House of Flowers, Fru Vintage & Läkarmissionen

Ett annorlunda samarbete med House of Flowers  

Så här glad, som Nelly på bilden, blev jag när Alexander Henriksson, grundare och ägare av House of Flowers i Ulricehamn, hörde av sig till mig för ett tag sedan. Det började med att jag var en, av ett gäng Influensers, som fick en blomsteröveraskning från dem i höstas.  Det kom en hel kartong med MAGISKT vackra blommor, som sedan höll sig fina i flera veckor! Alex och jag har haft kontakt efter det och han har hört om mitt engagemang för Läkarmissionen. Nu hörde han av sig för att berätta att han vill vara med och ”förändra framtiden för utsatta människor” på det sätt som de som blomsterleverantörer kan.

Så här glad, som Nelly på bilden, blev jag när Alexander Henriksson, grundare och ägare av House of Flowers i Ulricehamn, hörde av sig till mig för ett tag sedan.

Det började med att jag var en, av ett gäng Influensers, som fick en blomsteröveraskning från dem i höstas.  Det kom en hel kartong med MAGISKT vackra blommor, som sedan höll sig fina i flera veckor!

Alex och jag har haft kontakt efter det och han har hört om mitt engagemang för Läkarmissionen. Nu hörde han av sig för att berätta att han vill vara med och ”förändra framtiden för utsatta människor” på det sätt som de som blomsterleverantörer kan.

Jag kommer alldeles snart berätta mer om vad vårt samarbete kommer innebära konkret. (stay tuned)  Det kommer iaf handla om att, via de fantastiska kvalitetsblommor som de levererar, tillsammans med Läkarmissionen , göra en insats för den som inget har. Hur bra!!?

Jag kommer alldeles snart berätta mer om vad vårt samarbete kommer innebära konkret. (stay tuned)

Det kommer iaf handla om att, via de fantastiska kvalitetsblommor som de levererar, tillsammans med Läkarmissionen, göra en insats för den som inget har. Hur bra!!?

IMG_3613.JPG
Jag ÄLSKAR när människor ”tar det dom har i sin hand” och vill vara med och göra nytta. Många bäckar små liksom. 

Jag ÄLSKAR när människor ”tar det dom har i sin hand” och vill vara med och göra nytta. Många bäckar små liksom. 

IMG_3609.JPG

TACK House of Flowers för den våriga blomsterlådan som kom till min dörr igår! Så här härligt rufsig blev buketten jag satte ihop... (buketten är egentligen gulare, men jag gillar ju mina filter;)

Aktinisk cheilit och Clotted cheese

Jag älskar lördagar och långfrukost. Vem gör inte det liksom!? (Den här bilden tog jag nu i lördags, med ”Ring så spelar vi” i bakgrunden. Bästa!) På veckorna kör jag periodisk fasta och hoppar därför över frukost. Min första måltid brukar vara lunch. Min man har kört 16/8 ganska länge. Dvs kroppen skall vara fastande under minst 16 timmar. För kvinnor gäller minst 14 timmar.  M har läst en hel del kring periodisk fasta och bla gör det att kroppen, under fastan, börjar reproducera och ta hand om sjuka celler. Jag har en solskada på min läpp sedan knappt 1 år tillbaka. Det hände i början på våren, när solen var som starkast. Jag är noga med solkräm och hade smörjt in resten av kroppen minutiöst, men missat läpparna. (Nu har jag köpt ett stift på Apoteket med solfaktor 50+ som jag har på läpparna när solen skiner) Jag brände mig och det uppstod ett sår som inte ville läka. Detta hände i slutet på April och sedan gick jag hela sommaren och tänkte; ”äh, det läker snart”. Faktum var att det nästan läkte, för att sedan spricka upp igen. Detta hände gång på gång, så till slut fick jag ändan ur vagnen och gick till min husläkare i början på hösten. 

Jag älskar lördagar och långfrukost. Vem gör inte det liksom!? (Den här bilden tog jag nu i lördags, med ”Ring så spelar vi” i bakgrunden. Bästa!)

På veckorna kör jag periodisk fasta och hoppar därför över frukost. Min första måltid brukar vara lunch. Min man har kört 16/8 ganska länge. Dvs kroppen skall vara fastande under minst 16 timmar. För kvinnor gäller minst 14 timmar.

M har läst en hel del kring periodisk fasta och bla gör det att kroppen, under fastan, börjar reproducera och ta hand om sjuka celler.

Jag har en solskada på min läpp sedan knappt 1 år tillbaka. Det hände i början på våren, när solen var som starkast. Jag är noga med solkräm och hade smörjt in resten av kroppen minutiöst, men missat läpparna. (Nu har jag köpt ett stift på Apoteket med solfaktor 50+ som jag har på läpparna när solen skiner) Jag brände mig och det uppstod ett sår som inte ville läka. Detta hände i slutet på April och sedan gick jag hela sommaren och tänkte; ”äh, det läker snart”. Faktum var att det nästan läkte, för att sedan spricka upp igen. Detta hände gång på gång, så till slut fick jag ändan ur vagnen och gick till min husläkare i början på hösten. 

IMG_3955.JPG

Han skickade mig vidare till hudkliniken på Sofiahemmet, där man opererade bort en bit av såret och skickade på analys. Svaret blev Aktinisk Cheilit, ett tidigt förstadium till den farligare skivepitelcancer.

Man frysbehandlade sedan såret (INTE SKÖNT) och 4 veckor framåt kallade jag mig själv för ”Lepra Lena”. Jag såg verkligen inte klok ut;) Det blev liksom som ett stort varigt munsår med en härligt vätskande blåsa runt (sorry) 

Nu har det gått 5 månader sedan behandlingen och igår var jag på återbesök för att se om den hade hjälpt eller om vi behövde göra om processen. 

Allt såg bra ut. SKÖNT!!  

IMG_3957.JPG

Det jag skulle komma till, i detta inlägg som egentligen skulle handlat om scones och clotted cheese, var att när jag fick diagnosen på min läpp började jag också med periodisk fasta. Helt enkelt för att hjälpa kroppen på traven med att ta hand om de sjuka cellerna. Jag har ingen aning om ifall det hjälpt, men tänkte att det sannerligen var värt ett försök!

Jag gillar även att utmana mig själv lite. Jag ÄLSKAR verkligen frukost och har nog tänkt att jag inte skulle överleva utan den på morgonen. 

Det visade sig att det gick väldigt bra! Jag svalt inte ihjäl utan morgonmackan. Det har snarare lett till att timmarna tickat iväg vissa dagar, utan att jag hunnit reflektera över att jag inte ätit. För mig var det en seger att se att jag inte måste ruta in min dag i att äta regel bundet. Jag klarade mig ändå. 

