ÖSTERLEN, LOPPIS OCH SEMESTERSTRESS…….

Jag skrev i ett IG-inlägg tidigare i veckan, att den här sommaren vill jag, “alltid ha en vas med vilda blommor på köksbordet, äta jordgubbar på frukostmackan varje morgon och dricka morgonkaffet i solen så ofta jag kan”. Så jag tänker att jag går ut starkt och försöker att leva upp till min önskan. Den vilda buketten blev istället några kvistar från vår stora Schersminbuske som precis börjat blomma. DOFTEN!!

Du kan läsa fler tips på “sommarens-gratis-njut” ipå min Instagram, under bilden med sommarblomster. Vad adderar du till listan?

Bilderna ovan tog jag med mobilen efter morgonens löprunda. Innan dess hade jag hunnit äta frukost med Lille A, medan vi läste “Pippi Långstrump på Kurrekurreduttön”, och köra honom till föris vid 9-tiden. Då hade vi även lekt med playmobil och ägnat en låååång stund att leta efter svärd till riddarna. Kanske bör tilläggas (för den som inte är invigd) att playmobilsvägd är pyttesmå. Dessutom förvarar mormor dem i en stor gammal resväska, där allt pytte hamnar längst ned…. Jaja. vad gör det. Njuter av varenda minut med lille A. hade tänkt att han skulle stanna hemma från föris med mig idag, men det gick inte! Idag vankades det nämligen sommarfest för alla barn och föräldrar. “Klockan fyra ska du komma mormor! Då skall vi äta glass! Vi har plockat blommor och så skall sjunga för för alla. Du kan ta morfar också. Och farmor å farfar. Vet du vad vi skall äta till lunch mormor? Pizza! Såklart man inte kan stanna hemma med mormor då…..!

Hela dagens inlägg, som till stor del kommer handla om vår precis avslutade vecka på Österlen, bygger förresten på mobilbilder. Jag hade med mig min riktiga kamera, men den blev liggande i bilen hela veckan.. Dels för att den liksom är för tung att släpa med sig, men också för att jag ville uppleva “saker” med familjen, utan min kamera i fejan hela tiden;)

Jag älskar att ta bilder med min Canon, inte minst stunden när man laddar över en massa nya bilder som skall redigeras, men samtidigt är det väldigt smidigt att bara plocka upp mobilen och knäppa en bild. Det blir ju helt ok bilder det med, även om jag saknar djupet som en riktig kamera ger….

Jag insåg, under vår österlenvecka tillsammans som slutade igår, att min familj blivit riktiga proffs! Inte bara på att fika (hjälp vad man äter när man har semester? Igenkänning nån?) utan också på att skapa kontent åt sin mamma;) Som på en given signal agerar de perfekt med händer och tatuerade armar när hon klättrar upp på en stol och hänger sig över fikabordet. (Nej, jag gör det inte vid varje kaffe-tillfälle:)

Och som sagt, nog har det fikats under denna vecka! Jag delar med mig av två favoriter i närheten av Kivik;

De tre bilderna ovan är tagna i skånes äldsta kaffestuga Alunbruket. Mitt ute i ingenstans, i en bokskog, ligger denna gulliga lilla gård med korsvirkeshus. När vi var där blommade allt för fult och på marken låg det äppelblom som såg ut som snöflingor. Det kändes lite som att vi kommit till Nangiala. Just den dagen regnade det, så vi satte oss inomhus i den mysiga cafè-längan. Man måste ju ändå älska att semestra i början på juni, innan alla andra turister är på plats och trängs. Inga köer nånstans, ara att gå rakt in och sätta sig. På Alunbruket fanns det även gott om plats i den stora trädgården, så de kan nog ändå ta emot ganska mycket folk när det behövs……

Tips är att det välja deras “hembakta kakfat”. Då får man bulle, sockerkaka och två sorters småkakor- typiskt svenskt gammeldags fika.

Såhär står det om detta mysiga ställe på deras hemsida.

Korsvirkeslängan byggdes som arbetarbostad i början av 1700-talet och ligger vackert belägen omgiven av Verkeåns naturreservat.

1930 började Hilda Nilsson servera kaffe med hembakat i sitt hem. Hon var en uppskattad kalaskokerska och startade kaffestugan efter att de röda backarna i Alunbruket blivit ett populärt utflyktsmål. Kaffestugan drivs fortfarande av samma familj, nu i fjärde generation.

Ett annat ställe, som många nämnt i min önskan om österlentips, var Olof Viktors i Glemminge. Ett supertrevligt ställe med både lunch, gott fika och bageri/butik. När vi var där sken solen och det var sådär lagom varmt, som det ofta är i juni, så vi satt i deras mysiga trädgård. Även här gick vi rakt in och beställde utan att stå i kö. Jag vet inte hur många gånger under veckan som meningen “man måste ju älska att ha semester i juni" fälldes och vi prisade det faktum att vi slapp stå i kö.

