Rachel 16 år.

IMG_7794.JPG

Jag möter henne på Deborah House. Hon är 16 år och vi kan kalla henne Rachel.

Hon utmärker sig bland de andra flickorna. Lite tillbakadragen men ändå väldigt öppen.Hon ser mig i ögonen och väjer inte med blicken, när vi hälsar på varandra. Ler mjukt.

IMG_7790.JPG

Rachel är föräldralös och som liten blev hon skickad till sin storasyster i Addis Abeba, för att gå i skolan.

Där börjar en mardröm som pågår under många år. Hennes syster är helt ovetande. Rachel blir sexuellt utnyttjad av sin systers man, varje dag under flera års tid. Han misshandlar henne svårt och när hon tillslut lyckas fly är hennes underliv helt förstört.

IMG_8105.JPG

Rachel flyr till en annan stad och får jobb på en restaurang. Hon är totalt nedbruten både psykiskt och fysiskt.

Hon är ett lätt byte för männen och snart är hon djupt inne i prostitution.

IMG_7791.JPG

Idag är Rachel en av de 13 flickor som går rehabiliteringsprogrammet på Deborah House. Här är hon trygg. Hon och hennes 12 ”medsystrar” har vuxna omkring sig dygnet runt och hon får proffesionellt hjälp med att bearbeta de trauman hon upplevt.

Hon får även medicinsk hjälp och man har opererat hennes underliv.

Vill du också vara med och stödja det arbete som räddat Rachel? För 100 kr/månaden kan du bli månadsgivare hos Läkarmissionen. En liten summa för oss, som gör enorm skillnad på plats! 

Bästa presentboxen som premie hos Läkarmissionen!

IMG_4940.JPG

Jag är så väldigt glad och stolt över den premie man får, när man blir månadsgivare hos Läkarmissionen just nu. Ett paket Fru Vintage 11-kaffe, tillsammans med kaffekoppen Laleh från keramikern Paula Lundberg. Paula har skänkt ett gäng av dessa fina koppar till förmån för LM:s arbete! Sicken tjej alltså!

IMG_4515.JPG

Paula driver bla sommarbutiken Kapellbacken strax utanför Uppsala. Där kan man fika och köpa hennes drömmiga keramik.

IMG_4479.JPG

Till första advent har hon special-öppet så passa på att kvista dit vetja! När du blivit månadsgivare och fått en Laleh-kopp som premie så kan du åka till Kapellbacken och köpa fler koppar. Perfekt ju!

Du hittar henne på Instagram på @paulalundberg

IMG_8168.JPG

Förresten. Det är konstigt att vara hemma i vardagen igen. Min tankar och mitt hjärta är kvar i Addis hos risbärarflickorna.  

IMG_8232.JPG
     

Bilden är lånad av Krickelin

Försöker skingra tankarna på annat.  

Fastnar bla inne hos Krickelin. Hennes blogg är alltid full av inspiration om högt och lågt. Idag kan man läsa en helt fantastisk intervju med My Feldt. Måste köpa hennes bok ”Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga”. Eller förresten, jag fyller ju år på torsdag. Måste önska mig!

När jag skriver det här kan jag låta tårarna, som bränt under ögonlocken vid flera tillfällen under denna omtumlande resa, rinna fritt.

IMG_8106.JPG

Jag gråter över Maselech som jag vet är på väg upp i bergen just nu, samtidigt som jag är tillbaka i värmen och tryggheten i mitt eget kök.

IMG_8105.JPG

Berättelserna om övergrepp och misshandel maler i huvudet.  

Den här resan till Etiopien har minst sagt varit omtumlande. Det är svårt att ta in att efter en flygresa, bara 7timmar bort, lever människor i en obeskrivlig misär.

IMG_8113.JPG

Jag låter tårarna rinna ner i håret på mitt barnbarn, som äter sin frukostmackan i mitt knä. Jag tänker på de små knyten av barn som vi körde förbi, sovandes på refuger mitt i trafiken i Addis.

IMG_8104.JPG

Jag återupplever ögonblicket, på centret för dem som lever på gatan, när jag möter blicken på de två pojkar som är där för allra första gången. Smutsiga och trasiga sitter de nära varandra, och äter risblandningen de bjuds på från samma tallrik.

De tittar storögt när Mengu, en av personalen, berättar för dem att det finns ett annat liv.  Att de kan få hjälp att komma ifrån gatan. Han översätter och förklarar för oss att de pratar om framtiden, om vad som kan hända dem om de fortsätter leva som de gör nu.

IMG_8084.JPG

Jag slås av värmen och omsorgen när Mengu pratar med pojkarna. Vi har sett på nära håll de här dagarna att hans, och övriga personalens, hjärta för dessa trasiga barn är genuin och äkta. Kanske för att flera av dem själva blivit räddade från prostitution och ett liv på gatan.

De tror verkligen på att varje individ kan få ett helt nytt. Att det inte är kört för någon.

Tårarna börjar rinna på en av dem, han har en skjorta som varit röd en gång, när Mengu förklarar att de är viktiga och värdefulla. Att de är värda ett annat liv.

IMG_8134.JPG

Det är inte omöjligt. Det GÅR att göra något åt det fruktansvärda och ogreppbara.

Den här resan har även stärkt den vetskap jag egentligen redan hade, innan jag åkte;

pengarna från Läkarmissionen når fram och gör enorm nytta.

IMG_8086.JPG

Du och jag kan inte vara på plats och jobba för en förändring, som personalen på Bright Star gör, men VI kan ge dem de ekonomiska förutsättningarna för att deras arbete kan fortsätta. Hjälpa dem att rädda fler.

Vill du vara med?

Det bästa du kan göra isåfall är att bli månadsgivare. Det hjälper Läkarmissionen att få en kontinuitet i sitt stöd till alla dessa livsförvandlande projekt.

IMG_8079.JPG

För visst är väl flickor som Maselech värda en hundralapp i månaden?

När du blir månadsgivare är du även med och ger föräldralösa barn i Syd Afrika ett hem, fattiga kvinnor i Burundi möjlighet till självförsörjning och stöd till Nobelpristagare Dr Dennis Mukwege i hans viktiga arbete för kvinnor och barn på Panzisjukhuset.

Hur bra!!? 

Dessutom startar Läkarmissionen och jag just en kampanj där du, som registrerar dig för att bli månadsgivare, får Fru Vintage 11-kaffe och en annan jättefin premie! Kolla in här!

TACK för att du vill vara med!

Alla bilder är tagna av Noah Agemo 

Risbärarflickorna.

IMG_8023.JPG

Det är svårt att blogga om fredagsbuketter, färgkoder eller nya veganrecept, när man sett en 9-årig slav i ögonen.

Det kommer med ett ansvar att åtminstone dela hennes berättelse. 

IMG_8014.JPG
IMG_8017.JPG

Idag har vi plockat kvistar och ris tillsammans, hon och jag, högt upp i Entotobergen. 