Dock skall tilläggas att detta inte skall göras om man haft problem med ätstörningar (det säger sig självt tänker jag) eller en längre utbrändhet. Minns inte vart jag läste det sista om utbrändhet, men det kan du säkerligen googla:) 

IMG_3967.JPG

Well. Det var det där med scones och clotted cheese, som ju hänger ihop om du frågar engelsmännen. Eftersom scones, på grahamsmjöl och yoghurt, var en av de ”saker” jag bjöd på till 11-kaffet i fredags, så ville jag prova att göra min egen Clotted cheese till. Jag lyckades och det blev faktiskt ett väldigt lyckat resultat. Tilläggas bör att det är det lättaste du kan göra, bara du börjar i tid:

*häll 6 del grädde (minst 40%)  i en låg ugnsform av glas. Jag tog den klassiskt ovala, som de flesta har i sina hem.

*sätt ugnen på 80 grader

*ställ in formen och låt stå i ca 10 timmar. (RÖR EJ UNDER TIDEN. processen sköter sig själv) Då bildas ett gulaktigt ”lock” över rinnig vätska.

*ta ut ur ugnen och låt svalna

*när det hela svalnat, sätt in formen i kylen och låt stå över natten, eller minst 10 timmar. 

*plocka av det tjocka ”locket” som bildats och lägg i en bunke. Rör om till en jämn smet. Klart! (Obs! Vätskan som ligger i botten på formen häller du bort) 

Servera på scones med hallonmarmelad till! 

Och DU; VAR RÄDD OM DIG I SOLEN!

Förr var jag en riktig soldyrkare. Jag var den första som satt med nyllet mot en husväg och njöt av den första vårsolen. Efter att ha opererat bort ett Baciliom på bröstet, och nu läppen, så känns det inte värt att utsätta sig. Läste ”Goda solvanor” som satt på väggen på hudkliniken, där det bla stod:

*Undvik solen mellan kl 10-15, när den är som starkast

*Sola max 15-30 min per dag

Numera har jag insett vad mkt tid man får till annat, när man undviker solens farliga strålar. För ja! Den är starkare och farligare än någonsin. Inget nytt. Ozonskiktet och grabbarna ju....

Ciao! 

11-kaffe i kaffehuset.....

Jag hade gett mig själv en utmaning inför det nya året-att bidra till fler möten mellan människor IRL. Jag tror vi behöver det mer än någonsin!  Så i slutet på December förra året lade jag ut en öppen inbjudan på min Instagram.  Inte kunde jag ana att intresset att komma och dricka 11-kaffe hos mig, i mitt kaffehus, skulle vara så stort;) Helt fantastiskt! Jag ser det som en del i att vi människor har ett nedlagt behov av att umgås med andra. Att se varandra i ögonen. Inte bara scrolla förbi i ett aldrig sinande bildflöde. Jag blir mätt på sociala medier i perioder. Jag antar att jag inte är den enda..... Detta jagande efter ”content”, och mot tappet av följare, om man inte uppdaterar varannan sekund på Stories.  Jag vet, superviktigt om man vill tjäna pengar och kunna leva på inkomsterna från sin plattform, men själv vill jag inte dras med i det, på ett negativt sätt.  Nyligen upplevde jag en sak som hade kunnat skapat schyssta bilder och bra innehåll till både blogg och Instagram. Istället valde jag att bara uppleva det hela där och då. Inga bilder, inget filmande. Det var SÅ skönt och befriande att njuta av stunden med människorna runt mig. Det var ju så vi gjorde ”förr” liksom. Jag känner ofta tacksamhet över att mina barn fick uppleva sin barndom utan en kamera i nyllet 24/7. Idag ser jag många runt mig som inte gör någonting utan att dokumentera för omvärlden. Vilken otroligt konstig grej egentligen. Samtidigt som det ju är så roligt också. Att skapa fina, intressanta bilder och inspirerande text. Kluvet...

Jag hade gett mig själv en utmaning inför det nya året-att bidra till fler möten mellan människor IRL. Jag tror vi behöver det mer än någonsin!

Så i slutet på December förra året lade jag ut en öppen inbjudan på min Instagram. 

Inte kunde jag ana att intresset att komma och dricka 11-kaffe hos mig, i mitt kaffehus, skulle vara så stort;) Helt fantastiskt! Jag ser det som en del i att vi människor har ett nedlagt behov av att umgås med andra. Att se varandra i ögonen. Inte bara scrolla förbi i ett aldrig sinande bildflöde.

Jag blir mätt på sociala medier i perioder. Jag antar att jag inte är den enda..... Detta jagande efter ”content”, och mot tappet av följare, om man inte uppdaterar varannan sekund på Stories.  Jag vet, superviktigt om man vill tjäna pengar och kunna leva på inkomsterna från sin plattform, men själv vill jag inte dras med i det, på ett negativt sätt.  Nyligen upplevde jag en sak som hade kunnat skapat schyssta bilder och bra innehåll till både blogg och Instagram.

Istället valde jag att bara uppleva det hela där och då. Inga bilder, inget filmande. Det var SÅ skönt och befriande att njuta av stunden med människorna runt mig. Det var ju så vi gjorde ”förr” liksom. Jag känner ofta tacksamhet över att mina barn fick uppleva sin barndom utan en kamera i nyllet 24/7. Idag ser jag många runt mig som inte gör någonting utan att dokumentera för omvärlden. Vilken otroligt konstig grej egentligen. Samtidigt som det ju är så roligt också. Att skapa fina, intressanta bilder och inspirerande text. Kluvet...

Nåja. Tillbaka till kaffehuset och fika-dejten igår.  Det blev det här härliga gänget som kom tillslut. @detgulahuset @uttrycksform @karolinagermundsson @johannagilan @stilrummet och @kaksmulakarin (@sussijo från Gotland var tyvärr tvungen att hoppa av) Gå gärna in och läs deras upplevelser av dagen. Så fint och rörande.... Min enda regel till mig själv, när jag valde bland alla som återkopplat på in inbjudan och ville komma på 11-kaffe, var att det skulle vara ett gäng med nya människor, som jag inte kände sedan tidigare. Det visade sig att bara två hade träffats förut, även det mötet tack vare IG. 

Nåja. Tillbaka till kaffehuset och fika-dejten igår.

Det blev det här härliga gänget som kom tillslut. @detgulahuset @uttrycksform @karolinagermundsson @johannagilan @stilrummet och @kaksmulakarin (@sussijo från Gotland var tyvärr tvungen att hoppa av) Gå gärna in och läs deras upplevelser av dagen. Så fint och rörande....

Min enda regel till mig själv, när jag valde bland alla som återkopplat på in inbjudan och ville komma på 11-kaffe, var att det skulle vara ett gäng med nya människor, som jag inte kände sedan tidigare. Det visade sig att bara två hade träffats förut, även det mötet tack vare IG. 

IMG_3949.JPG

Det var såklart en chansning att klämma in 7 vilt främmande människor i ett ”glashus” nånstans norr om Stockholm.

