Bästa mellanmålet

 

Såhär i mellandagarna är man rätt mätt på knäck och julmat. Eller hur? "Efter Nyårshelgen" är vi nog ganska många som tänker att vi skall ta tag i rutinerna och börja äta lite nyttigare igen. Det viktiga är ju inte hur vi äter vid storhelger, då jag tkr man skall njuta av allt gott, även om det inte är så nyttigt, utan det är ju vår vardagliga livsstil som räknas.

Chiapudding var basen i min frukost under en lång tid för ett tag sedan och jag tänker att jag skall ta upp den vanan igen. Enkelt att förbereda kvällen innan och smaksätta på olika sätt. Även perfekt som mellanmål eller direkt efter träning.

IMG_1438.jpg

Jag gör den på 1 dl ekologisk Mandelmjölk och 2 msk ekologiska Chiafrön. Den bästa smaksättningen tycker jag är skivad banan och Rå chokladpulver.

 

IMG_1426.jpg

Vanlig kakao funkar också såklart men Rå-chokladen är mkt nyttigare eftersom den inte hettats upp lika häftigt. Den innehåller 4 gånger mer antioxidanter än vanlig kakaofaktiskt mer än något annat livsmedel, och dessutom är det fullt med bra fetter, protein, järn, magnesium, krom, fosfor och svavel vilket gör det till ett riktigt superfood! Rå kakao innehåller också flavanoider som i många studier visat sig vara bra mot högt blodtryck, främja blodflödet, bra för både matsmältning och immunförsvar samt sägs motverka cancer. Nedan kan du läsa 8 anledningar till att äta Chiafrön. 

IMG_1420.jpg

 

1.  De är rika på omega-3
Chiafrön innehåller högre halter av den nyttiga omega-3-fettsyran än något annat naturligt livsmedel. Omega-3 motverkar bland annat PMS och depressioner samt hämmar inflammationer.

2.  De innehåller mycket protein
Fröna har en proteinhalt på 21 procent och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna. Det är lika mycket protein som i nötkott, vilket gör chiafrön till en mycket bra källa till vegetabiliskt protein, som hjälper dig att bygga muskler.

3. De förser kroppen med viktiga mineralerChiafrön innehåller bland annat magnesium (som är bra för skelettet), zink (som är bra för huden och håret) och kalium (som är bra för njurarna).

4. De är fiberrika
Nästan 90 procent av kolhydraterna i chiafröet utgörs av vattenlösliga fibrer, som jämnar ut blodsockret och förbättrar tarmfunktionen. Alla frön tas heller inte upp av kroppen utan passerar genom tarmen utan att påverka ditt kaloriintag.

5. De fyller ut magsäcken
När fröet kommer i kontakt med vätska sväller det och bildar ett geléliknande hölje. Detta gör att fröet expanderar och tar upp större plats i magsäcken, vilket i sin tur gör att du känner dig mättare. Den gelébildande egenskapen gör att fröna lämpar sig väl i pudding, testa gärna MåBra:s recept på nyttig chiapudding!

6.  De ökar din uthållighet
De energirika fröna ger extra kraft och ork vid tuffa fysiska ansträngningar. Enligt den bästsäljande boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” är chiafröet en av anledningarna till att tarahumara­folket i Mexiko, kända som världens bästa löpare, orkar springa så långt. De dricker nämligen drycken ”chia fresca” (iskiate). Här hittar du receptet på chia fresca!

7. De är proppfulla med antioxidanter
Chiafröet innehåller mängder av antioxidanter, vilka skyddar kroppens celler mot att skadas av fria radikaler, som annars kan ge upphov till sjukdomar.

8. De fyller på kroppens järndepåer
Känner du dig alltid trött? Då kan du lida av järnbrist – och chiafröet är en utmärkt källa till järn.