Jag måste gå iväg och svälja gråten flera gånger. Tårarna bränner i ögonen. Jag tänker på de 9-åringar som jag känner hemma i Sverige. Hur ofattbart orättvis världen är.

IMG_8016.JPG

En vanlig dag går Maselech och alla de andra risbärarflickorna hela den branta vägen upp i bergen. Vissa dagar 2 mil enkel väg.  I tunna, platta ”finskor” i skinnimitation eller plast.

Flickorna börjar sin vandring tidigt på morgonen, ofta redan vid 06-tiden.

När Maselech och de andra flickorna samlat tillräckligt med ris, löv och pinnar, lyfter de upp dessa enorma bördor på sina små ryggar. Dax att gå hela den långa vägen tillbaka.

IMG_8026.JPG

Jag provar själv att bära en risbörda. Jag ramlar flera gånger av tyngden. Jag behöver hjälp av två vuxna för att orka resa mig upp. 

Jag lyckas ta några vinglande steg framåt.

Risbärarflickorna bär samma tyngd upp till 2 mil. varje dag. 

IMG_8015.JPG

De fattiga familjerna på landsbygden luras att skicka iväg sina flickor till Addis Abeba, i tron att de skall få utbildning och jobb så att de kan skicka hem pengar familjen.

IMG_8001.JPG

Istället tvingas de att arbeta 7 dagar i veckan, under slavliknande förhållanden, helt utan lön eller ledighet. 

Vi får veta att när Maselech kommer tillbaka från bergen med sin risbörda, väntar hushållsarbete som ofta varar fram till midnatt. Hon städar, tvättar kläder , hämtar vatten och tar hand om familjens yngsta barn.

Dessa flickor lever i familjerna, till de män som lurat dem till Addis, under slavliknande förhållanden. Deras egna familjer har ingen aning om vad som händer med deras barn.

FullSizeRender.jpg

Men det finns hopp!

Genom Läkarmissionen får Maselech idag möjlighet att gå i skolan. Från lunch och framåt bli hon fri från sitt arbete några timmar och får gå till Entoto Freedom School.

IMG_8025.JPG

Här får hon, förutom undervisningen, ett mål mat och sjukvård. Men kanske framför allt- få träffa vuxna som möter henne med respekt!

Här kan du gå in och läsa mer och bidra till skolan, för fattiga barn, som Malesech går till. Varje krona är värdefull, eftersom föräldrarna inte själva har råd att betala för skolgången. Entoto Freedom School är dessa barns enda chans till utbildning och ett förändrat liv.

IMG_8024.JPG
  

Malesech berättar att hon vill bli lärare när hon blir stor. Och att hon längtar efter att få träffa sin familj igen. 

Genom att bli månadsgivare hos Läkarmissionen är du med och säkerställer att fler barn får hjälp till ett bättre liv. En hundralapp i månaden innebär för oss en dags skippad utelunch. För Maselech och många andra är det skillnaden mellan liv och död. 

Alla bilder är tagna av Noah Agemo

Från ett destruktivt liv på gatan, till räddningen hos Deborah House.

IMG_2100.JPG

Det är svårt att föreställa sig vad man kommer uppleva i mötet med 13 unga tjejer, som levt en stor del av sitt liv som prostituerade på Addis Abebas gator.

Vi var nog alla lite nervösa och spända. 

IMG_7804.JPG

När vi klev innanför de höga ”murarna” av plåt (som finns där för att skydda flickorna) var den oron som bortblåst. Deborah House är en fridfull plats av lugn och ro. Du känner det direkt och det bekräftas i mötet med tjejerna. Även om de är lite blyga i början så fnissar de med varandra som vilka jämnåriga som helst.

IMG_2086.JPG

Deras väg hit är dock traumatisk och smärtsam. De har alla levt ett hårt och tufft liv där de tvingats att sälja sina kroppar till många män per dag.

Till Deborah House har de kommit för att personalen här sökt upp dem i deras misär på gatorna. Under lång tid besöker man dem dagligen, i deras destruktiva miljö, för att bygga förtroende och visa att man bryr sig. Så småningom berättar man för tjejerna att det finns hopp och möjlighet till ett annat liv. Att de kan få komma och genomgå en 1-årig rehabilitering på Deborah House och därigenom förbereda sig för ett annat, bättre liv.

IMG_2083.JPG

Tjejerna som får en plats på DH är mellan 16-35 år. Kriteriet är att de levt på gatan minst ett år och de vill förändra sitt liv. 

Personalen berättar att de första 2 månaderna får flickorna bara vila och återhämta sig. Det tar ett bra tag att få dem att varva ned efter år av ett väldigt hektiskt och destruktivt liv. 

Sedan börjar rehabiliteringsprogrammet som består av både gruppsamtal och enskilda samtal där de får proffesionellt hjälp att bearbeta allt de utsatts för. 

IMG_2095.JPG

Till vänster i bild ser vi Eled Admasu, föreståndare för Deborah House. Hon har själv levt flera år som prostituerad men är idag gift och har en liten 2-årig son. 

Det är inte svårt att se att Eled älskar dessa flickor, som om de vore hennes egna,och verkligen brinner för att hjälpa dem. Hon utstrålar en sådan värme och ett lugn som smittar av sig.

Hon berättar för oss att det såklart är tufft också. Många av tjejernas upplevelser är fruktansvärda och det kan vara svårt att våga tro på en förändring. (Jag kommer bla berätta för dig, här på bloggen framöver, om ”Rachel” vars situation såg totalt omöjlig ut, men som idag är en av dem som genomgår rehabilitering på Deborah House) Eled har dock arbetat med det här projektet i över 10 år och sett de mest ”hopplösa fall” resa sig, slutföra en utbildning och skaffa jobb. De flesta bildar även familjer och får egna barn.

IMG_2094.JPG

Deborah House sponsras av Läkarmissionen via den lokala organisationen  Bright Star.

Bright Star startades och leds av en man som heter Gizachew Ayka, som själv varit gatubarn. Han livsberättelse kräver dock ett eget inlägg framöver. 

När vi kom till Deborah House hade tjejerna förberett en traditionell kaffe-ceremoni med tvätt och rostning av bönor, som vi sedan stötte till pulver i en trämortel.

IMG_2098.JPG

Vi fick veta att i Etiopien dricker alla kaffe och att ceremonierna är en stor del av vardagen. Kring dem samlas familjer och hela byar och de kan pågå upp till flera timmar. Det gillar Fru Vintage såklart;) Hon som försöker föra in 11-kaffet igen, för att skapa paus i i den västerländska stressen.

IMG_2101.JPG
Man slås såklart rätt snabbt av att vi lever i en helt annan verklighet.