Men wow. SÅ lyckat det blev!

Så fort vi satte oss runt kaffebordet så var samtalet igång. Som ett gäng systrar som träffades och vant sicksackade mellan prat om allt från pågående renoveringskaos och hur man bäst hänger upp en tavelvägg, till utbrändhet, förlossningsskador och styling av sommarstugor på västkusten.

Det blev några timmar av skratt och tårar, värme och medmänsklighet. Så många fantastiska människor det finns att upptäcka och lära känna. TACK ändå till sociala medier. Om vi vill och lägger manken till så har vi ett helt smörgåsbord av nya möten serverade i våra flöden. Vi behöver bara ta tillvara på möjligheten.   Jag har redan fått flera DM och kommentarer om följare som blivit inspirerade att hitta på ngt liknande. SÅ roligt! Kör vetja! 

Det blev några timmar av skratt och tårar, värme och medmänsklighet. Så många fantastiska människor det finns att upptäcka och lära känna.

TACK ändå till sociala medier. Om vi vill och lägger manken till så har vi ett helt smörgåsbord av nya möten serverade i våra flöden. Vi behöver bara ta tillvara på möjligheten.  

Jag har redan fått flera DM och kommentarer om följare som blivit inspirerade att hitta på ngt liknande. SÅ roligt! Kör vetja! 

IMG_3934.JPG
Jag fick förresten så mycket fina blommor och presenter. Bla det finaste fat jag sett, från Ekeby. Jag lovar att visa framöver.

Jag fick förresten så mycket fina blommor och presenter. Bla det finaste fat jag sett, från Ekeby. Jag lovar att visa framöver.

IMG_3951.JPG

När alla mina nya vänner åkt hem messade jag mamma som jag lovat. ”Jag kommer som ett skott” , sen festade vi på kakresterna och drack upp det sista kaffet.

Tacksamhet, glädje, inspiration och värme är eftersmaken från gårdagen. 

TACK Åsa, Marie, Karolina, Johanna, Marie S och Karin för en oförglömlig förmiddag!

Blåvitt porslin

 Detta inlägg innehåller reklam för egen produkt.

Blåvitt porslin var min givna favorit under många år. Då när våra köksluckor var målade i en riktigt mörk blå ton och väggarna i en mer klarblå. Det var i huset vi hyrde precis vid en strand vid Mälaren.   Som jag önskar att Instagram funnits då, så att jag hade haft lika många bilder från det hemmet som jag har av vårt nu.  Det hade varit så roligt att få visa dig den färgbomben;) Sovrummen hade alla tapeter i svampade klara färger; grönt, gult, ockra och blått. Ja hjälp......

Blåvitt porslin var min givna favorit under många år. Då när våra köksluckor var målade i en riktigt mörk blå ton och väggarna i en mer klarblå.

Det var i huset vi hyrde precis vid en strand vid Mälaren.  

Som jag önskar att Instagram funnits då, så att jag hade haft lika många bilder från det hemmet som jag har av vårt nu.  Det hade varit så roligt att få visa dig den färgbomben;) Sovrummen hade alla tapeter i svampade klara färger; grönt, gult, ockra och blått. Ja hjälp......

IMG_3901.JPG

Tillbaka till det blåvita porslinet. Jag börjar liksom gilla det igen. Det gör sig också väldigt bra till vintagebordet. Vad gör inte det liksom....? 

Jag gillar även här att mixa olika mönster och nyanser. Hellre det än en hel servis i samma. Gustavsberg, Rörstrand och Old English i en skön röra. Det bästa med att mixa är att du alltid kan göra fynd på dina loppisrundor. Ett fat här och en assiett där, som sedan ser som gjorda ut för varandra när de kommer tillsammans. Bästa ju! 

IMG_3907.JPG
IMG_3906.JPG

Få saker är så vackert att duka med, som gamla linnehanddukar. Inte minst med broderat monogram som här. Det är, tillsammans med gammalt fint porslin,något jag alltid håller ögonen efter på loppisar. Extra fint blir det såklart med oputsat (förlåt alla gamla husmödrar där ute) silver till. Den lilla söta skeden, med Liljekonvalj, är en present från barndomen. Jag och mina syskon fick alltid en samlarsked (tänk att det har existerat) av farmor när vi fyllde år. Då var det dödens tråkigt men idag är jag glad över den lilla samlingen av söta silverskedar.

Den här koppen är mitt senaste fynd. Jag köpte den för en tia och visste att jag skulle ha flera passande fat till den där hemma. Därför gjorde det inget att den stod där ensam på hyllan.

Den här koppen är mitt senaste fynd. Jag köpte den för en tia och visste att jag skulle ha flera passande fat till den där hemma. Därför gjorde det inget att den stod där ensam på hyllan.

IMG_3904.JPG

Även denna dukning får sitt pricken över i med små kaffepåsar. Enperfekt ”ta-med-sig-hem-efter-middagen-gåva”

IMG_3900.JPG

Underskatta inte det där med att duka fint och göra det lilla extra även till vardags. Jag tänker att det är lika viktigt som maten man äter. ”Vackerhet”mättar också tänker jag. Bara andra sinnen... 

Old Gustavsberg

Detta inlägg innehåller reklam för egen produkt 

IMG_3893.JPG

Det är väl ingen överraskning om jag talar om att jag älskar gammalt, udda porslin. Numera är jag extra svag för brunt, tycker att det blir så fint till vårt gamla, slitna bordsskiva. 

Här har jag inte pyntat så mkt mer än med några kvistar blåbärsris och Pelargon-skott. 

De benvita kaffekopparna med guldkant, har jag ärvt av farmors syster Astrid från Borås. Det är riktigt bladguld i dekoren, så inget man diskar i maskinen direkt. Men jag använder dem flitigt ändå. Hellre snyggt än praktiskt är som bekant min devis.

De benvita kaffekopparna med guldkant, har jag ärvt av farmors syster Astrid från Borås. Det är riktigt bladguld i dekoren, så inget man diskar i maskinen direkt. Men jag använder dem flitigt ändå. Hellre snyggt än praktiskt är som bekant min devis.

De brunmönstrade assietterna under koppen fyndade jag senast när vi var på loppisrundan med mamma, på Östgötaslätten. Serien heter FASAN och är en Old Gustavsberg. Betalade en tia styck för 15 stycken.  Den större tallriken under assietten, också den brunmönstrad, är även den en gammal Gustavsberg.

De brunmönstrade assietterna under koppen fyndade jag senast när vi var på loppisrundan med mamma, på Östgötaslätten. Serien heter FASAN och är en Old Gustavsberg. Betalade en tia styck för 15 stycken. 

Den större tallriken under assietten, också den brunmönstrad, är även den en gammal Gustavsberg.

