VÄNLIGA VECKAN

Idag börjar VÄNLIGA VECKAN. "Men skall vi inte alltid vara vänlig mot varandra?" Sannerligen. Dock verkar det som om vi kan behöva påminna oss om denna självklarhet ibland.

I år infaller Vänliga Veckan v 7, 12 - 8 februari. Vänliga Veckan har funnits sedan 1946, och startades av Läkarmissionens grundare Harry Lindquist. Veckan har alltid haft samma tema: Vänlighet i trafiken, på jobbet och hemma.

Firandet av Vänliga Veckan låg nere runt millennieskiftet men 2013 kom den tillbaka med ny kraft. Varje år har veckan ett specialtema. Årets är ”Vänlighet mot någon som inte tycker som du”. 

IMG_1871.jpg

Så här säger Eva Nordenstam, informationschef på Läkarmissionen,om VV på deras hemsida;

"I dag finns det många människor ute i världen som blir martyrer för att de tycker, tror eller tänker annorlunda, men att tycka olika i Sverige handlar numera sällan om liv och död.

Men ibland kan man nästan tro det. Sociala medier och hela internet har lockat fram ett enormt tyckande och ett stort åsiktsmaskineri.

Det är som om folk kastar sig på tangenterna så fort de får en chans att säga emot, håna, försvara, älska och hata. Ibland handlar det om saker som ligger väldigt långt bort från den egna verkligheten. Det kan gälla personer som man inte känner eller företeelser som man mest hört talas om.

Årets specialuppmaning under Vänliga Veckan handlar därför om att vara vänlig mot någon som inte tycker som du. Det handlar inte om att byta åsikt, att vara falsk som människa eller att inte våga stå för vad man tycker, utan helt enkelt att lyssna ett varv till.

För i bästa fall kan det faktiskt vara så, att mitt val att lyssna på den som tänker annorlunda än jag, kan få mina argument att bli mer genomtänkta. Eller ge mig nya insikter"

Här kan du läsa riktigt bra reportage relaterade till VÄNLIGA VECKAN

IMG_2338.jpg
IMG_1878.jpg

Så. Låt oss sprida lite extra vänlighet den här veckan. Inte minst till den som inte tkr precis som jag. Och till alla andra.....