Ikväll skall vi uppleva den verklighet som dessa tjejer har lämnat bakom sig. Livet på gatan. Vi skall möta några av de tjejer som fortfarande lever kvar i denna misär, men som Deborah House jobbar för att hjälpa till ett nytt liv. 

IMG_2102.JPG
     Behöver jag nämna att detta är en minst sagt omtumlande resa. På så många sätt.

Jag är så tacksam att jag får göra den, därför att framför allt är det en resa av hopp. Det går att förändra. Steg för steg. Liv för liv. 

Framöver skall jag skriva mer om hur vi tillsammans kan agera aktivt. Tills dess- gå in och läs mer om alla de livsförvandlande projekt som Läkarmissionen stöder runt om i världen.

Och om hur du kan vara med och göra en skillnad redan idag.

Alla bilder är tagna av Noah Agemo.

 

IMG_7599.JPG

Vilken fantastisk dag! Strålande sol och krispig höstkyla. Man måste ju älska färgerna såhär års. SÅ vackert och njutbart!

IMG_7550.JPG

Njutbara är även våra pyttesmå äpplen i trädgården. Vi har 3 olika sorter och den här är helt klart godast i smaken. Söta som små godisar. Den större sorten gjorde jag just en paj av. Igen. Jag får liksom inte nog av äppelpaj och vispgrädde. Tur att det är den sockerfria varianten, med Dadlar och Mandelmjöl. Den måste ju rent av vara supernyttig......

IMG_7596.JPG

Annars går mina tankar mest till min resa med Läkarmissionen på måndag. Jag är väldigt förväntansfull, och otroligt hedrad, att få göra det här uppdraget tillsammans med dem.

Samtidigt känns det nervöst. Jag vet ju lite av vad vi skall se och det är inga lätta ”saker” . Men känslan av att göra något vettigt via min plattform tar över. Jag är så TACKSAM till er alla som hänger på Fru Vintage tillsammans med mig! Ni är så otroligt viktiga och jag är så glad för era kommentarer och hejarop. Tillsammans kan vi göra stor skillnad!

IMG_7597.JPG

I veckan har vi tillsammans bidragit med 5 andelar i ett projekt för att befria unga flickor från slaveri i Etiopien! Här kan du se vårt gåvobrevis från Läkarmissionen. Heja oss!

Det känns extra spännande att vi bla skall besöka just detta projekt nästa vecka. 

IMG_7598.JPG

Imorgon däremot, hoppas jag att vi ses på Walk For Freedom i Humlegården i Stockholm. Eller i Göteborg, Örebro och Jönköping. Du kan läsa mer om promenaden i mitt bildflöde på Instagram. På 400 platser, runt om i världen, kommer denna promenad gå av stapeln samtidigt. Allt för att tillsammans stå upp för alla människors rätt till frihet!

Greasy Spoon och veckans vintagefynd!

IMG_7553.JPG
IMG_7551.JPG

Började dagen med ett par kontorstimmar i sängen. Älskar möjligheten att smyga ner och hämta kaffebrickan och sedan sitta kvar i sängen efter frukost, och jobba av mejl och annat.

Sen drog jag till Greacy Spoon för lite brunch med dotter N. Inte ett dugg nyttigt, men väldigt GOTT med Bluberry Pancake och Pistage-mascarpone!

IMG_7555.JPG

Dessutom världens finaste handfat på toaletten. Det hade jag gärna haft här hemma.

Passade på att fixa lite grejer sedan, medan N var på möte. Bla köpte jag fingervantar och nya trosor till en insamling till tjejerna som går på Malmskillnadsgatan.

FullSizeRender.jpg

Jag ser så fram emot ”Walk for Freedom” (kolla in min Instagram för mer info) på lördag. Kl 13 ses vi i Humlegården för en tyst manifestation för alla människors rätt till frihet. Kom och häng med på årets viktigaste promenad vetja! Här kan du gå in och anmäla dig och läsa vart du kan hitta WFF om du inte bor i Stockholm.

IMG_7561.JPG

Slank in på Röda Korset och köpte finaste plåtbrickan med målade Ekollon. Riktigt gammal tror jag minsann. Sent 1800-tal trodde hon i kassan. Den kommer passa perfekt som frukostbricka och till att bära kaffekoppar på, ut till kaffehuset. 

IMG_7559.JPG

I veckan fyndade jag även superfina vintagehyllor på Love and Hope second hand i Märsta. De passade verkligen perfekt i studion/kontoret. Äntligen fick jag lite ordning på kaffepåsar, stämplar och silkespapper.

IMG_7562.JPG

Jag hade tänkt köpa gamla Ivarhyllor på SH och måla om dem. Men nu slapp jag det. Dessa var så fina i original.

IMG_7558.JPG
IMG_7557.JPG

Veckan hitills har även inneburit att Stina the little Queen blivit ”ryckt”. Visst blev hon fin.

Elbil, Ulricehamn och Läkarmissionen....

IMG_7332.JPG

Ett av våra klimatmål för oss privat har varit att, när det var dax att byta bil, investera i en miljöbil. Ojojoj. Det kan vara bland det bästa vi gjort. Vi leasar på ett av våra företag och slutsumman visade sig bli billigare än månadskostnaden för den bensindrivna bil vi hade tidigare. Win!

Förutom att vi nu krusar genom landet utan avgaser, så innebär det även att man tvingas till pauser i bilkörandet.  Man behöver helt enkelt planera in att bilen måste laddas.

På väg ned till Göteborg, dit vi åker endel pga av jobb under hösten/vintern/våren, finns det laddstationer i Ödeshög och Ulricehamn.  Perfekt med en lunch eller kaffepaus.

IMG_7331.JPG

Sist tog vi en liten laddpaus i Ulricehamn, en av mina ”gamla hemstäder”. Här bodde jag mitt allra första levnadsår, på Marbäcksvägen 1, och sedan flyttade vi ut till Timmele några år.

Mackan och jag tog en långpromenad längst banvallen in till sjön Åsunden.  Så vackert!

IMG_7325.JPG
IMG_7336.JPG
IMG_7316.JPG

Nere vid vattnet ligger det gamla Elverket. Hur fint! Snacka om att man byggde lite vackrare förr i tiden. Detta rara lilla tegelhus byggdes 1914.

IMG_2067.JPG
IMG_7320.JPG

Det gamla stationshuset i Ulricehamn är också urfint! SÅ snyggt med gammalt tegel.  

Arkitekten Axel Pettersson, som ritade detta slottsliknande byggnadsminne, sägs ha hämtat inspirationen från Trolleholmsslott utanför Lund.  I början på 1900-talet invigdes denna pampiga byggnad, i samband med att Västra centralbanan, mellan Falköping och Ulricehamn öppnades. 

Japp. Där fick ni dagens historielektion;) Håll till godo... 

Idag går ingen järnväg igenom Ulricehamn, så det gamla stationshuset inhyser istället lägenheter, kontor och Taxiverksamhet. 