IMG_3899.JPG

Jag är så glad för vårt köksbord. Har man en snygg bordsskiva, så behövs ingen duk tycker jag. Det blir allra finaste med det sköra porslinet direkt mot den grova känslan i träet.  Även vinglasen på fot, med slipade mönster, passar fint till bordet. Glasen köpte jag på Love & Hope Second Hand. Tänker att de kommer bli fina att servera glassen i till sommaren, eller juicen till lördagsbrunchen.

Jag gillar att duka fint även till vardags. det är ju de måltider man äter oftast. Bättre att använda det fina porslinet istället för att det skall stå i ett skåp och invänta jul och födelsedagar.

En viss skillnad i tankesättet idag mot ”förr”, när man hade ”finrummet”  dit dörren alltid var stängd. Jag minns flera klasskompisar som hade sådana rum hemma. Med glasdörr och fina möbler, där värmen oftast var avstängd. Tänk att man hade ett helt rum som man bara använda på julafton. Knäppt ju.....;)

IMG_3897.JPG

Förutom blommande blåbärsris så kan man ju såklart pynta med finaste små kaffepåsarna på bordet. Här skall varje gäst få en provpåse bönor, eller malet, med sig hem efter lunchen.

Mina vårkänslor är rosa.....

 När solen hälsar godmorgon bäddar jag med mina pastellrosa lakan och njuter av vårkänslan!

 När solen hälsar godmorgon bäddar jag med mina pastellrosa lakan och njuter av vårkänslan!

IMG_3886.JPG

Jag blir sugen på rosa och samlar ihop så mkt jag kan på temat. Koppen är en av mina favoriter. Den heter WILOW och är en OLD GUSTAVSBERG.  Tänk att det tog år innan jag upptäckte det. Haha! Sprang på 3 stycken på en loppis och gillade mönster och färg. Tänkte nog att det var ngt engelskt porslin.

Så vände jag på en kopp häromdan och insåg; ”WHAT?? Detta är ju en tidig Gustavsberg!!!” 

IMG_3885.JPG

Den drömmiga skopåsen i siden är designad av Hanna Wendelbo. Det finns tydligen en pyjamas i samma mönster. Hur fint!

IMG_3888.JPG
IMG_3889.JPG
    

Tog förresten till mig ett tips av Elsa Billgren som hon gav i podden. ”Varför inte ha en vacker karaff till vattnet vid sängkanten, istället för en sunkig plastflaska”

Sagt och gjort. Jag gick raka vägen och hittade denna raring i min favorit-second hand i Märsta. 

SÅ trevligt att hälla upp från den när man går och lägger sig. 

 

 

 

Mandelmjöls-våfflor med mango, apelsin och blåbärsgrädde

IMG_3878.JPG

Imorgon är det VÅFFELDAGEN! Yeeeey!! Så makalöst gott ju!

Eftersom jag vill tipsa om en variant bakad på mandel- och kokosmjöl, med tillbehör som man kanske inte har hemma, så kommer receptet redan idag.

IMG_3879.JPG

 Ingredienser

4 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 dl kokosgrädde
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
några nypor salt

Detta ger 6-8 stora våfflor. 

 Gör såhär

1. Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp.
2. Stek i kokosolja i våffeljärnet ca 3 min, ca 1 dl smet per våffla.

IMG_3880.JPG

Servera varma med tärnad Mango, apelsin-filéer och kokosgrädde med blåbär.

Jag köpte ekologiska frusna blåbär och mango. Och Kung Markattas kokosgrädde. 

(Läste nånstans att Garant har en variant som är lättare att vispa och få fluffig)

Smaklig spis! 

ROCKA SOCKORNA för du är helt UNIK

miss Hazel ur Mrs Mighettos nya serie MY TINY TEATHER

miss Hazel ur Mrs Mighettos nya serie MY TINY TEATHER

När han skapade alla stjärnor gav han namn åt dem med sin starka röst.

Men när du skulle födas saknade han ord.

Hans hjärta darrade, tårarna rann  

när han för dig

öppnade livets grind”  

Del ur- Ett mästerverk av Niklas Hallman 

Paper Friends ur MY TINY THEATER

Paper Friends ur MY TINY THEATER

Idag ROCKAR VI SOCKORNA och påminner oss om att varje människa är UNIK. 

Tänk när vi på riktigt börjar leva efter den devisen! Vilken annorlunda värld vi kommer se.... 

Jag skriver ”kommer se” eftersom jag vill tro att detta är något vi blir bättre och bättre på;

Att värdera ALLA människor lika

Att se våra olikheter som en tillgång

Att sätta vårt mänskliga värde utifrån vilka vi ÄR och inte utifrån vad vi GÖR

Att uppmuntra och heja på varandra

Att se på oss själva med snälla ögon

” Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.  Barn har rätt till ett eget namn och ett medborgarskap.   Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka dess föräldrar är och få deras omvårdnad.  Barn har rätt till sin identitet, sitt medborgarskap, sitt namn och sina släktförhållanden.   Barn har rätt till yttrandefrihet; att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter, med respekt för andra personers rättigheter” Ur FN:s barnkonvention   Tänk den dag då detta är en verklighet för varje barn, och vuxen.  I varje land. Oavsett hudfärg, kön, religion och kultur. Jag tänker att vi måste börja i det lilla för att skapa en mer tillåtande och mjukare värld. Varför inte ge en främling ett leende idag.   Hjälp någon att bära matkassarna till bilen.  Betala fikat för främlingen som står efter dig i kön på caféet .  Bjud hem den ensamma damen i trappuppgången på fika. Ge någon du möter i affären en komplimang. 


Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

Barn har rätt till ett eget namn och ett medborgarskap.

Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka dess föräldrar är och få deras omvårdnad.

Barn har rätt till sin identitet, sitt medborgarskap, sitt namn och sina släktförhållanden.

Barn har rätt till yttrandefrihet; att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter, med respekt för andra personers rättigheter”

Ur FN:s barnkonvention

 

Tänk den dag då detta är en verklighet för varje barn, och vuxen.

I varje land. Oavsett hudfärg, kön, religion och kultur.

Jag tänker att vi måste börja i det lilla för att skapa en mer tillåtande och mjukare värld.

Varför inte ge en främling ett leende idag. 

Hjälp någon att bära matkassarna till bilen.

Betala fikat för främlingen som står efter dig i kön på caféet . 

Bjud hem den ensamma damen i trappuppgången på fika.

Ge någon du möter i affären en komplimang. 

Och kanske framför allt Bli lite mjukare mot dig själv Släpp garden   Sänk kraven Påminn dig om att du är unik Att det är det som är din superkraft För vi måste älska oss själva först, för att kunna ge kärleken vidare och älska andra. Påminna oss om att tillsammans skapar vi en bättre värld

Och kanske framför allt

Bli lite mjukare mot dig själv

Släpp garden  

Sänk kraven

Påminn dig om att du är unik

Att det är det som är din superkraft

För vi måste älska oss själva först, för att kunna ge kärleken vidare och älska andra.

