"PERSPEKTIV PÅ VÄNLIGHET"

Idag är det Alla Hjärtans Dag. En dag som infaller under den sk VÄNLIGA VECKAN. Här kan du läsa om varför och när den instiftades.

Man kan tycka att Alla Hjärtans Dag bara blivit en kommersiell kassa-ko, jag är egentligen en av dem som tkr så, eller så kan man använda den som en påminnelse om att vi mår bra av att vara lite extra mjuka och vänliga mot varandra. 

Jag menar det är väl inget fel med att köpa sockriga gelé-hjärtan, eller färdiga buketter med nallar och chokladhjärtan, till dem man tycker om. Vi skall såklart visa vår kärlek och omsorg till dem vi älskar, idag och alla dagar! Jag tänker dock att vi kanske även skall lyfta blicken en aning och ge vår vänlighet lite perspektiv.

Så här skriver Läkarmissionen, på sin sida om Vänliga Veckan, angående perspektiv på vänlighet;

IMG_9856.jpg

"Dr Denis Mukwege om Panzisjukhusets val att hjälpa alla som behöver vård.

Den medicinska etiken säger att man ska trösta, lindra och bota alla. Det gäller även på Panzisjukhuset i DR Kongo där kvinnor som utsatts för sexuellt våld behandlas. Men vad händer när deras förövare kommer in för vård?

– Den som kommer till sjukhuset ska behandlas med respekt. Offer för sexuellt våld och deras förövare ska behandlas lika. Det är sjuk-husets roll, säger chefsläkare Denis Mukwege.

 

mukwege.jpg


Denis Mukwege, chefsläkare på Panzisjukhuset DR Kongo.


Men vad säger du till någon som känner igen en förövare och vill ha hämnd?

– Vår roll på sjukhuset är inte att döma. Vårt mål är att rädda liv. Vi kan inte fungera som en domstol, vi är inte rättvisan. Men det är ingen enkel fråga. Jag har personal som har förlorat familjemed-lemmar eller vänner på fruktansvärda sätt. Men vi kan inte börja prata om hämnd och slå in på den vägen.

Däremot måste världen stå upp och sätta stopp för våldtäkter som ett vapen i krig, menar Mukwege. Alla måste respektera det okränkbara människovärdet, även i konflikter. Annars tappar vi bort vår mänsklighet.

– Och något som gäller inte bara i Kongo, utan i hela världen är att jämlikhet ska vara självklart både för flickor och pojkar direkt när de föds. Pojkarna ska veta att deras systrar är lika värdefulla som dem. Det skulle innebära en stor skillnad i världen"

IMG_9837.jpg

Jag utmanar oss alla , denna Alla Hjärtans Dag, att göra något för någon utanför "vår egen cirkel". Något som kan göra skillnad i en människas liv. På riktigt. Själv har jag just varit inne i Läkarmissionens Gåvoshop och köpt ett hjälppaket för att stoppa könsstympning bland unga flickor, på så sätt stöder jag Dr Mukweges viktiga arbete, och ett hjälppaket för att rädda ett barn från svält i Sydsudan. Så enkelt. (Obs! Jag är inte "sponsrad" av Läkarmissionen. Detta är något jag skriver om för att jag vill och kan. Och för att det är en organisation jag litar på)

Låt oss hjälpas åt att sprida vänlighet som gör skillnad! Idag och alla dagar.