Allt har sin tid som en säger. 

IMG_7329.JPG
IMG_7330.JPG

Håll ögonen öppna förresten. Nästa kaffe-event, med FRU VINTAGE 11-KAFFE, kommer troligen gå av stapeln just i Ulricehamn.  Stay tuned.

Idag skall jag betala in senaste tidens vinstpengar för kaffet, till Läkarmissionen, bla efter eventet i FGL Store. Älskar att man kan dricka kaffe och samtidigt göra världen lite bättre.

Idag är det dessutom bara en vecka (!) kvar tills Noah och jag åker på projektresa med Läkarmissionen till Etiopien.  SÅ taggad! Och lite nervös....

IMG_7317.JPG

Tills sist önskar jag dig en härlig vecka! Våga stick ut och visa färg, precis som det här vackra höstträdet i Ulricehmans stadspark.

Fru Vintage på Varbergs Stadshotell

Detta är ett samarbete med Varbergs Stadshotell 

IMG_1998.JPG

Warberg d 13 februari 1889.

Broder Dyberg!

Jag hafver hela dagen (och flera dagar förut) hvarit angripen af reumatiska symptom, vilka för ingående timma yttra sig med frysning och tandhackning för att, såsom jag , tyvärr, såväl vet, öfvergå till ett slags obestämt febrilt tillstånd med en känsla af oändlig mattighet, ja, en slags förintelse; hvilken symptomgrupp först motverkas någorlunda effektivt genom god sömn under hel natt, hvarpå jag hoppas i natt, såvida jag ej blifver störd af natt-sjukbud.

War god till Hrr Stadsfullm anmäla detta mitt hinder för inställelse till dagens sammanträde. 

Uppriktige vännen E R Brunstedt” 

Haha! Sådär kunde det låta när man skickade ett ”avboknings-sms av möte” för något sekel sedan. Man kan enkelt konstatera att Herr E R Brunstedt inte är någon röd person. (SÅ spännande det där med olika personligheter, säger jag som är totalt uppfylld av en väldigt givande heldag på FGL Store, som bla handlade om just det, och om hur vi behöver möta varandra på olika sätt för att nå fram)

Vidare kan man läsa följande, i Jubileumsboken för Varbergs Stadshotell 100 år; 

”Då ett stadshotell med eller utan handelsbutiker på nedre bottenytor kunna blifva en för staden inkomstbringande affär, föreslår jag härmed , att Herr stadsfullmäktige tillsätta en kommitè, som erhåller i uppdrag att angående ett sådant företag uppgöra kostnads- och inkomstberäkningar och derom till Stadsfullmäktige skyndsamt inkomma med utlåtande” 

Alfred Lundgrens första motion om uppförandet av ett stadshotell. 1898. 

IMG_2004.JPG
IMG_1992.JPG

23 Augusti 1902 hade man den officiella invigningsmiddagen på Varbergs Stadshus. Då var Varberg värd för ett stort järnvägsmöte och till middagen kom mötesdeltagare och särskilt inbjudna gäster. Initiativtagare var fabrikör Olof Holmberg och på menyn stod bla Klar hönssoppa, varm pastej och stekt ungorre. Hm..... Själv föredrar jag nog den goda lammfilén vi åt i restaurangen härom kvällen. Svamp Royal till förrätt och Pärontartellet med chokladsorbet till dessert. Himmelskt! Det var säkerligen Orren i början på 1900-talet också får en tro......

IMG_2003.JPG

Jag får gåshud och smått hjärtklappning i historiska miljöer som denna. Mina fantasier far iväg. Kan du också höra fraset av festklänningarna i denna vackra trappa. Sorlet av människor på väg till en av hotellets alla banketter under förra seklet. I över 100 år har Varbergs Stadshotell  arrangerat alla möjliga typer av tillställningar och möten mellan människor. Allt ifrån konferenser, styrelsemöten, catwalks, jubileum och danskvällar. Och en massa annat härligt.

Kanske att smörprovning , med öppningstal av riksdagsman J A Johansson, med orden”betydelsen av ett kvalitègott smör”  kan vara en av de...märkligaste tillställningarna, jag läste om i Stadshotellets 100-åriga jubileumsbok. 

IMG_2005.JPG

Som alltid önskar man att väggarna kunde tala. Oj vad många spännande samtal de hade kunnat återge tänker jag. Det bästa är att samtalen fortsätter på Varbergs Stadshotell, fortfarande, efter över 100 år.

IMG_2025.JPG

Här fick jag själv en liten pratstund med en äldre trevlig man, när vi båda skulle hämta nybryggt kaffe vid en av kaffestationerna på hotellet.  Han lämnade kvar sin kopp här på bordet, när han så småningom gick hemåt.

Han berättade att han är på Asian Spa flera gånger i veckan. ”Min fru gick bort för några år sedan, så baden här är det bästa. De och bridgen” Han visar in mig i rummet bredvid och undrar om jag provat de stora massagestolarna? Han myser när han berättar att han köpt hem en till sig själv.

IMG_2024.JPG

Jag skönk ner här när han gick. En perfekt liten arbetshörna där man satt ostört men ändå med lite liv och rörelse runt omkring. På Stadt finns det gott om liknande små hörnor, för större och mindre möten.

En lång stund hade jag svårt att komma igång med jobbet på datorn. Berörd av den gamle mannens stora saknad efter sin fru. Det är lätt att ta dem man har omkring sig för givet. Man vaggas in i tron att man har varandra för alltid.

Men vi har bara nu, så ta hand om dem du älskar. Säg något fint. Ge en oväntad kram. Checka in en natt på hotell;)

IMG_2017.JPG

 Älsk på hotellrum med tass-badkar bredvid dubbelsängen. 

IMG_2018.JPG

Älsk även på guldtapet, och på snirklig guld-lampett med sammetsskärm.

IMG_2001.JPG

Och på sammetsfåtöljer. Med frans.

IMG_2002.JPG

 Älsk även på den fina hundbädden. Här hade Stina the little Queen, vår strävhåriga lilla tax-diva, stortrivts! 

När jag plåtade den kom en dam fram och ville veta vilket märke som stod undertill. Hon tänkte beställa varsin till sina 8 små älsklingar..... (Sina hundar utgår jag ifrån att hon menade:) 

IMG_2027.JPG
IMG_2019.JPG
IMG_2030.JPG

Varbergs Stadshotell är verkligen väl värt ett besök. Svanenmärkt och allt. (Gillar skyltar som dessa, då matsvinnet ju är en stor miljöbov)

Då har jag inte ens beskrivit deras fantastiska Asian Spa, som vi njöt av igår. Inga bilder därifrån eftersom det är mobil- och kamerafritt. SÅ bra och helt underbart fantastiskt. Där låg vi, maken och jag, och njöt av tystnaden och 40-gradigt vatten, samtidigt som vi såg ut över Varbergs vackra fästning. 