Påminna oss om att tillsammans skapar vi en bättre värld

IMG_3860.JPG

 Varje gång som någon mot mig lerKänns det som all kyla smälter ner
Är varje vänligt ord som talas på vår jord
Ett frö som gror
Jag ser det i min fantasi
Vilken värld det ska bli

Om alla kunde tala samma språk
Om alla skulle vandra samma stråk
Mot ett gemensamt mål
Vid horisontens rand
Jag ser ett land
Där varje man och kvinna är fri
Vilken värld det ska bli

En värld där alla människor varje dag
Omsluts av en vänlig famn
Där människor på hopplöshetens hav
Kan finna en tryggad hamn

Jag har ett hopp som bor djupt inom mig
Att en dag har allting ändrat sig
Allt hat och våld som fanns
Av kärlek övervanns
Nå'n gång, nå'nstans
En värld där allt är harmoni
Vilken värld det ska bli

Jag både tror och vetAtt detta hopp ska bli en verklighet
Jag både tror och vet
Att detta hopp ska bli en verklighet
Som du och jag får leva i
Vilken värld det ska bli

En värld där allt är harmoni
Vilken värld det ska bli

Sångtext av Per-Erik Hallin

Fotoutmaning Mars 2019-Gult

IMG_2855.JPG

Just nu pågår Hanna Wendelbos fotoutmaning för fullt på Instagram. Om jag inte fattat helt fel så är det 5:e året i rad som hon kör, helt otroligt vad tiden går.... 

Jag tkr att det är ett roligt sätt att sprida inspiration och se hur olika man tolkar ett ord. Extra bra i denna månad då man sannerligen behöver lite ny pepp och bild-idéer. 

IMG_2856.JPG

Idag är ordet GULT. En färg som jag egentligen gillar, men har väldigt lite av omkring mig. Jag tror jag äger ett gult plagg, en stickad tröja från Acne. Supersnygg och härlig, måste ta på mig den idag tror jag bestämt. Kanske att den dyker upp i mina Stories under dagen....

IMG_2857.JPG

Renfanans gula färg tkr jag är så vacker i sin nyans. Lite åt det senapsgula hållet. Jag gillar det mer än tex citrongult. 

Förr ansågs Renfanan hjälpa mot en hel rad saker; nerv- och magstärkande, lösande, svettdrivande och maskdödande medel.  Man gned den även mot kött för att hindra att köttet ruttnade.

Det är därför den är så spridd i vårt avlånga land, kring gamla gårdar och utmed landsvägar.

Idag är det många som odlar Renfana i sina trädgårdar. Bäst trivs den där det är torrt, i stenrösen och bland buskar.

Mina bilder till dagens #gult i #fotoutmaningmars2019 (gå gärna in under den taggen på IG och kolla in alla fina bilder) har jag återanvänt från förra sommaren.

Här kan du läsa det inlägget. Måtte det bli en svalare sommar i år.... 

Antikt och fluordikter i Vadstena

IMG_3405.JPG

Glasverandor ändå. 

Den här såg vi när vi svängde in i Vadstena häromveckan. SÅ fin! 

Någon gång i livet skall jag ha en jag med. Faktum är att vi pratat om att bygga en, när vi ändå måste lägga om taket och byta fönster i hallen. Vilket decennium som helst... 

IMG_3403.JPG

Det var på mammas födelsedag, för ett par veckor sedan, som mina tre systrar och jag tog med henne på en liten utflykt.  En loppisrunda mellan Fornåsa och Vadstena, som du kan läsa mer om här.

Jag är så tacksam för min mamma, min bror och mina systrar. Att ha fyra syskon som man tycker om att träffa. Alla är sams och måna om varandra, vilket verkligen inte är en självklarhet i alla familjer. Jag har flera i min närhet som inte har ngn kontakt alls med sin närmsta familj. Så ledsamt och tomt det skulle kännas.  Jag är så glad för mitt gäng! Kanske är det åldern som gör att man uppskattar det mer och mer?

Jag är så tacksam för min mamma, min bror och mina systrar. Att ha fyra syskon som man tycker om att träffa. Alla är sams och måna om varandra, vilket verkligen inte är en självklarhet i alla familjer. Jag har flera i min närhet som inte har ngn kontakt alls med sin närmsta familj. Så ledsamt och tomt det skulle kännas.

Jag är så glad för mitt gäng!

Kanske är det åldern som gör att man uppskattar det mer och mer?

IMG_2189.JPG

Ett av målen på vår lilla runda var ”Vadstena Antik” Tyvärr var det stängt. Men jag har varit där så många gånger så jag kan visa upp bilder därifrån iallafall:)

I ladan hittar man handplockade, riktigt gamla prylar och möbler. Detta är ingen loppis där 90 % är ”skräp”, här vill man helst köpa ALLT!

I ladan hittar man handplockade, riktigt gamla prylar och möbler. Detta är ingen loppis där 90 % är ”skräp”, här vill man helst köpa ALLT!

Den här bilden tog jag under ett besök här för ett par år sedan. Det finns en sak som jag fortfarande ångrar att jag inte köpte. Vilken?  Det ljusblå fatet närmast i bild. Format som löv eller snäckskal. Så fint! Undrar just vem som knep det... 

Den här bilden tog jag under ett besök här för ett par år sedan. Det finns en sak som jag fortfarande ångrar att jag inte köpte. Vilken? 

Det ljusblå fatet närmast i bild. Format som löv eller snäckskal. Så fint! Undrar just vem som knep det... 

På den här bilden köpte jag det stora gröna Gefle-fatet med assietter till. Det ångrar jag INTE. Det har jag verkligen använt jättemycket. Har även köpt till fler assietter på bla Ala Carte Antikt i Stockholm.

På den här bilden köpte jag det stora gröna Gefle-fatet med assietter till. Det ångrar jag INTE. Det har jag verkligen använt jättemycket. Har även köpt till fler assietter på bla Ala Carte Antikt i Stockholm.

IMG_2181.JPG

Inne i Vadstena hade vi en lite lustig upplevelse. Mamma mfl är på bilden precis på väg in på en liten loppis som ägdes av en härlig, glädjespridare liten dam. Väldigt skön kvinna, klädd i 2-delad dräkt hon köpt second hand och med det tunna håret på svaj runt huvudet.

IMG_2096.JPG

Hon drog oss rakt in i sitt innersta rum där hon hade sin ”finaste samling” av huvuden, armar och ben.  

”Folk åker hit från hela landet för att hitta en arm till sin trasiga docka. Men man får passa sig för passienterna från psykvården. De dras hit de med.....” 

IMG_2097.JPG

Efter uppvisning av sin kroppsdels-samling frågade hon om hon fick läsa upp en dikt. Hon berättade ivrigt att hon varit ”fluortant” på skolor under många år. ”När jag slutade hade eleverna skrivit dikter till mig som avsked”.

