LAKRITSSTÅNG OCH ANNAT VIKTIGT

Efter flera dagar av feber var det skönt att komma ut och "lufta sig" lite idag. N och jag drog in till stan för att bla köpa lakritsstång till årets kola.

IMG_8915.jpg

Man måste ju älska Stockholm ändå. Älsk på storstan helt enkelt, där det finns specialbutiker för allt man behöver, och allt man inte visst att man behövde. Som Stockholm Eter och Essense-Fabrik. Hit tog oss morbror Mårten för många år sedan, när vi skulle göra "hans" himmelska lakritskola för första gången. Sedan dess har den varit en självklarhet på godis-bordet vid jul. Precis som att åka till Wallgatan 14 och köpa lakritsstången som behövs till smeten

IMG_8913.jpg
IMG_8897.jpg
IMG_8898.jpg
IMG_8907.jpg

Essence-fabriken etablerades 1889 och är ett litet familjeföretag. Idag drivs den av femte generationens specialister på allt som har med smaksättning att göra; essenser till bakverk, eteriska oljor, kryddor, krydd-blandnignar och ett stort urval av tårdekorationer och livsmedelsfärger.  

IMG_8911.jpg
IMG_8900.jpg

Denna lilla pärla har över 128 års erfarenhet av att tillverka essencer och fruktaromer, jag gissar att den charmiga butiksinredningen är lika gammal, och här kan man köpa deras nymalda kryddor från egen kvarn.

Jag får återkomma med receptet på världens godaste kola. Det viktigaste idag är att den årliga lakritsstången är inhandlad. 

IMG_8882.jpg

Innan dess passade vi på att ta en julkaffe, och en SUPERGOD toast, på Johan och Nyström.

IMG_8885.jpg

Toast med Chevreost och fikon. SÅ gott!

IMG_8873.jpg

Vi hann även med en svängom under julgrans-kjolen på NK. Det är ju, trots allt, väldigt mysigt med allt julpynt överallt....

IMG_8894.jpg

...... t.o.m husen i stan har fått julrosetter.......

IMG_8892.jpg
IMG_8888.jpg

Jag är så glad att barnen, än så länge iallafall, bor nära så att vi kan dela vardagen och ses ofta. När vi åkte hem från stan smsade äldsta dotter E och undrade om vi ville komma och fika nybakade Lussebullar med henne och lilleman. Det ville vi.

Till sist skall det bli intressant att se hur länge den fina bilden ovan får vara kvar. N är inget fan av bilder på sig själv. Om bilden ligger kvar är det ett bevis på att hon inte läser sin mammas blog särskilt frekvent, vilket jag tror är fallet. Så upp till bevis. (Så skvallra inte....;)