Torka.....

IMG_6538.jpg

Finns det något annat folk än vi svenskar som är så väderfixerade....?

I början på sommaren så var det hurra-rop över den efterlängtade värmen. Det lades upp bilder på prunkande drivbänkar som ”gav skörd mkt tidigare än vanligt i år”. Sen, vartefter veckorna har gått så har det gått från glädjeyra över värmen, till panik.... över värmen. Dagligen har vi läst inlägg om hur härligt det är, MEN....  Senaste tiden har det handlat om att ”nu måste vi få regn”.

Och i dagarna har vi lagt upp bilder på regntunga moln och Stories med skyfall;) ÄNTLIGEN!!!! Är ett ord som florerat friskt. 

IMG_6524.jpg

Och nog är vi väderberoende i detta land. Allt blir ju så mkt enklare när solen skiner. För första gången i manna minne så har man kunnat ta förgivet att solen kommer skina även imorgon. Fantastiskt ju!

IMG_6520.jpg

Samtidigt känner vi alla av torkan, (många av oss även bloggtorkan:) mer eller mindre. För oss har den inneburit att vi blivit tvugna att ransonera vattnet, eftersom vi har egen brunn, och plötsligt upptäcker man hur mkt vi gör åt i onödan. Så nyttigt att inse hur beroende vi är av färskt vatten, vilken LYX att bara kunnat sätta på kranen och låta det rinna. Jag kan nye låta bli att tänka på all dem, runt om över världen, som måste gå flera mil om dagen för detta livsviktiga.

Vi har ställt en balja i duschen. I den står vi och duschar för att samla upp vattnet man skvalpar över sig. Det blir en ansenlig volym att vattna blommorna med. I diskhon står en bunke där vi samlar upp vatten för samma ändamål- vattna.

Jag koncentrerar mig på att hålla mina rosenbuskar och klängväxter levande. Och vår stora Björnbärsbuske.

Socker- och luktärt har fått vissna ner, tillsammans med blommorna i urnor och rabatter. (Därav Renfanan på köksbordet. Nu får vi passa på att njuta av de vilda blommor som överlevt)

Brunnen slog av häromdagen, så nu gäller endast vatten till människor och djur.

IMG_6493.jpg

Igår kom så äntligen regnet även till oss. Vi fick några rejäla skyfall. SÅ härligt! Vem hade kunnat tro att vi skulle längta efter regn i gamla svedala. 

Men det räcker såklart inte. Som en bonde i trakten sa så behöver vi ihållande regn i veckor för att det skall göra någon skillnad för skörden. 

Tänker på alla dem som ständigt lever med uteblivna skördar och extrem torka. Tacksam för hjälporganisationer som Läkarmissionen, som ger oss andra möjlighet att vara med och bidra på ett enkelt sätt. Här kan du tex läsa om den akuta torkan i Niger. För 160 kr är du med och borrar brunnar för färskt, livgivande, vatten. Coolt eller hur!? Att det är så enkelt att göra skillnad.

För det är ju ändå så att vi fortfarande har det oändligt bra i Sverige.