Utan att vänta på svar fiskade hon upp en plastpärm och började läsa en av dikterna med stor inlevelse. 

Man måste ju älska fria människor som den här sköna damen. Som liksom tar vara på stunden och läser en flour-dikt för människor hon möter. 

Låt oss smittas av henne och sprida lite spontan glädje denna tisdag i Mars! 

Fix i kaffehuset...

IMG_2695.JPG

Har jag sagt att jag älskar när saker matchar? Jag mår liksom lite extra bra när jag får plocka fram färg-passande rekvisita till kaffekoppen. Den här mörkblå i keramik har jag fått av Marie på Axkonst Keramik. SÅ fin tkr jag!

Just nu håller jag dessutom på att leta den rätta rosa nyansen till luckorna på ett kök. Vart det sitter skall jag snart berätta.... 

Samtidigt samlar jag ihop prylar till kaffehuset. Jag har bla köpt gamla kroklister på Överjärva Byggnadsvård och satt svärfar på att svetsa konsoler till en hylla. Letar en lång madrass/dyna till den platsbyggda bänken, där jag tänker att de enorma kuddarna på bilden skall få bli ryggstöd.  Innerkuddarna köpte jag på Love & Hope Second hand här i Märsta. Sånt flyt att de hade fått in en jätteleverans från ett hotell precis....

Samtidigt samlar jag ihop prylar till kaffehuset. Jag har bla köpt gamla kroklister på Överjärva Byggnadsvård och satt svärfar på att svetsa konsoler till en hylla.

Letar en lång madrass/dyna till den platsbyggda bänken, där jag tänker att de enorma kuddarna på bilden skall få bli ryggstöd.  Innerkuddarna köpte jag på Love & Hope Second hand här i Märsta. Sånt flyt att de hade fått in en jätteleverans från ett hotell precis....

IMG_2699.JPG

 Jag fick ett sms när Noah & Nelly var på resa förra månaden ”vill du ha gamla kaffesäckar? Man får ta gratis på cafét där vi sitter”

Såklart jag ville! Gullungar som tänker på sin mamma och vet vad hon gillar...

Nu ropar visst maken att det är dax för middag. Jag önskar dig en fin fredagkväll och trevlig helg! 

”My tiny theater”hos Mrs Mighetto

”The old, forgotten house had been empty for over hundred years when the theater family firts found it. It was their last hope. The theater group has no doubt at all-this was their new home, their stage and their venue to perform scripts baser on their own gifts...”

”The old, forgotten house had been empty for over hundred years when the theater family firts found it. It was their last hope. The theater group has no doubt at all-this was their new home, their stage and their venue to perform scripts baser on their own gifts...”

Så börjar Annas höguppläsning kring frukostbordet hemma hos familjen Mighetto igår.  Det är ju nästan så en blir lite tårögd när Malin & Anna beskriver personligheterna och världen de nya karaktärerna hos Mrs Mighetto lever i. Allt är så detaljerat och fint utformat så man förlorar sig helt i ”My tiny theater”. Precis som i de föregående världarna.

Så börjar Annas höguppläsning kring frukostbordet hemma hos familjen Mighetto igår. 

Det är ju nästan så en blir lite tårögd när Malin & Anna beskriver personligheterna och världen de nya karaktärerna hos Mrs Mighetto lever i. Allt är så detaljerat och fint utformat så man förlorar sig helt i ”My tiny theater”. Precis som i de föregående världarna.

IMG_3622.JPG
IMG_3641.JPG
IMG_3643.JPG
Hela den nya kollektionen har release idag men vi var ett litet gäng som alltså fick oss en liten tjuvkik redan igår. Magiskt att få gå runt nere i Malin & Annas kontor och arbetsrum och få se processen kring ”det nya lilla teater-sällskapet” 

Hela den nya kollektionen har release idag men vi var ett litet gäng som alltså fick oss en liten tjuvkik redan igår.

Magiskt att få gå runt nere i Malin & Annas kontor och arbetsrum och få se processen kring ”det nya lilla teater-sällskapet” 

IMG_3645.JPG
IMG_3628.JPG
En av huvudkaraktärerna i ”My tiny theater” är miss Edda. Vilken helt ljuvlig liten varelse. Jag ser verkligen fram emot att få lära känna henne lite mer.  Det är inte utan att jag önskar att mina egna barn Ellen, Noah och Nelly var lite yngre. Så att vi kunde förlorat oss i denna ljuvliga låtsasvärld tillsammans.   Nu kom jag hem med en proppfull kasse med posters och brevpapper som jag vet att ”Ellen 7 år” hade skuttat högt av.   Det skall bli roligt när lille A är så stor att han kan börja  intressera sig för Mrs Mighetto-världen och lära känna miss Della, miss Olivia, Mr Elliott och alla de andra.

En av huvudkaraktärerna i ”My tiny theater” är miss Edda. Vilken helt ljuvlig liten varelse. Jag ser verkligen fram emot att få lära känna henne lite mer. 

Det är inte utan att jag önskar att mina egna barn Ellen, Noah och Nelly var lite yngre. Så att vi kunde förlorat oss i denna ljuvliga låtsasvärld tillsammans.  

Nu kom jag hem med en proppfull kasse med posters och brevpapper som jag vet att ”Ellen 7 år” hade skuttat högt av.  

Det skall bli roligt när lille A är så stor att han kan börja  intressera sig för Mrs Mighetto-världen och lära känna miss Della, miss Olivia, Mr Elliott och alla de andra.

IMG_3618.JPG

Själv är jag så hjärtans glad att jag fått lära känna de här två, för tillfället kattunge-mammorna.

IMG_3619.JPG

TACK Malin och Anna för att ni är sådana underbara människor. Öppna, glada och framför allt så bjussiga och varma. Man känner sig alltid så inkluderad och välkommen när man är runt er! 

IMG_3623.JPG
IMG_3638.JPG

Man kan dock inte sticka under stol med att Lasse, Hasse och Betty snodde en hel del av uppmärksamheten igår.

Dessa tre små ljuvliga varelser skall flytta till sina nya hem på fredag. Men det var de lyckligt ovetande om. De struttade frimodigt runt på frukostbordet och hälsade på alla gäster.

IMG_3624.JPG
IMG_3632.JPG
IMG_3620.JPG

Frukostbordet ja! Lika sagolik som högläsningen av ”My tiny theater”. SÅ makalöst vackert och gott!

IMG_3621.JPG

Annas man Micke hade fixat lyxiga rawfood-bollar till kaffet....

IMG_3625.JPG

....och dukningen med vårlökar och små porslinsfigurer var så väldigt vacker. Jag menar, när the aftermath ser ut som bilden nedan...

IMG_3631.JPG
Efter den magiska frukosten gick vi upp till barnrummen på övervåningen.

Efter den magiska frukosten gick vi upp till barnrummen på övervåningen.