Nu är vi väg hemåt mot Stockholm igen. Tack Varberg och Stadshotellet för några härliga dagar! Vi ses snart igen! 

Fru Vintage på FGL Store

IMG_1944.JPG

SÅ otroligt glad för dagen hos FGL Store igår! TACK till alla er följare som faktiskt kom och sa hej, drack lite kaffe med mig, men framför allt köpte FRU VINTAGE 11-KAFFE! Tillsammans förändrar vi världen genom att dricka finkaffe! Hur bra liksom?? 

IMG_1959.JPG

Klockan 10.30 möttes vi upp utanför butiken, Miranda och jag. Alltså. Sicken tjej hon är! SÅ mysig och go, och vacker som en dag med sin fina babymage! Det jag gillar lite extra med henne är hennes hjärta för människor, och vilja att göra något bra och viktigt via sina kanaler. Role Model helt enkelt.

IMG_1950.JPG
IMG_1934.JPG

Jag gillar verkligen hur Kristin och Miranda öppnar upp sin butik för andra entreprenörer. Att de ger möjligheten för ”small brands” att visa upp sig i deras vackra miljö. SÅ bra! Jag tror stenhårt på att tillsammans kan vi göra mer, och att vi vinner så mycket på att lyfta dem omkring oss, att hjälpa varandra framåt. Love it!

IMG_1952.JPG
IMG_1949.JPG
IMG_1947.JPG

Jag hade behövt ha med mig en fotograf igår (kom hem från LA Noah Agemo) Jag hann ju inte alls tänka på att ta mingelbilder när jag hade fullt upp med att krama alla er som sett på min, och FGL:s Instagram, om mitt gästspel hos dem.

Glad att iaf Kalle och mamma Hanna, aka @rydmanshem, hamnade på bild. (Lite oense om hur en mössa bör sitta;)  

IMG_1946.JPG

Visst passar mitt kaffe bra i köket på FGL!  

Imorgon skall jag tillbaka på ett ”event” med Kristin & Miranda. De har bjudit in ett gäng härliga entreprenör-girls som jag ser fram emot att hänga med hela eftermiddagen och kvällen!  Älsk på måndags-längt ändå.....

Lördag och torgdag i Varberg.

IMG_1954.JPG

Började morgonen med hotellfrukost på Varbergs Stadshotell. Bästa som finns!

IMG_1943.JPG

Käre maken drog iväg på jobb till Göteborg direkt efter frukosten. Själv hade jag ett par timmar att slå ihjäl så jag tog en sväng ”på stan”. Rätt så lugnt får man säga.

IMG_1942.JPG
IMG_1941.JPG
IMG_1937.JPG

Härligt att det råkade vara lördag och torgdag. Stadshotellet ligger precis vid torget, så det räckte med ett par steg så var jag där. SÅ mycket vackra blommor. På onsdag, då det också är torgdag, skall jag köpa några buntar Dahlior innan vi åker hem. 

IMG_1938.JPG
IMG_1935.JPG

Så charmigt med skyltarna. Enkelt och bra liksom.

IMG_1936.JPG
IMG_1939.JPG

Jag köpte världens finaste små fårskinn- tofflor och vantar till lille A. Handgjorda på ett litet familjeföretag i Borås fick jag veta, av torghandlare som stått och sålt i nästan 25 år. Otroligt.

IMG_1944.JPG

10.30 möttes Miranda och jag upp utanför FGL Store nere vid Bruket. Jag hade som tur var hunnit packa upp det mesta för min lilla ”Pop Up”redan igår, så det var bara att sätta på kaffet och invänta alla besökare.

IMG_1949.JPG

Kl 11 slog vi upp dörrarna, och vilken ROLIG dag det blev! Den kräver sitt eget inlägg minsann. Så kika in imorgon igen vetja!

Nobels Fredspris till Dr Denis Mukwege. Finally!

IMG_1892.JPG

JA!!!!!! ÄNTLIGEN!!!!! Så många år som vi väntat på att Dr Denis Mukwege skulle få Nobels Fredspris! Nu har det hänt och jag blev alldeles tårögd här i bilen. Jag gissar att det är stor glädje på min gamla arbetsplats Läkarmissionen, som varit med och byggt upp Panzisjukhuset, och fortfarande är en av de strösta finansiärerna, där Dr Mukwege dagligen räddar livet på kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Läs mer om hans helt fantastiska arbete här. LÄS!

IMG_1881.JPG

Själva åkte vi hemifrån kl 04.30 imorse, för att hinna ner till Varberg i tid. 

FullSizeRender.jpg

Imorgon skall jag ju, som sagt, hänga på FGL Store och sälja FRU VINTAGE 11-KAFFE. Hoppas att du kommer dit och tar en kopp kaffe med mig! Och dessutom passar på att köpa helgens bästa gå-bort-present!

IMG_1880.JPG

Eftersom vi numera kör runt i en elbil så tvingas vi till små laddningspauser lite här och var på vägen ned. Den första Superchargern finns i Ödeshög, så där fick det bli frukost på macken.

Nästa, på väg till Göteborg och sedan Varberg, ligger precis i utkanten av Ulricehamn. Min gamla barndomsstad. Där levde jag mina första 7 år och där ligger min pappa begravd vid Vist lilla kyrka. Det är så perfekt för där ligger laddaren bara någon km från kyrkan. 

IMG_1882.JPG
IMG_1883.JPG

Maken och jag passade därför på att köpa med oss lite vacker Ljung, och ett gravljus, och tog sedan en liten promenad i det härliga höstvädret.

IMG_1887.JPG
IMG_1888.JPG
IMG_1884.JPG

Här ligger även min farmor och farfar, Torsten och Emy Henriksson begravda. Deras gravsten är ett fint minne från vårt sommarställe på Södra Näs utanför Varberg. Det var den sten vi trampade på när vi badade ”på det djupa”,som vi kallade badstället från en speciell klippa nere vid havet.

Nu närmar vi oss västkusten. Efter ett litet snabbt besök i Göteborg, på makens pågående bygge, passerar vi Åsa i ösregn. Hoppas att vädret i Varberg blir bättre de närmsta dagarna. Vi ser fram emot löpturer utmed havet och uppfriskande bad på Kallis.

Imorgon skall du få se vart vi skall bo fram till onsdag nästa vecka... Trevlig fredag! 

Världens barn och Fru Vintage 11-kaffe

IMG_0003.JPG

Just nu pågår den årliga kampanjen för Världens barn. Det har ingen undgått hoppas jag. 

Jag hoppas att det inte heller undgått någon att man kan dricka gott kaffe och samtidigt göra skillnad för människor som lever i svår fattigdom.

När du köper Fru Vintage 11-kaffe så bidrar du till olika projekt på Läkarmissionen, en av de hjälporganisationer som tar del av insamlingen kring Världens barn.

