Jordgubbar, födelsedag och ”Tre skall bli noll”

IMG_2877.JPG

Rosorna från bröllopsdagen i lördags, står sig fint på snickarbänken i köket.

28 år som gifta. Hur är det möjligt? Jag menar, när maken och jag knappt ÄR 28 år gamla..... Skumt. Och väldigt väldigt härligt! I 35 år har vi funnits i varandras liv. Mr M frågade chans på mig, ja det var så man gjorde på 1800-talet, när vi båda var 13 år. Sedan dess har vi hängt ihop, hunnit få 3 barn och 1 barnbarn. 

I lördags, den 30 Juni 2018, valde vi varandra igen. Som vi gjort varenda dag i snart 30 år. 

FullSizeRender.jpg

Idag var det dock svärfar som vi firade här på gården. En 78-årig arbetsmyra. Han fixar och trixar och bygger och lagar. Sitter bara still när han tar sin tupplur direkt efter lunch. I 1 timma ligger han med filten över hela sig, även över ansiktet, i sin badenbaden i trädgården. Eller inne i soffan vid dåligt väder. Övrig tid är han i farten. Klyver ved, kör traktor och är allmänt upptagen.

IMG_1397.JPG

Det blev jordgubbstårta inne hos svärföräldrarna efter sedvanlig lunch, dvs grillad kyckling med ris, potatis, brunsås och sallad. I alla dessa år med min mans familj har jag ätit samma ”kalasmat” hos dem vid högtider. Ingen lagar kyckling som svärmor, så alla är nöjda.

IMG_1396.JPG

Vilken lyx det är att ha dem dörr i dörr. Fyra generationer som ses i princip varje dag.

Lille A älskar att vara inne hos gammelfarmor & gammelfarfar. Och de älskar honom. De ger honom sin fulla uppmärksamhet och har all tid i världen att läsa böcker och krypa runt på alla 4. Såklart att de blir favoriter.

Jag tänker att vi i Sverige lever alldeles för långt ifrån varandra mellan generationerna.  Tänk vad mycket vi har att vinna på att finnas för varandra. Den yngre generationen får naturlig avlastning med sina små, de äldre känner sig behövda, och alla mår bra av gemenskapen.

Idag handlade samtalet runt bordet bl.a. om gammelfarfars upplevelse av finska vinterkriget, om hur annorlunda den generationen uppfostrade sina barn, om hallonfläckar och om ”han den eminenta, eller vad han nu heter” (farmor:)  Barnbarnen skall på Eminen, på Friends Arena ikväll;)

IMG_1394.JPG

Maken är också på Friends ikväll. Själv har jag bullat upp med ett helt fat med söta gubbar. 2 liter som jag skall smaska i mig helt själv. Lyx.

De senaste dagarna har mångas sociala medier handlat om en vidrig låt. En ofattbart makaber text om att våldta små barn.  

Det är svårt att klä i ord. Avskyn man känner. Risken är att vi tappar fattningen och bara förfasas. Låt oss istället vara med och GÖRA något.

Min enkla uppmaning är att gå in och följa det konto som Elaine Eksvärd skapat, som heter @treskablinoll och att samtidigt vara med och stötta dem ekonomisk genom att Swicha till 1230092520.

Läs även @kinonuri och det inlägg han gjort om då han uppmanande en vän att ta bort en badbild på sin 3-årige son.

IMG_1395.JPG

Låt oss tillsammans göra det vi kan för att göra vår värld lite bättre. Ingen kan göra allt med alla kan göra något......