IMG_3635.JPG
Kolla in tapeten från Mrs Mighetto. SÅ fiiiiin!! Jag hoppas verkligen att de ger sig in i textilbranschen framöver. Det är ju liksom bara lakan och gardiner, med alla underbara karaktärer, som fattas. Eller hur!? 

Kolla in tapeten från Mrs Mighetto. SÅ fiiiiin!! Jag hoppas verkligen att de ger sig in i textilbranschen framöver. Det är ju liksom bara lakan och gardiner, med alla underbara karaktärer, som fattas. Eller hur!? 

IMG_3626.JPG

”Asså hallå. Jag smet upp hit för att få vara ifred från allt kackel.....”

IMG_3636.JPG
Ridån för My tiny theater gick upp i vardagsrummet hos Malin Mighetto. Här favoriten Malin Lindner in action.

Ridån för My tiny theater gick upp i vardagsrummet hos Malin Mighetto. Här favoriten Malin Lindner in action.

IMG_3629.JPG

Hela Mighetto-hemmet var ju en klass för sig om en säger så. Så smakfullt färgsatt och fullt av charmiga gamla möbler.....

IMG_3639.JPG

.....och små vackra stilleben.

IMG_3642.JPG

Hatten av, och en högjudd salut, för Mrs Mighetto och nya kollektionen!

Och för en morgon jag kommer att bära med mig länge!

IMG_3644.JPG

SYSTRARNA FRÅN ALBOGA

Detta inlägg innehåller reklam för egen produkt. 

IMG_3538.JPG

Förra veckan tog jag mig en tur i mina gamla barndomstrakter kring Ulricehamn. Genom Timmele, där jag gick i första klass med en fröken som hette Evy, på slingriga vägar rakt ut på landet.

Jag hann tänka några gånger att ”jag måste kört för långt”, men GPS:en leddde mig dit jag skulle- till Alboga. 

Mitt mål var nämligen två drivna systrar, Mikaela (tv) och Martina (th) Andersson. Den ena driver Alboga Choklad och den andra Alboga Plantskola, som just håller på att byta namn till Blommor och Jord. 

IMG_3540.JPG

Vi träffades första gången på en ”blogg-middag” i Herrmans Lada, hos Ann Stenström. Sen har vi följt varandra på Instagram och haft lite kontakt genom likes och kommentarer;)

IMG_3539.JPG

Martina är den som driver Alboga Choklad och tillverkar alla goda bakverk och finchoklad för hand.

 ”Vi tillverkar allt för hand med mycket kärlek. Det gör att det blir stor variation på sortimentet då vi älskar att experimentera fram nya smaker och kombinationer. Allt tillverkas av Närproducerade och Kretsloppsorienterade råvaror, så långt det går, då vi vill värna om Djuren och Naturen”

Av Martina kan man beställa bröllopstårtor, smörgåstårtor och alla möjliga andra bakverk. Och så kan man prenumerera (!!) på hennes handgjord praliner. SÅ härligt ju!

IMG_3546.JPG

Den lilla butiken med godsaker ligger precis bredvid syrrans växthus. Bästa utflykten i sommar ju! Blommor och choklad på samma ställe......

Martina berättar att hon för tillfället hyr in sig i ett kök för tillverkningen av sina praliner och bakverk. Dock har hon precis fått bygglov för att bygga sitt eget proffskök. Älsk på människor som förverkligar sina drömmar och vågar ta stora kliv för att det skall bli möjligt. Heja dig Martina! 

IMG_3573.JPG

I växthuset är det Mikaela som huserar. Hon är florist och gör både bröllops- och sorgbandets på beställning. Sommartid odlar de egna blommor och säljer även krukor, vaser och andra inredningsprylar. Supermysigt att strosa runt bland allt fint. Det är tydligen Mikaela som har inredningsögat får jag veta.  ”Om det är något som skall stylas eller göras fint då är det syrran som fixar” intygar Martina.

IMG_3544.JPG
IMG_3543.JPG
IMG_3541.JPG

Numera kan man även köpa FRU VINTAGE 11-KAFFE hos ”Albogasystrarna”. SÅ roligt!! Perfekta gå-bort-presenten ju; finkaffe och choklad eller blommor. Lyckans ostar som bor i krokarna!

IMG_3548.JPG

TACK för att jag fick hälsa på hos er Martina & Mikaela! Hoppas att vi ses snart igen!

Utflyktstips på Östgötaslätten!

IMG_3553.JPG

En solig förmiddag i Februari, sladdade vi in på Bostället Vedungsbageri utanför Linköping. Mamma, två av mina systrar och jag.

Bara 10 min bilväg från min syrras AirBnB i Fornåsa. Perfekt för en utflykt med övernattning i vår, om du inte råkar bo i trakterna..... 

IMG_3408.JPG

Alltså. Vilket mysigt ställe!  

Jag önskar så att vi får ”lukt-mobiler” framöver, så att man kan förmedla även dofter! Innan vi ens hunnit öppn dörren slog en helt makalöst underbar doft av nybakt Kanelbulle emot oss.

Himmelskt.

Extra härligt var det förstås att mötas av ett utav min svågers härliga konstverk i entrén! Det var ju såklart delvis därför vi var där.  Kika gärna in hos Håkan på Instagram @artfashionman

IMG_3554.JPG
IMG_3555.JPG

På Bostället bakas allt på plats, i en gigantisk vedugn bakom kassan. Mysigt att stå och titta på när plåtar med nybakat lyftes ut, för att inte tala om DOFTEN!!!!!

IMG_3406.JPG

Inredningen är en charmig mix av udda stolar och bord gjorda av gamla symaskinsunderreden. 

Längst upp i bild ser man ytterligare några verk av släktens konstnär Lars-Håkan Broman. Jag gillar den blå till vänster! 

IMG_3560.JPG
IMG_3407.JPG

Perfekt krock mellan hundraåriga timmerväggar och klarröda pinnstolar.

IMG_3557.JPG
IMG_3556.JPG
IMG_3558.JPG

Sicken tur att alla bullar som låg framme tog slut, så att jag fick vänta på en som kom direkt från vedugnsbageriet. Varm och alldeles alldeles underbar.

Tur också att man kan ta en paus från ”socker-och glutenfastan” emellanåt.....

Emma Zorn, Jussi Björling och Fru Vintage på Hotel Eggers

Detta inlägg är ett samarbete med Hotel Eggers. 

IMG_2417.JPG

Året är 1886 och Emma Zorn har precis slängt av sig morgonrocken och krupit tillbaka till sängvärmen.  

Hennes make Anders har tydligen ett väldigt viktigt möte med Carl Larsson, Bruno Liljefors och grabbarna den här morgonen. 

Anders har varit på krigsstigen de senaste dagarna.  Upprörd och irriterade över den ”konservativa konstakademin i Stockholm”.

Idag skall han, tillsammans med nämnda herrar, och flera kända konstnärer, skriva historia genom att starta Konstnärsförbundet. 