Här kan du läsa mer om Läkarmissionen som jag själv har väldigt stort förtroende för.  Under drygt 4 år var jag anställd hos dem, bl.a. för att jobba med koncepten kring deras second hand-butiker, så jag vet att de är seriösa och att hjälpen verkligen kommer fram.

FullSizeRender.jpg

Idag har jag betalt in överskottet för sommarens kaffeförsäljning, till ett av Läkarmissionens många fantastiska projekt. Det blev över 6 andelar i en skola i Etiopien, för barn som lever i extrem fattigdom. SÅ bra!! TACK alla ni som köper FRU VINTAGE 11-KAFFE! Tillsammans gör vi skillnad på riktigt!

FullSizeRender.jpg

Om knappt 3 veckor skall jag dessutom få åka och besöka denna skola, Gurara Freedom School, på plats!!!! Jag är SÅ taggad!!! Den 22 Oktober reser en fotograf (min son Noah ) Caroline från LM och jag till Addis Abeba. Bla skall vi få träffa eldsjälen och rektorn, Admassu Kerie, som själv levt som gatubarn. Det skall bli SÅ spännande att få se, med egna ögon, att dina och mina pengar faktiskt räddar liv. Extra kul eftersom Etiopien är ett av de länder som bönorna till FRU VINTAGE 11-KAFFE kommer ifrån! Du hänger väld med här på bloggen och på Instagram framöver!?

IMG_1870.JPG

På fredag går Världens barn galan 2018 av stapeln och jag kommer att sitta klistrad. Jag älskar att vi alla kan vara med och bidra på ett så enkelt sätt. Ditt och mitt bidrag, stort som smått, är bara ett klick bort och gör stor skillnad. Du kan ex Swicha en slant till 9019506 och märka med BARN så är du med i årets Världens Barn-kampanj.

Det bästa du kan göra är dock att bli månadsgivare tex på Läkarmissionen. Kampanjerna är såklart bra men att bli månadsgivare ger organisationerna en trygghet i att kunna hjälpa på lång sikt. Fattigdom och utsatthet är inget vi löser under en gala-kväll. Det behövs långsiktiga insatser. 

Själv är jag månadsgivare på Läkarmissionen och det kan du också bli genom att gå in här. 100 kronor liksom. Det kan det väl vara värt för att rädda Världens (dvs VÅRA) Barn.

Ett hållbart liv från Naturskyddsföreningen

IMG_1862.JPG

Idag har jag haft en riktigt skön OCH effektiv dag. Började den redan kl 4.30 genom att vinka av lilla mor min, som skulle ge sig iväg på en låååång resa. 

När mamsen och Mackan rullade iväg, han skulle passligt nog iväg på ett tidigt jobb, bryggde jag dagens första kopp kaffe och smög tillbaka till värmen i sängen. Sicken lyx. Innan kl var 7 hade jag betat av en rejäl bit av dagens jobb vid datorn. Svarat på mejl och samarbetsförfrågningar, bokat hotell för jobb på västkusten, beställt mera kaffe och en massa annat bra. Hade endel att jobba igen efter nästan en vecka i sjuksängen. Toppade en operation i munnen (inget farligt) med magsjuka och hög feber. En icke så önskvärd kombo.....

IMG_1863.JPG

Efter ytterligare några timmar (!) i sängen, (oj vad jag hann mycket genom att inte somna om;) så tog jag en nästan 2 timmar lång promenad i skogen med Stina the little Queen. SÅ skönt. Ett av mina bästa sätt att varva ner, fylla på med energi och komma på nya idéer. Medan min lilla taxtössprang runt som en stolla , jag älskar att hon äntligen får springa fritt i vår egen skog här hemma, så plockade jag en hel korg full med skogens skatter. Ingen svamp (såklart:) men en massa annat härligt och vackert. Lingonkvistar, blåbärsris och vackra höstlöv.

När vi kom hem tömde jag korgen på skogsfynden och fyllde den med äpplen från vårt vinterträd. De är supergoda nu! Krispigt syrliga och söta på samma gång.

IMG_1865.JPG

Snacka om den perfekta presenten, att hiva upp tillsammans med fynden från naturen, som jag precis öppnat från Naturskyddsföreningen!En helt fantastisk bok,  ”Ett hållbarare liv” med 365 tips för bl.a. hemmet, trädgården, semestern och jobbet. Stora och små idéer för hur man kan leva mer hållbart, både för plånboken och miljön. 

Jag har bara hunnit skumma igenom den ännu men har redan fått en massa inspiration. Många av idéerna är enkla och roliga att göra tillsammans med barnen, om man nu har några. Som att bygga ett bo till en humla, fixa bivattnare och fågelbad. 

Vad sägs om övriga tips; miljömärka din bröllopsresa, ge bort ”ingenting” som present på festen,  sko dig utan krom eller att göra din egen deo. Man får även svar på vad det innebär att ”skapa en kapselgarderob” ”börja plogga” ”starta en vandrande skolbuss” och hur man komposterar smart.

Ja ni hör ju. Denna bok, skriven av Johanna Stål i nära samarbete med Naturskyddsföreningens experter, borde finnas i varje hem. Som en liten, men superviktig, varje-dag-bok för hela familjen.

Rent krasst en handbok i hur vi inte bara förbättrar livet här och nu. Utan förlänger det för våra barn och generationer framöver.

Fru Vintage hos FGL Store!

Detta inlägg innehåller reklam. 

IMG_6541.JPG

Vilket höstrusk! Vinden viner och regnet smattrar mot rutan. Rätt mysigt ändå.... 

Dagar som dessa är riktigt härliga i kaffehuset, men det gäller att elda i kaminen. Älskar att sitta där med datorn och jobba. Ljust och öppet liksom.

IMG_6540.JPG

Och så älskar jag min nya vintagekudde, med fåglar på, från A La Carte Antikt. Visst passar den bra där i rottingfåtöljen, mitt arv från sommarstugan på södra Näs.

De är verkligen ett härligt barndomsminne. I dem satt vi och myste, framför brasan kuriga sommarkvällar i Varberg. Nu har vi dem framför kaminen i kaffehuset, där de passar perfekt!

IMG_6482.JPG

Fastligt vad tiden går ändå. Nyss var det tropisk sommar i Juli och nu är vi snart inne i Oktober....

Det är en rolig månad i mitt schema! En massa härliga saker som händer faktiskt. Bla skall Noah och jag göra vår resa med Läkarmissionen, till Etiopien! SOM jag ser fram emot det. Det skall verkligen bli så spännande! 

Men först skall jag hänga endel med de sköna bönorna på bilden, Kristin och Miranda. SÅ fantastiska! Älskar deras driv, all inspiration de levererar, men framför allt att de använder sina plattformar på ett så bra sätt! De bjuder på sig själva och snackar inte bara om utmaningar och problem i samhället- de GÖR något! Älskar det!

