt blodtryck. Nyttiga fenolföreningar har stark antioxidativ effekt och motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

En forskargrupp i Storbritannien lät sina försökspersoner dricka blåbärssmoothe till frukost – sedan jämförde de personernas minne och koncentrationsförmåga med en grupp som inte hade fått dricka smoothie med blåbär.
– Efter fem timmar kunde vi se att personernas i gruppen som inte druckit smoothien fick 15-20 procent sämre resultat, säger Jeremy Spencer vid Readinuniversitetet, till den brittiska tidningen Daily Mail.

IMG_0876.jpg

Ojojoj. Tänk att det som är så gott också är så nyttigt! Win win.