Dock var det väldigt gott om plats här, både ute och inne. Dessutom har de två ställen där man kan köpa fika, så jag gissar att det klipper köerna ganska bra, även under högsäsong.

Måste även tipsa om att boka bord på Talldungen om du/ni befinner er i närheten av Brösarp! Supergod mat i väldigt trevlig miljö.

PS. Vårt besök där gjorde oss väldigt uppmärksamma på att det inte är lika lätt att få tag på en taxi på Österlen som hemma i Stockholm! Surprice? “Dumma 08:0r”

Även Friden Gårdskrog utanför Kivik, är verkligen värt ett besök! Vedugnspizza hemma i trädgården hos Peter och Barbro. Man kan även sitta inomhus med väldigt bohemisk och mysig inredning. Såhär står det på deras hemsida:

En gammal äppelgård vid vägs ände. Mitt på Österlen. Här kan du äta makalösa pizzor gräddade i vedeldad ugn. Med de bästa råvaror. Ekologiskt och närproducerat så mycket det bara går, så klart. 

Här har vi gjort pizza på riktigt i arton år. Pizza är för de flesta snabbmat men så är det inte här. Vi gör egen deg med surdeg som grund och pizzorna bakas ut för hand. De flesta råvaror har vi tagit hand om och förberett. 

Här är det på vårt vis. Vår ambition är inte att vara en vanlig restaurang. Servitörer står kanske inte i givakt och maten kan ta tid... 

Ta tillfället i akt att koppla av och ned omvärlden medan du är här. Vi har nämligen mobilfritt, så stäng av sociala medier och annat som distraherar. 

Förutom ett mycket brett utbud av öl serverar vi bland annat vår egen äppelmust av våra äpplen som aldrig lämnat gården. Vi har även en egen äppelspritdryck.

PS. Här måste man lämna hunden i bilen.

Skulle kunna ösa på med en massa fler tips, som Gårdens i Simrishamn, men det går ju liika lätt att googla. Det gjorde vi, Inte minst “loppis i närheten”.

Att svänga in vid loppis-skyltar utmed vägen, det är semester för mig. Som tur är har jag lyckats fostra våra tre barn att uppskatta “fyndlyckan”. (Pappan hänger snällt med på vad som helst, bara han får hänga med sina barn och sin fru;) Med det vill jag tillägga att fynd inte alltid handlar om pengar. Både jag och Nelly gjorde “fynd” i en antik-handel utmed vägen från Kivik till Olof Viktors i Glemminge. Vi såg en antik-skylt som visade sig leda till ett par ifrån Stockholm. Mannen hade bott på Österlen i över 18 år och tillsammans med sin fru gjorde han bla regelbundna inköpsrundor till Frankrike! Nelly “fyndade” en fantastiskt vacker tavla och jag två kuddar. Inte det billigaste, men kul med en välsorterad liten butik, med bara en massa fint!

Den charmiga 70-tals-fåtöljen fanns i ett garage “nånstans-utmed-vägen”. Hela Österlen är fullt av loppis-och antikskyltar, så det är bara att sladda in och njuta av allt härligt!

Mitt sista Österlen-tips blir att köra igenom Kivik och stanna till vid Vitemölla. En pittoresk liten by med låga skånelängor och enorma rosenbuskar. Hit hade vi promenadavstånd från vårt AirBnb-hus, så det var perfekt med en morgonpromenad som avslutades med ett svalkande dopp. Här är stranden, som du hittar i slutet på byn, oändlig och det känns som att man är på en strand i Thailand.

Jag gissar att man inte är lika ensam, som vi var, om man åker hit i juli/augusti. Men det finns som sagt gott om plats……

Till sist;

Jag vet inte hur många gånger familjen och jag utbrast “tänk att vi får ha det såhär bra”. Jag är så tacksam att vi har möjlighet, både ekonomiskt och tidsmässigt, att åka iväg såhär hela familjen! Det värmer också mitt hjärta att ingen av oss tar det för givet. Det har nämligen inte alltid varit såhär. Under flera år, när barnen var små, hade vi absolut inte möjlighet att åka iväg nånstans på semester. På sin höjd blev det glass i närheten av hemmet, eller “tälta i bilen”. Om det kan du höra mer i podden nästa vecka. Då släpper jag ett 11-kaffe där vi kommer prata om sommar och semester. Eller mer om det populära “hemester”, om stressen över den där “lyckade Instagram-sommaren”, tips på billiga saker att hitta på tillsammans i familjen.. Och en hel del om Dalarna…….

PS. Vi hann ju även med en dag i Köpenhamn. Det visade sig att 2 av 6 aldrig varit där (!), så det blev också väldigt lyckat! Inte mkt bilder därifrån heller, men jag lovar att vi njöt av god mat, FIKA, glass och roliga butiker. Samt ett besök på Christiania. Men det är en helt annat historia…..