Det hela går av stapeln i rum 34. (Idag nr 134) 

IMG_2228.JPG

Några år tidigare hade Jernvägshotellet tagits över av en Lindblad och döpts om till Hotell Christiania. 

På en bild från 1882 syns den berömda verandan som var den första i sitt slag. Den blev en samlingsplats för dåtidens kända skådespelare.

Idag heter hotellet HOTEL EGGERS  och lite mer om dess spännande historia, och mina besök här, kan du läsa i mina tidigare inlägg. Här och här

IMG_2404.JPG
IMG_3485.JPG

Med sin närhet till vattnet var kvarteren, kring hotellet på Drottningtorget, den sista anhalten för svenskar som skulle emigrera till Amerika. 

Det har hänt att deras ättlingar, som många år senare besökt Sverige, berättat att släktingarna bodde på Hotel Eggers de sista nätter innan båten avgick.

Jag försöker tänka mig in i deras situation. Hur var stämningen på Eggers då? Var människor glada och uppsluppna? Nervösa och ledsna? Sov de något överhuvudtaget.... 

IMG_3484.JPG

Nu är det Mars 2019.

Vilken ynnest att få leva i Sverige i en tid som denna. Att slippa fly sitt land, tvärs över haven, pga av svält och elände. 

Under vår vistelse på Hotel Eggers denna gång har vi bott i fantastiska ”Jussi Björling rummet”. Nr 136 på första våningen. 

Jag dukade upp ett litet 11-kaffe till hovsångaren och hans hustru Anna-Lisa.

IMG_2415.JPG

Herr Björling ville ha samma utsikt och bo på samma rum vid varje besök.

Jag håller med honom. Rum 136 har även blivit ett av mina favoriter.

Med sina tunga sammetsgardiner, äkta mattor och mörkröda lilla soffgrupp känns det som att komma hem till någons överklassvåning. På ett lyxigt och hemtrevligt sätt.

IMG_2418.JPG

Jag föreställer mig att även Emma Zorn, och andra celebriteter och kungligheter som bodde på Hotel Eggers när det begav sig, hade gillat att ta sitt morgonkaffe i en rund säng. 

Det gjorde iallafall jag!

TACK Hotel Eggers med personal för varmt mottagande och ännu en fantastisk och härlig vistelse hos er! 

Pilgården AirBnB

IMG_3347.JPG

Här, i Hycklinge utanför Fornåsa (om man nu kan säga att något ligger utanför lilla Fornås;)  svängde vi upp lagom till lunch idag. Syrran serverade sin goda Linsgryta med nybakt Kikärtsbröd. Oj vad gott! Lovar att lägga upp receptet.

IMG_3337.JPG
IMG_3346.JPG

Målet för dagens utflykt var nämligen min syster och svågers fina gård, där de bla driver sitt AirBnB Pilgården.

Alla mina tre systrar och jag sammanstrålar här tillsammasn med mamma, ett par dagar, för att fira hennes födelsedag imorgon. Bara brorsan, som bor långt borta i Sydney, saknas. 

Vi tänker liksom att man får passa på att fira så länge man har varandra. 

IMG_3334.JPG

Jag gillar köket på Pilgården. Det mesta är byggt av återanvänt virke, bla delar av en gammal vävstol. Han är fiffig svåger Håkan. Visst är det snyggt med murstocken som han knackat fram, i kontrast till de grova plankorna.

IMG_3338.JPG
IMG_3336.JPG

Vardagsrummet går i grått och puderrosa. SÅ fint!

Platsbyggda bokhyllor tror jag att vi kommer se mycket av framöver.  ”Fram med alla böcker som ligger travade i förrådet och skapa ditt eget bibliotek” Att ha tid att läsa böcker är den trendigaste lyxen. Det och att återskapa det hemtrevliga barndomshemmet. Bort med det ljusa avskalade och in med hygge.

IMG_3332.JPG

Mamma och lillasyster Linda i rum nr 3. Yngsta syster Emelie och jag i kvartar i 4:an. 

IMG_3342.JPG
IMG_3331.JPG

Storasyster Camilla-Maria har sannerligen fått hela familjens odlar-gen. Inte mycket blev kvar till oss andra om en säger så. 

Jag brukar titta på Mandelmans trädgårdar och gillar, som de flesta svenskar hela, att följa llivet som Gustav och Marie lever på Österlen.

För syrran är det en smått andlig upplevelse. ”Jag får nästan tårar i ögonen av lycka”. Camilla-Maria har gått en trädgårdskurs förra våren och jobbar på att bli självförsörjande på grönsaker, och även sälja på sikt.

Håll utkik efter Pilgårdens Gårdsbutik framöver. Och Pilgårdens café. Och Pilgårdens.....

Östgötaslätten blivande Mandelmans helt enkelt. 

IMG_3339.JPG
IMG_3345.JPG

Näpp gott folk. Dags att krypa till kojs på 4:an. Skall vi hinna väcka mamsen med frukostbricka imorgon, innan hon själv kliver upp och sätter på kaffet, så är det inte många sovtimmar kvar är jag rädd.....

Villa la Madonna, Mandelmans och en lat lördag......

IMG_3264.JPG

Häromdagen var jag in en sväng och hälsade på Christina på A la Carte Antikt. Hennes butik ligger på Riddargatan och är vanligtvis fylld med massa vintage-godis.

IMG_3231.JPG

Den här dagen däremot så var butiken full med banankartonger och påsar från hennes monter på Antikmässan. Genomförkyld och ont i ryggen så hade hon inte hunnit packa upp, så jag var snäll och plåtade hennes fina köpmandisk med godbitar istället. Gillar den gröna plåtburken med blomman, högst upp.......

IMG_3278.JPG

Idag däremot har jag legat här i min säng, heeela dan. Tittat på 2 avsnitt av Mandelmans, Renees brygga, läst och sovit en skvätt. Bara lämnat värmen under täcket för att fylla på kaffemuggen;) SÅ skönt!

Make och dotter är i London så jag njuter av ensamheten. Käkat mackor till både lunch och middag. Passar på när min privata kock är bortrest......:) Han gillar inte att man inte äter riktig mat. Tillagat skall det vara.

IMG_3284.JPG

Så har jag passat på att beställa vårens vistelse på Villa La Madonna! Yeeeeey!! Lääääängtar!!

Vi har tänkt bila ned och på så sätt få se en massa på vägen. Får se vad vi hittar för mysiga ställen att ta in på. Bilen måste ju laddas ut med vägen, så på så sätt tvingas man ju till pause.

Tips mottages. 

IMG_3289.JPG

Vi har önskat att få bo i detta rum på VLM, som blivit vår favorit. Samtidigt berättade Annika att de byggt 2 nya rum, så kanske att vi skulle prova dem.....

Framför allt ser vi fram emot deras fantastiska mat! (Helt osponsrat)