JULVECKAN ÄR HÄR

Jag börjar denna "årets stressigaste vecka", som någon uttryckte det (hemskt), med feber och Lussebullar i sängen. Om en stund skall jag gå ner till soffan och kolla på någon bra dokumentär med dotter N, som också är lite hängig. Ingen panik vänner. Det blir jul oavsett om korven är hemma-stoppad (gör folk sånt nu förtiden?:) eller stress-köpt på lördag.  Man måste inte pyssla  eget pynt till granen, baka 7 sorters ekologiska kakor, putsa fönster (det skulle VERKLIGEN behövas här hemma) och köpa tusen julklappar som ingen behöver.

Men man får om man vill såklart. Själv gillar jag det lite mera chill. Jag skjuter fixet framför mig lite till liksom, och passar istället på att njuta av årets mysigaste vecka..... 

L1001444.JPG

...... och återvinner bilder från förra julen. Eller var det förrförra t.o.m......Nåja. Jag gillar den här plåtningen som Noah och jag gjorde i vårt timmerhus, "när det nu var"....  Ett sätt att duka mysigt och stämningsfullt med enkla medel. Med pynt från naturen. Älsk på det.

L1001433.JPG

Jag tar det chill även med dagens blogg-inlägg. Det kan ju få ta hela dagen om det vill,) Nu har dotter N och jag precis tittat på dokumentären "Franca", om den kontroversiella chefredaktören för Italienska Vouge, Sozzani Franca. Som sagt; kontroversiell och väldigt sevärd..

L1001451.JPG

En annan dokumentär, som jag verkligen kan rekommendera såhär i chill-veckan före jul, är "IRIS", en film om affärskvinnan, interiör-designer och mode-ikonen iris Apfel.Vilken kvinna. Som 96-åring är hon fortfarande stilbildande på så många sätt. SÅ cool.

L1001538.JPG

Sist ut I mina dokumentär-tips är helt klart min, och dotter N:s, favorit alla kategorier: BILL CUNNINGHAM NEW YORK- en helt fantastisk berättelse om den unika fotografen Bill Cunningham. Man kan väl säga att han uppfann fenomenet street-photografi, genom sina street-mode-bilder för New York Times. Hans filosofi, genom alla mode-veckor, kändispartyn, fashion-shows osv, som han plåtat vid, var att aldrig låta någon betala dig för ditt arbete. "I den stund du tar betalt blir du ägd". 

En helt underbar, varm och charmig dokumentär, som jag verkligen rekomenderar. Se den! Vi har gjort det otaliga gånger.

Nu har dotter N och jag bullat upp med mjölk och pepparkakor inför nästa film. Den om Anton Corbijn: Inside out. 

Med önskan om en skön måndag och en bra fortsättning på denna chill-vecka före jul!