FRANSKT LANTKÖK

Ni som följt mig ett tag vet att jag är väldigt svag för gamla skåp. Hur många kan man ha liksom? Många.

Den här skönheten står i det flera hundra år gamla lantköket på La Chartreuse. Det är platsbyggt av förre ägaren Jean-Louis som är möbelsnickare. SÅ fint! Ännu vackrare med det antika porslinet som står som små smycken i hyllorna. Lycka!

Lycka även över de antika krus och skålar som de förra ägarna lämnade kvar. De tyckte att de hör till det gamla köket och man är ju beredd att hålla med. Skönt att dessa åldrade, vackra damer slapp flytta på gamla dar……

I det vackra lantköket, på den gamla murade tegelbänken, dukas frukosten upp på La Chartreuse varje morgon. Bodil och Petris vision är att bjuda på “älskad mat som älskar dig tillbaka”. Jag är benägen att lägga till vacker och god. Extra lyxigt med färska fikon och örter direkt från trädgården.

Såklart kunde man även välja till nybakade croissanter. Här står de i skenet av levande ljus för att svalna. Önskar så att du kunde känna doften som fyllde lantköket. Magi.

Här dukades även eftermiddagskaffet upp. På bilden makens berömda kaka från marknaden i Grenade. Den som började med att vi ville köpa varsin liten bit men som, pga av språkförbistring, slutade med att vi visst råkade köpa varsin hel kaka…. Haha! Tur att de var riktigt goda.

Det vita vackra tårtfatet hittade jag inne i matsalen, som man når från köket via en liten hemlig serveringsgång.

Där står ännu ett makalöst vackert högskåp fyllt med porslinskarameller.

Älsk på mixen mellan antikt silver och nytt porslin i starka kulörer. Vackert!

Så fint att låta det antika matsilvret stå framme i vackra keramikkrus. Ett tips om man vill få till den franska stilen. Här hemma har besticken stått framme på köksbänken i många många år. Gafflarna i morfar Hugos gamla ”snuskburk” från det militära, knivarna i en avskavd, antik speceriburk i plåt och skedarna i en karamellburk, också den avskavd och antik. Vi har även pannor och grytor upphängda på krokar.

Kanske det är dags för ett nytt inlägg från vårt kök framöver…..