IMG_6564.PNG
 

Lördagen den 6 Oktober hoppas jag att vi ses i deras FGL Store i Varberg! Då är jag där som gäst med mitt FRU VINTAGE 11-KAFFE.  Kom förbi och ta en kopp med mig vetja! Och köp med lite finkaffe hem! Då är du samtidigt med och förändrar framtiden för utsatta människor, genom att 10 % av vinsten går till olika projekt på Läkarmissionen. Bra va!

Tacksamhet

IMG_6483.JPG

Tittar igenom gamla bilder och slås av en enorm tacksamhet.  Ett ord vi skulle behöva använda mer.

Detta är en gammal bild tagen i vårt sovrum. Innan vi lyfte taket till nock och tapetserade med änglar. Mysigt då. Mysigt nu.

Jag tänker att dagens samhälle är ett enda jagande. ”Bara vi renoverat köket” ”När vi köpt den där nya soffan” ”Bara barnen blir lite större” ”Bara vi varit på den där resan” 

IMG_6473.JPG

Vårt allra första hus som, vi köpte för många år sedan, var ett ”rivningsobjekt” utan avlopp och rinnande vatten.

Med 3 barn bodde vi ute i en kohage, några mil Norr om Stockholm. Det var en dröm som gick i uppfyllelse att kunna köpa ett eget hus. Det var litet och dragigt. Första natten, som vi sov i vårt nya ”palats”;), var det -25 och 1 meter snö ute. Vi var tvugna att spika upp ett tjockt täcke framför dörren för att hålla kylan ute.

Men det var vårt eget!

Vi levde på en lön eftersom jag valde att vara hemma med barnen tills de alla började förskolan. Det blev 11 år. En tuff period ekonomiskt, trots att vi handlade allt second hand så var vi ändå tvugna att ställa oss frågan varje månad; ”skall vi köpa gummistövlar till Noah eller en jacka till Ellen?” Vi hade inte råd att göra båda. 

IMG_6486.JPG

Vi pratade om den tiden Mackan och jag häromdagen. Konstaterade att vi idag lever ett helt annat liv, inte minst ekonomiskt. Vi behöver aldrig fundera på om vi ”har råd”. Vi kan resa, äta bra mat och shoppa vad vi vill (well;)

Vi funderade vidare på om vi är lyckligare idag...? Nej. Verkligen inte.

Jag minns, utan att skönmåla en tid som såklart var mer utmanande rent praktiskt, att vi njöt lika mycket då. Vi var lyckliga över att ge barnen det vi var övertygade om var det bästa. Vår tid och fulla uppmärksamhet. 

IMG_6475.JPG

Jag tänker att det finns så otroligt mycket att vara tacksam över. Så mycket som vi tar förgivet.

Inte minst att vara frisk. Det vet den som är sjuk.

Familj och vänner. Det vet den som är ensam.

Samtidigt så mycket vi tror vi behöver för att vara lyckliga... 

”The best things in life is not things” 

Vad hände med hösten liksom?

IMG_6381.JPG

Plockade fram tjocktröja och svampkorg häromdagen, i tron att nu är det höst.

Men det var det visst inte... Sommaren är tydligen tillbaka.

Jag vill inte ha ngn mer värme. Jag vill ha hög krispig höstluft, som det ju skall vara såhär års.

Fy för klimatförändringar. 

Det där med svampkorgen är förresten bara för ”syns skull”. Jag skulle troligen förgifta hela familjen om jag gav mig på att plocka svamp.... 

IMG_6383.JPG

Kantareller klarar jag, men jag har fortfarande aldrig upplevt de där ”gula haven” som folk pratar om. Nåja.

Det finns ju så mycket annat vackert att hitta i naturen såhär års. SÅ fantastiska färger! Älskar allt fint man kan plocka in och njuta av på kaffebordet. Helt gratis. Och miljövänligt. 

IMG_6382.JPG

Efter skogspromenaden öppnade vi paket, Stina the little Queen och jag.  

Finaste. Man skall ha Tax och man skall ha hund ändå. SÅ otroligt personliga. Som en liten människa. Hon förstår precis allt men lyder bäst när hon har lust;)

Får hon bara vara med så är hon nöjd. 

IMG_6387.JPG

Tillbaka till det fina paketet. TACK Sandgrens Clogs för den underbara inflyttningspresenten till kaffehuset! Perfekt att stoppa fötterna i när man springer mellan husen. Dessutom SÅ sköna!

Visst passar de svarta perfekt till tegelgolvet!? 

Kika in hos Sandgrens vetja, och läs om deras fantastiska, handgjorda träskor. Tillverkade i Småland sedan mitten på 1800-talet. Hur coolt liksom!

IMG_6380.JPG

Villa Strömsfors Delux

IMG_1792.JPG

Jamen, när det ser ut såhär när man svänger av till Villa Strömsfors, då vet man att det här kan bara bli bra......

IMG_1793.JPG
IMG_1791.JPG

 .....och såhär..... SÅ vackert! Älskar gamla byggnader med tegel och höga fönster. Det har alltid varit min dröm att få inreda en sådan här fabrikslokal till ett hem. Hur coolt!

IMG_1787.JPG

När Ditte och jag klev in i Villan, något sena, så satt redan hela gänget och åt lunch för fullt. Hjärtat började klappa lite extra när jag såg alla tjejer, som jag INTE kände igen.

Vilken makalöst bra idé att tutta ihop folk som aldrig träffats förut. Modigt av Katrin och Malin tycker jag. Hur bra det blev har ni ju redan förstått på mitt tidigare inlägg;) 

Malin (och Katrin) tog till orda och hälsade alla välkomna och sedan var Kreativ Kick Off 2018 i full gång. 

 

IMG_1783.JPG

Efter lunch blev det rundvandring i Villan med helt underbara Anna. Den här bilden är sannerligen inte den bästa av dem jag tog på henne (jag vet inte riktigt vart fokuset hamnade) men den beskriver henne så bra! Varm, glad , sprallig och färgstark. Det ser ut som om hon drar igån ett väckelsemöte, och jag undrar om det inte var det hon faktiskt gjorde där och då. Med tanke på hur obeskrivligt härliga resten av dessa dagar blev......

IMG_1800.JPG

Jag var förresten helt övertygad om att hon haft ett finger med i tillverkningen av denna roliga vas, som står på en av pelarna i trapphuset. Hon var ju ändå en av två i duon ”Odd Birds” när det begav sig. Det visade sig dock vara en numrerade pjäs från Paris. Well. Same same.

IMG_1785.JPG

Hela känslan när man går runt på Villa Strömsfors är så varm, mysig och generös. Man känner sig hemma på en gång! Inga dörrar är låsta, inga utrymmen ”no no” för oss gäster. Eller förresten, man känner sig inte som gäst, utan som en i familjen.

Jag menar när man har fritt tillträde tom till köket, då är man ingen gäst.

Hela eventet var väldigt generöst på alla sätt. ”Ta vad ni vill i skafferiet och kylskåpet, när ni vill. Ingen skall gå hungrig mellan måltiderna”  Vem hann bli hungrig med en ständigt påfylld buffé som den här.

IMG_1808.JPG

Dessutom var varje måltid som en goodiebag med presenter som ingick i dukningen. Här generösa paket från Mrs Migettho, inslagna i silkespapper i höstens färger. Så lyxigt!

IMG_1812.JPG
IMG_1810.JPG

Alla måltider lagade vi gemensamt i matlag. Ett superbra sätt att få tid att prata och lära känna varandra lite mer. Jättemysigt att stå och hacka bredvid varandra, med härlig musik i bakgrunden.

(Här ser visserligen Ulrica lite mordisk ut med kniven i högsta hugg;)

IMG_1799.JPG

Varvat med himmelska frukostar och god vegetarisk mat, hade vi intressanta workshops.

IMG_1778.JPG

En av dem hölls av Linda, aka Årstidens bästa, och handlade såklart om att binda vackra höstbuketter och att fixa snyggaste kransen till middagsdukningen. Florist som hon är. Hon berättade även lite om sin resa och vad hon drömmer om framöver. Fina fina Linda! En tjej vars konto jag följt under många år, och som jag ÄNTLIGEN fick träffa IRL. 

IMG_1784.JPG
IMG_1780.JPG

Mellan workshops, mat och fika så smög vi runt med våra kameror och försökte dokumentera allt fint. En omöjlighet såklart.

IMG_1798.JPG
IMG_1802.JPG

Jag älskar hur Anna Starrén och Ida Ståhl, som tillsammans har inrett hela villan, lagt så mycket energi på detaljerna. Ofta med en lite roligt tvist och oväntade prylar. Heja er alltså!

IMG_1779.JPG

En av eftermiddagarna blev det plötsligt lite omkastat i schemat med orden; ”hörrni, skall vi dra ner till Bruket och plåta lite?” JA!!! Såklart att vi alla ville det! Resultatet av den roliga stunden skall ni få se senare. (Som så mycket annat jag skriver om så ”kräver det sitt eget inlägg”) Värt att nämnas är att vi fick en liten förhandsvisning av Mrs Mighettos nya kollektion, som släpps den 27/9. SÅ fint!

IMG_1805.JPG

Som jag gillar denna duo! Fina Malin och Anna, verkligen goa girls. Älskar hur deras företag verkligen fått fart och hur de levererar sina underbara figurer över hela världen. Om de någon gång tröttnar kan de när som helst slänga sig in i Stand Up-branschen. Så roliga;)

IMG_1788.JPG
Den här bilden, på härliga, varma, proffsiga fotograf Lindner, får avsluta bildkavalkaden från Kreativ Kick Off 2018. Tack Katrin och Malin! Ni gav oss några dagar som vi sent skall glömma!

 

Hilda Nilsson- Sveriges minsta (och största) ostbutik?

IMG_1750.JPG

Kom ju på att jag helt glömt bort att visa bilderna från när jag kvistar förbi Saluhallen i Göteborg häromsistens. Målet var Hilda Nilssons Ost minsann. Med sina 6 kvadratmeter är hon den minsta ostaffären i hela Götet. Ja kanske i hela landet.....

IMG_1763.JPG

Trots det har hon det största utbudet av ostsorter, alltid minst 300 stycken. Just nu 358 st läste jag här.

Klart att ägaren David Andelius är stolt som en tupp. Han råkar förresten vara min kusin, så jag är också  stolt! Över honom. 

IMG_1760.JPG

Hilda Nilsson köper butiken mitt i Saluhallen redan 1907. För att sälja ost, som det står i ansökan. Hilda driver sin ostbutik ända upp i hög ålder, då hon tillslut säljer 2/3 av butiken. Kvar blir de 6 kvadratmeter som David och hans kompanjon Peter Andersson köper 2014. 

Idag driver de inte bara butiken tillsammans. De erbjuder även ostskola och ostkalas för både privatpersoner och företag.

David berättar att de ofta är i både Italien och Frankrike för att handplocka de finaste ostarna på små genuina gårdar. Jag älskar människor som går in för sin passion med hela hjärtat. Det märker man som kund, oavsett om man är en partisk kusin eller inte. 

IMG_1759.JPG

Av de över 300 olika ostsorterna är de flesta naturostar, gjorda på opastöriserad mjölk från djur som lever ute och äter gräs.

IMG_1755.JPG

Inte undra på att David är glad!

IMG_1761.JPG

Jag måste tillstå att den ost som han plockade ut till mig, var sannerligen bland det godaste jag ätit. Ojojoj. Måste kolla vad de hette. Återkommer i ämnet. 

Mitt söndagstips blir oavsett; ta och kvista förbi Hilda Nilssons i veckan vetja!

Kreativ Kick Off på Villa Strömsfors. Ett nytt systerskap.

IMG_1708.JPG

Det ligger som ett drömmigt skimmer över de senaste dagarna. 

Magi. Värme.  

Pippiskutt av glädje på morgonpromenaden. Deltagande tårar vid middagsbordet. 

Fjärilar och Nutella. 

Ett nytt systerskap. 

IMG_1705.JPG

Rubriken, på inbjudan från Katrin Bååth och Malin Lindner, löd ”Sommarens roligaste jobbmail!” Och det var det sannerligen!

Men det blev så mycket mer. 

Nya hjärtevänner. Fjärilssystrar.  

Ett nytt systerskap. 

IMG_1701.JPG

Att få dela det fina och det skeva i livet med helt okända kvinnor. Plocka fram guldet i varandra.

Trevande presenterade vi oss, kring bordet vid den första lunchen. De flesta hade aldrig träffats förut. Trots att vi följt varandra på sociala medier i flera år. Flera berättade senare om tvekan i att tacka ja till inbjudan. Skräcken. Känslan av att inte vara tillräckligt bra. Inte höra till.

Vi avskedet, vid den tredje lunchen, var det som att ta farväl efter en tjejhelg med sina bästa vänninor. Jag är så väldigt glad att jag åkte. Av personliga skäl var jag tveksam. Att sitta och prata entreprenörskap och ”influencer-livet” när tankarna mera handlar om liv och död just nu.

Det blev istället tre dagar av varma samtal. Tröstande kramar. Hysteriska skratt och torkade tårar. 

Ett nytt systerskap. 

 

IMG_1721.JPG

Dagarna på Villa Strömsfors innehöll även superbra workshops och SÅ givande pepp för sitt egna entreprenörskap. Men det får bli ett annat inlägg. Även det, om att Annas och min mamma vuxit upp tillsammans och gått i samma klass, får bli ett senare inlägg.

Det viktigaste nu, det som kommer bita sig kvar....... 

....... ett nytt systerskap.